Rózsa Iván: Mint tehénen a gatya…

Mint tehénen a gatya…

A magyar parlamentben a képviselők majd’ kétharmadának nincsen nyelvvizsgája. A miniszterelnöknek sincs… Most mégis nyelvvizsgához kötik az egyetemi felvételt. Akinek nincs nyelvvizsgája, nem lehet egyetemista! Akkor miért lehet valaki ennek hiányában képviselő? Vagy miniszter, illetve miniszterelnök? Mi ez?! Kettős mérce vagy immáron újfent tehénen a gatya?!

A sors furcsa fintora

A németeket fanatizálta egy osztrák, az oroszokat egy grúz. Most a magyarokat hülyíti egy cigány… Láthatjuk, hogy mi lett egyes nagy nemzetek sorsa… Mi lesz velünk, magyarokkal?

Több, mint furcsa

Mint a közvélemény-kutatók, most én is a hasamra ütök: szerintem a magyarok kétharmada utálja emberileg a jelenleg regnáló magyar miniszterelnököt. Ő kolonc a nép, de még a pártja nyakán is. De lehet, sőt valószínű, hogy jövőre ő lesz újra a miniszterelnök. Ez több, mint furcsa…

A tömeg „logikája”

Mindenki tudta egyenként, hogy Jézus bűntelen, a tömeg egy emberként mégis Barabást kiáltott… Ez talán furcsa kivételnek tűnik, pedig mindig is ilyen volt az embermassza: a vélt érdekét többre tartotta az igazságnál… Vagy a vélt biztonságot a szabadságnál… Ez a maga logikátlanságában a tömeg gondolkodásának „logikája”… Vagy egyszerűen csak gyávák, rövidlátók az emberek; és hosszabb távú érdekeiknél fontosabbak nekik a pillanatnyi szempontok?

Máshol sem jobb…

Németországban nemrég érettségi nélkül lehetett valaki egy nagy múltú párt kancellárjelöltje. Spanyolországban nem akarta a központi hatalom, hogy szavazzanak függetlenségükről a katalánok. Rendőri beavatkozásának eredménye: mintegy ezer sérült… Az USA szórakoztatóiparának kirakatvárosában egy őrült majd’ hatvan embert mészárolt le; több, mint ötszázat pedig megsebesített. Hotelszobájában 24 különböző fegyvert számoltak össze… Ha ez vigasz: most máshol sem jobb a helyzet, mint Magyarországon… („Nincs hova futni, a világ utolér…”)

Jedem das Seine?

Suum cuique… Mindenkinek a magáét! Minden nemzet megérdemli a vezetőit? Nincs jobb merítési, választási lehetőség? Vagy csak tehetetlen és megalkuvó a tömeg?

Divide et impera!

Oszd meg és uralkodj! Helyes ugatásért jó falatok járnak a házőrzőknek a gazditól… El is zavarják a szomszéd kutyáit a konctól…

Méret

A kis termetű, mély növésű férfiakból lesznek a legnagyobb diktátorok!

Saját vélemény

Én csak a saját véleményemre adok. Meg azokéra, akik szintén csak a saját véleményükre adnak…

Mindenki tudja, mégis…

Mindenki tudja: az együttlevés jobb, mint a magány; a „veledlét” jobb, mint az egyedüllét. Mégis majd!’ mindenki egyedül van, még ha papírja is van arról, hogy valakivel él…

Átváltozás

Mint tehénen a gatya, úgy feszül egykori kommunistákon a díszmagyar…

Hány százalék?

A templomba járók hány százaléka álszent?

Ki az okosabb?

Az emberiség talán elpusztítja magát… Vegyünk inkább példát a pingvinekről! A közös cél érdekében a legnagyobb hidegben is összetartanak: óvják-védik a tojásaikat, s ha eljön a jó idő, ki is költik azokat… Ők fenntartják a fajukat, hacsak az ember miatt el nem pusztul minden élet a Földön… Netán az egész bolygó?

Budakalász, 2017. október 2-3.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. "Pécsett születtem 1959. május 27-én, az ikrek jegyében. Általános iskolában matematika tagozatos…