Az öreg, a nagy diófa alatt olvasott. Fáradt szemét pihentetve, mozgó földkupacra lett figyelmes. Hozzátéve, egyméter széles és legalább két méter hosszú mozgó föld lehetett. A hátsó kert felől haladt, az utcai kerítés felé.
Egyenletes mozgása úgy tűnt, mintha, azon a kétméteres darabon megemelkedett volna a föld. Összeolvadt szemének az egész terület. Szép lassan haladt előre a menet, egyenletesmozgással. Teljesen elmerült látványába. Már tudta, mi az! Hangyaboly.
A zöldség, répa és a többi kerti termés, nem régen lett betakarítva. Az öreg, teljesen beletemetkezett a látványba. Az idő múlásával nem törődött, csak nézte a menetet és csodálta. Amint elhaladt előtte, behatóbban kezdte tanulmányozni a csapatot. Mint egy hadsereg. Elől, hegyes nyílként, valóságos iránymutató alakot formáltak. Az egész udvart, a kerítésig, úgy harminc métert, több, mint két óra alatt tették meg.
A férfi mereven nézte, időnként felállt, ment utánuk. Az utcai kerítés alatt kissé homokos volt a talaj, itt-ott, nedves vizes tócsákkal. A kíváncsiság nem hagyta nyugodni, vajon hol mennek át rajta? Ekkor, olyat látott, hogy nem hitt a szemének. Mint a hullámzó víz, szalag szerűen kerülték ki a kisebb pocsolyát, amig az egész sereg, ugyanolyan meghatározott rendbe, át nem jutott a kerítés túlsó oldalára, az utcai részre. A járda és az úttest közötti fák alatt, szintén puha, homokos földkupac felé tartottak. Ami ezután történt, felülmúlta az emberi elmét. A csapat szétszéledt, mint egyigazi hadsereg körbe fogta a fát és elkezdtek kőrbe gödröket kialakítani. Mikor elég mélynek találták, egyenként beleszórták a szájukban vitt magot, de nem fedték be, hanem besorakoztak abba a katonás sorrendbe, ahogy jöttek, és kezdték a visszavonulást az udvar felé, ahogy jöttek.
Azt nem tudom, hányszor tették meg ezt az utat, de másnap már be volt fedve, a fa kőrül bespajzolt élelmük.
Bár az ember is ilyen hangyaszorgalmas lenne és ilyen összetartó!

2018. július

Benedek Erzsébet az Irodalmi Rádió szerzője. Benedek Erzsébet néven születtem Miskolcon, iparos családból. Szinte egész életemet Miskolcon étem.…