„Találd ki, mondtam a szememmel, rettenetes kitöréseimmel és soha nem szelídülő indulatosságommal, találd ki, hiszen szeretsz, találd ki, hogy van valami, amit nem tudok kimondani.”

(Szabó Magda)

 

A NŐ

Az Értelmező Kéziszótár szerint a nő nyelvtanilag kétféleképpen értelmezhető. Az első az ige, melynek jelentése: természetes módján nagyobbodik. Szinonimái, sokasodik, gyarapodik, növekszik, bővül, gyarapszik, terjed, gazdagodik, gyarapodik, növekedik, növöget, növekszik, fokozódik, sarjad, sarangozik, cseperedik. Ugyanennek a szónak szóképbeli azonos mása főnév. Jelentése: nőnemű ember. Szinonimái: kislány, leány, bakfis, kisasszony, menyecske fiatalasszony, asszony, hölgy, nőszemély elvétve fehérnép vagy fehérszemély. Szép a magyar nyelv, változatos és rendkívül színes. Ennek megfelelően a nő szóra is találtam jónéhány pejoratív kifejezést csak néhányat említve: bébi, csaj, csajszi, nőcske, bige, spiné, spinkó, bula.

In medias res. A nő. Mérete szerint XXS, XS, S, M, L XL és így tovább. A többi méretet helyhiány miatt nem sorolnám. Mint ahogyan 25 év felett nem illik megkérdezni egy hölgytől, hogy mikor született, ha már a kezünkben tartjuk a személyi igazolványát, pusztán azonosítási okokból. Hagyatkozzunk a megérzéseinkre!  Ne kérdezzünk vissza! Illetve ne gondoljunk efféle dolgokra, hogy:. ÁÁÁÁÁ jó pár évet letagadhatna! De jó bige! Ez igen! illetve: – Te jó ég! Még csak 26 és máris olyan mintegy leharcolt T38-as. Micsoda spinkó! Tartsuk magunkban véleményünket! Mosolyogjunk! A mosoly a lélek pókerarca!.

A kislány, aki születése után ráncos, duci és vörös – esetenként lila, szülőcsatorna útján deformálódott fejjel érkezik e világra, édes kis mézespuszedli, a legcsodálatosabb élőlény a Földön.

A nő élete első szakaszában a legtökéletesebb fogsor, és a legdúsabb hajkorona növesztésének megalapozásával van elfoglalva. Ezek mellett szorgalmasan gyakorolja a nőies járás elsajátítását, hogy az évek múlásával e három fő tényező tökéletesre fejlesztésével megkezdhesse sikeres hódító hadjáratait.

3 éves korában a lány öntudatára ébred. Megtalálja a nők ősi fegyverét, a könnyeket. Ennek alkalmazása során teljes biztonsággal képes lesz kapukat játékos könnyedséggel nyittatni az erősebbik nem képviselői körében. Elsajátítja a „nem” a „csak” és az „akarom” varázsszavak professzionális használatát, annak szövegkörnyezetben való tökéletes elhelyezését.

6 éves korától 13 éves koráig a szépsége fejlesztése mellett kénytelen világi dolgokkal is bíbelődni. Mivel a társadalom ezt megköveteli tőle. Megismerkedik a betűk és a számok rejtelmeivel. Ekkor válik világossá számára, hogy az egy, az nagyon kevés a kettő több, a három már sok, de még több lesz, ha utána temérdek nulla kerül, minimum hat. És az jó! Nagyon jó! Leginkább Barbie-ra szeretne hasonlítani, előtérbe kerülnek a strasszok és a színes csillogó cuccok. Viselete nagyon elegáns. Magas szárú virágmintás, lógó nyelvű, levétele után biológiai fegyverként is bevethető tornacipő, rikító színű, természetesen felemás cipőfűzővel, amit megkoronáz fenéktakarónak sem alkalmas rakott szoknyával. Jah, és ne felejtsük el a térdig érő színes zoknit sem. Szókincsében megjelennek a szlengek (például a mizu, csá, stb) .

bakfis: 14-17 éves. Ajajj! Beindulnak azok a fránya hormonok. Szárnyaikat bontogatják a bebábozódott csajszik, csajok. Gyorsabban fogynak anya kencéi, körömlakkjai és nem utolsó sorban méreg drága parfümjei, amelyet anyuka csak a legkivételesebb alkalmakra tartogat. A sorból nem maradhat ki a temérdek original csomagolásúnak gondolt lyukas, vagy szálhúzott harisnyanadrág sem. A számonkérésnél jobb esetben megúszhatjuk egy vállrándítással, de előfordulhat egy gigantikus ajtó becsapódás és az elmaradhatatlan fal és fülszaggató rock zene, drámai hatása, a meg nem értettség krokodil könnycseppjeivel. A Rómeó és Júlia szindróma és a „csak téged és csak veled örökké péntekig” heti szerelmek váltakozásai. Ebben az időszakban tesz szert későbbi ellenségeire és szövetségeseire egyaránt.

