Furcsa és egyben izgalmas dolog szembesülni korábbi munkánk helyszíneivel. 2013-ban a HM pályázatot írt ki az első világháború kirobbanása centenáriuma alkalmából.
Én a Doberdó témakört választottam, mint a magyar helytállás és hősiesség egyik szimbólumát, benne a szegedi 46-os gyalogezred történetével. A doberdói fronton százezer számra estek el honfitársaink, s mint a történelem bizonyította – hiába és feleslegesen. Később a Minisztérium elismerte „Angyal a Doberdón” című kisregényemet, amely azóta megjelent könyvalakban is.
A szegedi Meritum hagyományőrző egyesület szervezésében jártuk végig a napokban az első világháború legvéresebb ütközeteinek helyszíneit Szlovéniában és Olaszországban. Az egyesület évek óta kutatásokat folytat az egykori doberdói frontvonalon, a levéltárakban és hagyatékokban, kiállításokat szervez. Két komoly felkészültséggel rendelkező vezetőjük navigálta a mostani túrát. A hatalmas hegyek és a sziklák felhőkbe szökő csúcsai közt néztünk meg haditemetőket, sziklákba robbantott kavernákat, lövészárkokat, fegyvereket. A komor légkörben üdítő szín volt találkozásunk egy kis olasz csoporttal. Ők szintén a korabeli helyszíneken kutatnak, múzeumot rendeztek be hadieszközökből és fotókból. Magyar nyelvű – a harcokról írt könyveket vásárolhat tőlük az érdeklődő. Jó hangulatú beszélgetést folytattunk velük, egyikük csak annyit mondott a koccintás előtt: Peace!

Kukucska Ferenc az Irodalmi Rádió szerzője. Kukucska Ferenc vagyok, Veszprémben élek. Eddig két novelláskönyvem és egy regényem jelent…