A veréb és a fecske

Ősszel, amikor a fecske elköltözött messze délre, a veréb úgy gondolta, hogy most itt az alkalom, hogy elfoglalja a fecske fészkét.

Úgy gondolta, hogy úgy is üresen áll tavaszig. Boldogság volt számára a pihe-puha fecskefészek. Fújhatott téli hideg szél, eshetett a hó, ő nem fázott az eresz alatti sárfészekben.

Igen hamar eltelt a tél és áprilisban megérkezett a fecske. Csivitelt és bánatosan vette tudomásul, hogy a veréb elfoglalta a házát.

Kérte a verebet, hogy költözzön el, de az hajthatatlan maradt.

Mit tegyek, hogyan építsek másik fészket a családomnak?- siránkozott a fecske.

A verebet ez nem hatotta meg, úgy gondolta, hogy csak –csak beleun a várakozásba és épít új fészket magának a fecske, hisz van még hely akár száz fészeknek is az eresz alatt.

A fecske cselhez folyamodott, megkérte a verebet, hogyha már elfoglalta a fészkét, legalább segítsen abban, hogy egy másik fészket építsen.

A veréb boldogan segített, a fecske szorgalmasan tanította, de sehogyan sem tudta megtanulni. Bizony, gyötrelmes napokat élt át a fészekrakáskor. Szárnyai fáradtan lógtak, amikor bánatosan megszólalt.

Tudod, inkább visszaadom neked a fészkedet, mert nem tudok neked segíteni, megépíteni egy másikat.

A fecske örömmel vette tudomásul és bele is költözött a kis fészkébe, még igazgatott egy kicsit rajta, mire a párja megérkezett szépen rendbe rakta. Boldogan teltek a nyári napok, felnevelték fiókáikat.

Eljött az ősz, hideg szelek fújdogáltak, egyre hűvösebbek lettek az éjszakák.

Elérkezett a költözés napja, amikor a fecskepár családjával elindult messze délre, ahol melegebb van.

Elköszöntek a verébtől, rábízták, a házuk őrzését is. Most megtehette volna, hogy beköltözik a fészekbe, de bizony nem tette. Vigasztalta magát, csak eltelik ez a pár hideg hónap és tavasszal újra itt lesznek a kis barátaim.

Kozma Barnáné
Author: Kozma Barnáné

Kozma Barnáné Dandé Valéria vagyok,  három éve írok verseket, novellákat  és meséket. Az irodalom szeretete végig kísérte életemet. Különösen szerettem a mesék világát, az állatokat és a természetet. Az Irodalmi Rádió alkotótáborához 2016-ban csatlakoztam, amelynek közösségében jól érzem magam. Pályázataikon, sikeresen  szerepeltem, nyolc antológiájukban jelentek meg írásaim. Három versemet Karády István zeneszerző zenésített meg. Történelmi novellám bekerült az Országút Társulat „ Akiket Isten kihívott csatára” című antológiájába. Verseim  megjelentek a Montázsmagazin, Titera-Tura Kiadó,MANE, Raszter Kiadó, Tollforgatók E könyv, Szülőföldem, Mesél a Napló, Gold Pen Irodalmi Kör antológiáiban. A VII. Benedek Elek nemzetközi meseíró pályázat döntőjébe jutottam. Szerbiai Pannon RTV meghívására , Magyarországról egyedüli meghívottként vettem részt az „ Itthon vagy” pályázat díjazottjaként. Szlogenemet egy hónapig minden nap, többször bejátszották. Közel 300 versem vár kiadásra, nem sokára befejezem első történelmi regényemet. Nemrég a festészettel is barátkozom, ahol szintén megmutatkozik a természet szeretete.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Még futok

Edit Szabó : Még futok Még futok hegyek közt kövek ormán emberösvények nyomdokába lépek velem szalad a holnap az útjelző visszamutat átfutottam már a célt

Teljes bejegyzés »

Reggeli ébredés

Reggel hat óra van. A csend mélyének közepén hirtelen megszólal az ébresztő idegesítő hangja, mely rögtön azt üzeni, hogy ideje felkelni, amit én teljesen figyelmen

Teljes bejegyzés »

Szembenézés a veszteségekkel

Szembenézés a veszteségekkel Az előző részek tartalmából: Egy újabb év ért véget az Akvarista Blokk történetében, egy ellentmondásokkal teli év. Tartogatott örömöt, szépet, jót és

Teljes bejegyzés »

Nem akarsz Anettem?

Szita az életem, Anettem! Hiányzik veled a szerelem… Mért kell nélkülöznöm? Testemben… epedőn! Nem akarsz már engem Anettem? Szerelmes szívedre éhezem, Az nagyon kellene, úgy

Teljes bejegyzés »

Kicsorbult szemek

Kicsorbult szemek, gonosz tettek, Nem akarok élni veletek. Emberek! Ember teszi ilyenné a világot, De fogjunk össze és más világot Teremtsünk, olyat, mi jó nekünk

Teljes bejegyzés »

Dögcédula

Nincs a nyakamban dögcédula, Mert már nem is vagyok katona. De! Katona vagyok az életben, Ebben a legsűrűbb regimentben. * Harcos az élet Frontja, itt

Teljes bejegyzés »