Kisasszony: 18 éves kortól férjhez menetelig. A nő ebben az időszakában még nem tudja mit is kezdjen magával, ami később sem fog változni, csak itt még felvállalja. Tudniillik nem akar semmit, de azt azonnal és ahhoz foggal és körömmel ragaszkodik. Tökéletes. Már rendelkezik műkörmökkel, műszempillákkal, 180 fokban vasalt derekáig érő hajkoronával. 48 kilogrammja ellenére csípőszorítós fehérneművel, mellemelő melltartóval. Szemöldöke „ceruzára” szedve, ajkára vörös rúzzsal démoni mosolyt rajzol, némi parfüm. Szemében perzsel a tűz. Már-már mondhatnánk, kifogástalanul vonul tűsarkú cipőjében, legújabb divat szerinti, testét passzosan ölelő mini ruhájában, amit az idősebb, és tapasztaltabb asszonytársak túlságosan rövidnek, a férfiak koruktól függetlenített véleménye szerint túl hosszúnak találnak.

A NŐ ilyenkor úgy tesz, mintha teljesen immunis lenne az efféle dolgokra, pedig – lehet, ez árulásnak hat – nem. De fenn kell tartani a látszatot hölgyeim és uraim, hiszen a tiltott gyümölcs a legédesebb. Bocsánat, egy kicsit elkalandoztam! Szóval ott hagytuk abba, hogy fejét büszke tartásba helyezi, hasát – ha van neki – behúzza, melleit – ha van neki –  kidomborítja, ha nincs akkor is. Megfordul, még egy bizalmas csókot lehel „irigyei” felé és magabiztosnak tűnően elindul hódító útjára, melyet kisvártatva siker is koronázhat. Az már más lapra tartozik, hogy a meghódítottakat hogyan kormányozza. Ennek függvényében lehet belőle később menyecske, asszony, hölgy. A Drágám! Nyusz-nyusz! Pintyőke! és egyéb intim megszólításokra nem térnék ki a lapoldalbeli korlátozások miatt. A nő érdekességéhez itt még hozzátenném, hogy vigyázat Uraim! Mert az a nő, aki szeret az, ugyanannyira gyűlöl is. Gondoljanak csak egy-egy szócsatára! Na ugye!

De térjünk vissza a hódítás megkezdéséhez. A nő olyan élőlény, amely képes elhitetni a férfival, hogy védelemre szorul. Szüksége van valakire, aki megvédi. Valójában azonban az történik, hogy a nő kiszemel egy mit sem sejtő vadat, becserkészi és menekülő útvonalait elzárva egyszerűen nem hagy más választást, az áldozat besétál az emelkedett keblek közé. Ha ez megvan, akkor elmondhatjuk, a hódítás sikerrel járt. Ha a vad jól érzi magát „Hamupipőke” kezei alatt és között akkor megkezdődik a bomba nő, lebombázása. A férfiak bosszúja, nevezhetjük nevén, hiszen egymás között vagyunk. A házasság, majd ok-okozat. Egy, két, akár három netán több gyermek. A nő szépen lassan átalakul. De azért nem ilyen drámai a helyzet. Egyrészről. A gyermek egy pár életében a legcsodálatosabb dolog, amit a sorstól csak kaphat. A nő szerepe megváltozik. Egyszemélyben titkárnő, takarítónő, szakácsnő, mosónő, tanárnő, közgazdász, és nem utolsó sorban a buja szerető. A maradék idejében elvállal még néhány másodállást is, hogy megfelelően kitöltse kitöltetlen perceit.

50 éves korára észreveszi, hogy csodálatos hajkoronája, már csak frizuraként díszeleg a fején, s az elmúlás katonái kezdenek sorakozni időközben fényét vesztett hajszálai között. Zumba órára jár, hogy megmutassa még van benne energia. Titkon reméli, egyetlen nap alatt megszabadul az évek során csipőjéhez, fenekéhez, hasához ragaszkodó néhány hurkácskától, párnácskától. (Persze itt is vannak kivételek, de sajnos nem többségben. Hölgyeim! Ezt azért be kell vallanunk! Igaz csak magunknak, mert mástól sértés, és abszurd.) A már korántsem fiatal túlsúlyos asszonyság hullám mozgása inkább a lassú víz partot mos mondásra emlékeztet, mintsem sexy and I Know It. Ezért a hátsó sorban próbálja követni a ritmust. A tűz sem a szemében, hanem a hét fejéből lobog. Teste duci, bőre ráncos, feje az edzés során vörös esetenként lila színben pompázik. Olyan akár egy összerágcsált mézespuszedli. Már senki sem mondja rá: – De Édi!

A választott férfi ekkorra már jól ismeri a „rossz” válaszai következményeit. Így hát a családi béke kedvéért, és a harmónia fenntartása érdekében a férfi szájából többnyire inkább a nő beszél. Vagyis a női nem az, ami a férfi igen és fordítva.

Hölgyeim! A fent leírt jellemzés kizárólag saját és mások tapasztalatain alapul.

Szabó Mária az Irodalmi Rádió szerzője. „Az vagyok, akinek látni akarsz engem” (Dan Millmann) Nyakas Istvánné vagyok, 1973-ban…