Na, ja. Minden gyilkosság után rendet kell tennie valakinek. Ha alkalmaz a család takarítónőt, akkor annak. Ha történetesen én vagyok a takarítónő, akkor nekem.

Nem kívánom senkinek az érzést, amikor a lakásba lépve, vértócsával találja szembe magát. Az első, ami jött, az az ijedtség, hogy Úristen, mi történt itt? A második a félelem, hiszen az, hogy mi történt, az nyilvánvaló, de vajon az elkövető biztos helyen van-e már és nem tud visszatérni? A harmadik a mély sajnálat, hiszen itt egy életnek vége lett tegnap.

A fiatal pár lakásában eddig is történtek furcsa dolgok, de ez, ma reggel, mindent vitt. Sejthető volt, hogy egyszer valami történni fog, voltak előjelek, de hogy ennyire durva vége legyen a történetnek, erre nem számítottam. És hát igen, itt a feladat, amit végre kell hajtani, hiszen a munkában nem lehet válogatni.

Győzd le minden undorodat, ellenérzésedet, sajnálatodat és állj neki takarítani. És közben ne gondolkodj, ne próbáld elképzelni, mi és hogyan zajlott le, tégy úgy, mintha egy tölcsér eperfagyi lenne a földön és azt kéne feltakarítani. Ne lásd magad előtt az áldozatot és a gyilkost, ne halld a hangokat, ahogy a krimikben megszoktad, legyél egy robot, aki a munkáját végzi.

Iszonyatosan nehéz, hiszen egy gyilkosság helyszínét eddig csak filmben láthattad, s most itt van, itt vagy, szereplője lettél a kriminek.

És tudod, hogy minden megváltozott, semmi nem lesz olyan többet, mint azelőtt. Mert a vérfoltot ott fogod látni a következő héten, és hónapok múlva is. Akkor is, ha nem lesz valójában ott, de az agyadba beleivódott a kép.

És ilyenkor nincsenek szavak, csak a mély döbbenet, hogy mit élt át az áldozat, mire gondolt, mennyit szenvedett? És mit élnek most át a hozzátartozók? És hogyan képes valaki megtenni, megölni egy másik élőlényt, milyen indulatok, ösztönök vezérlik, mire gondol, mit él át?

Igen, a macskák Whiskast ennének. És néha madarat, de miért pont az előszobában?

Skolik Ágnes az Irodalmi Rádió szerzője. "A mese tanít, nyugtat, szórakoztat" 57 éves vagyok, Zala megyében egy kis…