Macskák és holdak

Macskák és holdak

 

  • Ma telihold van! – újságolnám ujjongva az erkélyemen ülve telefonon valakinek, aki fontos nekem, de csak a macska az, aki kijön hozzám a szobából, és megszagolja a koktélospohárban illatozó száraz Martinit és a benne ázó citromkarikát.

Akár az oliva is megfelelő lenne bele, de most egyszerűen a citrus illatára vágytam. Felnézek az égre, az utca végén kitárulkozó égboltra, és látom a Hold foltosan tükröződő ezüsttányérját. Ezüst vagy arany? Inkább ezüst, mint az asszonyok titokzatos fényben tündöklő mosolya, ahogyan levetik ruhájukat és rámosolyognak kedvesükre. Nekem most a macska a „kedves”, mert ő az egyetlen, aki vár rám, amikor hazaérkezem.

Ma telihold van, és elcsodálkozva – talán inkább bámulva – nézem a holdat, amint átúszik a Király utca Eötvös utcába torkolló szakasza felett az égbolton. Lassacskán már csak a felét látom, mintha egy nagy palacsintát szakítottam volna ketté egy tányéron, és már fel is faltam, mert volt, nincs, el is tűnt az égbolton az égi tünemény. Másoknak még sokáig világít, mint égi lámpás, mert csak számomra és a macskám számára adatott meg az a lehetőség, hogy még a világos égbolton egyáltalán észrevegyük.

Valahol az utcában egy másik lakásból olasz slágerek dallamai szűrődnek ki, és elgondolkodom, hogy ilyenkor az asszonyok és a macskák mire gondolhatnak. Miért pont a macskák? Talán azért, mert a macskáknak és a holdaknak asszonyi  szellemük van. Ahogyan a Holdnak is…..mert a Hold is akként változtatja az arcát, ahogyan az apály-dagály jelensége és ahogyan az asszonyok ciklusa is  zajlik. Ősi, állandó jelenségek. Tudva vagy akaratlanul ezeknek vagyunk kitéve, és ennek köszönhető az élet is itt, e Földön.

Ma július 7-ét írjuk a naptár szerint, és telihold van. A macskák nyávognak a háztetőkön, teliholdkor minden érik. Nemrégiben volt Szent-Iván éj, a szerelmesek napja. Ezen az éjjelen a leghosszabbak az éjszakák, Szent-Péterváron és a vele nagyjából egy szélességi körön fekvő földrajzi pontokon ekkor vannak a leghosszabb éjjelek, a fehér éjszakák. Milyen érdekes, a szláv kultúrában is Szent Péternek, az angolszászban is Patrik-nak köszönjük a gabonát, az aratást, a – lehetőség szerint – bő termést, és a termékenységet. Mert ugye a telihold a szerelmesek számára a gyermekáldást is meghozza.

A macskám éppen most szaglássza a virágládába ömlesztett földet. Számára most a bőröm illata jelenti a Holdat, ami után nyávogni kellene. Most éppen nem nyávog, csak harap, pedig szívesen elénekelném vele Rossini macskaduett-jét, amire az előző évben még úgy reagált, hogy felborzolta a szőrt a hátán és a farkincáján. Igaz, akkor még csak telihold sem volt, de az is lehet, hogy csak én nem néztem ki az utca végén a Király utca felett az égbolton kandikáló égi jelenségre.

Cicust most éppen megriasztotta az utcán áthaladó motor meghajtású gépezet, és úgy döntött, hogy megválik a társaságot jelentő tüneménytől. Elvonult. Már a Holdat sem tudja bámulni, sőt, a bádogtetőt sem kívánja igénybe venni ahhoz, hogy szomszédoljon. Elvan magában.

Szegény Cicus! Ha tudná, milyen izgatott, majd kielégült állapotban lehettek azok a macskatársai, akik az ókori Egyiptom földjén a gabonaraktárakban futkároztak! Ó, az az édes egérhús! Nem hiába tartották nagy becsben Egyiptomban a macskákat, különösen a gabona-betakarítás idején. A macskáknak volt köszönhető, hogy egér vagy más rágcsáló nem jutott be a gabonaraktárakba, azt nem dézsmálhatta meg, nem fészkelhette be magát a hosszú jólétet jelentő tonnányi gabonahegyek belsejébe. A macskák nyávogása felébresztette az őröket is, és így a gabonatolvajoktól is védve voltak a raktárak. Gondoljuk csak el, milyen jelentősége volt a gabonakereskedők és a teljes ország számára a macskák ébersége. Nem hiába vették emberszámba sok családban a macskákat, sok esetben a temetkezési szokásokat, sőt, a mumifikálást is alkalmazták az emberhez közelálló cirmosokra és foltosokra.

