Kreáció 14: Hároméltű-de nem filozofál
“Gondoljunk el egy állatfajt. Apró termetű, két mellső és két hátulsó végtaggal rendelkezik, testét fura valami, tollazat és bundázat ötvözete fedi, szürkésfehér, fürge, olykor esetlen mozgású. Apró-átlagmagassága 30-35 cm. A teljes mérsékelt égövben őshonos. Földbe vájt üregekben (is) lakik, ott szaporodik, évente kétszer 2-3 utódot, januárban-februárban, illetve kora ősszel. A vemhesség alig két hónap. A kölykök teljesen fehérek, másfél éves korukra válnak ivaréretté, de többnyire már 4-5 hónaposan a szülőktől elszakadva önálló életet kezdenek.
Jól repül-alacsonyan bár, de de hosszú távon is, igaz, magaslatról-faágról, dombtetőről-el kell rugaszkodnia. Végtagjai között bőrhártya feszül, vékony, viszont erős. Világosabb színű mint a törzse. Félig “csapkod”, félig inkább siklik a levegőben. Jól úszik is-egy lélegzetzvételnyi levegővel akár percekig is a víz alatt marad. Végtagjain 3-3 ujj, köztük úszóhártya, enyhén barna és feszes.
Növényevő. A növényekben azonban nem válogatós. Ha nagyon éhes, akkor rátámadhat kisebb állatokra.
Élethossza a harminc évet is elérheti. Régen sokat vadászták, ma már a legtöbb országban védett. Van, ahol bizonyos vallási elképzelésekben szereplő szent állat. Állatkertekben előszeretettel tartják, itt akár ötven-hatvan évet is megérhet. (Egy Krisz nevű példány 77 éves koráig élt, bizonyítottan.)
A faj érdekessége, hogy a nőstény a szaporodóképes életszakasza után hímmé alakulhat-különösen ha sok utódnak adott életet. Ennek a rendkívül különleges biológiai folyamatnak a pontos magyarázatával a zoológia mindmáig adós. Különlegesség az is, hogy szinte sohasem alszik, ilyen irányú szükséglete 28 nap alatt mindössze 1-2 óra, idősebb korban némileg több.
Természetes ellenségei a ragadozó madarak, de sokszor el tudja őket ijeszteni jellegzetes, mennydörgő hangjával.
Csapatokban él, egy öreg és tapasztalt egyed vezetése alatt. A csapat tagjai akár “személy szerint” is ismerik, felismerik egymást.
Látása, hallása kiváló, szaglása gyöngébb. Nevét: hároméltű mókus, onnan kapta, hogy oldalról nézve mókusszerű a kinézete. Viszont ez ne tévesszen meg senkit, rendszertanilag nem áll rokonságban a mókusokkal.”

Hároméltű (de nem filozofál).

Tags:

Cselényi Péter az Irodalmi Rádió szerzője. A(z írói) nevem Cselényi Péter. 1981-ben születtem Pécsett. A gyerekkori próbálkozásoktól eltekintve…