Rózsa Iván: Mikor szabad vagy…

Mikor szabad vagy, átérzed a szabadnak hitt állapot illúzióját. Mikor szabad vagy, úgy érzed, követed Isten sugallatát. Azt súgja neked az Isten, hogy okkal születtél a világra. És ez az ok nem tartozik másra, csak az egész világra. Összetartanak a túlélésért a kafferbivalyok a Zambézinél; emberek, segítsük egymást: kinél kopogtatnánk másnál, mint Istennél?! Ha nem dörömbölsz, be is enged a házába az Isten. Ha szelíden kérsz, megsegít; mert nincs más, ki rajtad segítsen.
Fogadd meg szavam, légy hívő! De ne azért, mert ez így illő! Illendő dolog embernek maradni; jogos kérés a korral haladni! Meghaladta az Idő a vesztésre ítélt népeket; de a mi helyzetünk más, Isten felénk lépeget. Vagy csak még tipeg-topog, de majd szalad-robog! Nem tudja még: mit csináljon?! Szabadságot vagy annak illúzióját más népnek kínáljon?!
Versenyfutás ez Isten kegyeiért; a népek közt a rivalizálás az egekig ér. Kinek erősebb a hangja, mindenhol hallatszik. Kinek gyenge a lobbija, pusztulás adatik… Farkastörvények ezek, de a farkasok szabad állatok. Jobbak a kutyáknál, kiknek csak szolgaság adatott. Lehetünk egyszerre gazdagok és szabadok: csak fogjunk végre össze mi, magyarok!

Budakalász, 2017. május 12.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. "Pécsett születtem 1959. május 27-én, az ikrek jegyében. Általános iskolában matematika tagozatos…