  • Van macskád? – tesszük fel a kérdést egymásnak, és már meg is van a közös téma.

Mert a macska a legtöbb érző szívű ember számára kedves jószág. Egy macskát nem lehet nem szeretni, és bár ismerjük az összes közegészségügyi negatív kifogást a macskatartással kapcsolatban, nem tudunk haragudni arra a házi kedvencre, amelyik reggel odasimul a bokánkhoz, nyolcas formában odadörgölődzik, majd leül a tányérja elé és vár, hogy kirakjuk a tányérjára a reggelit. Mint egy gyerek. Nem lehet rá haragudni, akkor sem, ha a reggeli ébredés utáni néhány méter közben néha majd elesünk a hirtelen cikázásaiban.

Most este tíz óra múlt. Az én macskám behúzódott az erkélyről, kikövetelte magának a vacsorát, és bebújt a paplan alá, hogy ott hajtsa álomra a fejét. Álmában pedig a Holdról álmodik, amely ezüstösen fénylő ruhába öltözve, titokzatos nőalakban jelenik meg előtte. Mert egy fiúmacska – még ha megfosztották is a férfiasságától – csak a lányokról tud álmodni, és ha telihold van, bebújik a paplan alá, és odasimul a gazdasszony lábához. Mintha csak megérezné, hogy most a Holdról és őróla szólt a történet. Azokról a macskákról, akik hosszú évszázadokon át társai azoknak az asszonyoknak és férfiaknak, akik egyedül vannak.

RMB – 2017. július 7.

RosaMaria B.
Author: RosaMaria B.

Burik Mária Rozália (szerzői név: Rosamaria B.) Magyar jogász költő. Budapesttől nem messze, a Dunakanyarban, Zebegényben született. Szülei még paraszti sorból származnak, akik már állami alkalmazottként nevelték fel gyermeküket. Általános iskolába Verőcén, gimnáziumba Vácott járt. Tanulmányai során meghatározóak voltak számára az irodalom és a történelemórák, melynek következményeként előbb a nemzetközi újságírás, mint pálya kezdte érdekelni, majd egy hirtelen fordulat eredményeként a jogi pályát választotta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán végezte tanulmányait 1985 és 1990 között. 1990-ben államvizsgázott cum laude. Diplomamunkáját kriminológiából írta. Szakmai pályafutását ügyészségen kezdte. 1992-ben szakvizsgát tett, majd a közigazgatásban folytatta pályáját, az akkor megalakult kormánymegbízotti hivatalnál, a mai kormányhivatalok jogelődénél, majd Budapestre került, központi közigazgatási szervhez. Életét mindig meghatározta a jogászi szakmája iránti elkötelezettsége, felelősségtudata. Első verseit még egyetemi évei alatt írta, mintegy szárnypróbálgatásképpen. Negyvenes éveiben folytatta az írást az emberi élet legfontosabb jelenségeinek főképpen versben történő megjelenítésével. A líra, mondhatni talán, természetes közege. Talán ez abból is következik, hogy meghatározó életében a zene. A líra számára – hasonlóképpen, mint a zene a zenét kedvelő és művelő ember számára – a ritmus, dallam és harmónia egysége. Ahogyan a Poézis című versében megfogalmazta: „Szívből jön a szó.szülője a gondolat,lelke az ihlet.”   Versei az életről, az emberi...

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

mindhalálig

  a magányosság hasonlatos az elmúláshoz minden azt súgja: reménytelen bár biztos az út a végleges hazáig mégis dacol valamiféle erő a halódó lélekkel az

Teljes bejegyzés »

Hinned kell

Hinned kell­­ „Valaki jár a fák hegyén*”: az életünknek őre ő, nincs nála nagyobb erő. Megfordít sorsot, életet: csak kegyelméből élhetek. Vírussal büntet hitszegőt, hatalmi

Teljes bejegyzés »

November

Edit Szabó : November November,nem szeretlek, holnapjaim elvetted, első nap temetőben, erősen fogom őt meg. . Fejfán mosolygós arca, egykor régit mutatja, itt hagytalak titeket,

Teljes bejegyzés »

Tigris Tamás és Benjámin

Tigris Tamás a dzsungelben Fütyörészve ballagott, Néha széles jókedvében Ordított is egy nagyot.   A felhőtlen boldogsága Egy picikét hibádzott, Belefáradt a magányba, Keresett egy

Teljes bejegyzés »

A káposztalepke csodája

Élt egy fehér pillangócska A virágos szép mezőn, A szivárványt figyelgette, Nézegette ő merőn.   Csodálta a sokféle színt, Közben pedig kesergett, Egyszínű fehérsége miatt

Teljes bejegyzés »