Felutazott Pestre

Reggel hatkor csengett az óra. A fürdőszobába sietett és lezuhanyozott. A haját is megmosta, aztán néhány tincset hajcsavaróra tekert.  Elővette az oldószert és letörölte körmeiről a kissé megkopott lakkot, majd a konyha ablakánál újra halvány barack színűre festette.

Háromajtós szekrényéből a divatos zöld kosztümöt választotta, amit kicsit átvasalt. Kávét főzött, megitta, a reggelit gyorsan bekapta, utána szendvicset készített az útra. Hajat is szárított, aztán rohant az állomásra.

A vonaton az ablak mellé ült és élvezte a beáradó napsütést. Más talán túl melegnek találta volna, de ő bírta, sőt kifejezetten szerette.

Amikor megérkezett a Keletibe, rövid tájékozódás után jó irányba indult az aluljárón át. Pesti lány volt mielőtt férjhez ment.

A hivatalban gyorsan végzett, pedig fel volt készülve a tömegre, ezért csak négy órától írta fel egy cetlire a visszafelé induló vonatokat. Az épületből kilépve, nem lett volna kedve hazaindulni akkor sem, ha tudta volna a korábbi vonatok indulási idejét. Úgy döntött, hogy egy ideig kirakatokat nézeget a napsütésben. Lehet, hogy még be is megy pár üzletbe.

Ahogy sétálgatott a forgalmas utcákon, meglátta a villamost, ami Ágiék felé jár.

Sohasem szerettem Ágit! Szívtelen teremtés! – gondolta ahogy felidézte unokatestvéréről a fiatalkori emlékeit.

Tovább sétált egészen a sarokig, de nem tudta kiverni a fejéből, hogy innen nem messze lakik Ági. Hirtelen visszafordult és a villamosmegállóba sietett.

Utazás közben az ablakból bámulta a régen látott szürke utcákat. Amikor leszállt, könnyed léptekkel indult tovább. Vékony alkata megmaradt lánykorából, pedig nem rég nyugdíjba ment.

A csöngetésre Ági férje nyitott ajtót. Látta Lajoson, hogy nagyon meglepődött. Egy pillanatra az is megfordult a fejében, hogy talán meg sem ismeri, de a nevén szólította és nyájasan betessékelte a lakásba.

– Ági még nincs itthon. Talán másfél óra múlva ér haza a munkahelyéről. Várd meg! Nagyon fog örülni neked! – mondta kedvesen.

Lajos jó ember, azért tudja elviselni Ágit. – gondolta ahogy a nappaliban lehuppant a kopott fotelbe.

Nehezen indult a társalgás közöttük. Lassan múltak a percek. Amikor Ági végre hazaérkezett, mosolyogva köszöntötte és vele szemben a kanapéra ült, kezdte jól érezni magát.  Hárman már kellemes hangulatban beszélgettek tovább. Még nevetgéltek is.

Amikor az órájára pillantott látta, hogy elment vagy két hazafelé induló vonat, amit kiírt magának a cetlire, ezért felugrott a fotelból, hogy gyorsan elbúcsúzzon a házaspártól, de marasztalták:

– Ne menj még! Olyan régen láttuk egymást!

Később újra tartóztatták, amikor indulni akart.

Ekkor kényelmesen hátradőlt a fotelban, és miközben hallgatta a házaspárt, arra gondolt:

Azért kérlelnek Ágiék, hogy maradjak, mert szeretnék, ha náluk tölteném az éjszakát.

Mulattatta, hogy reggel még nem is sejtette milyen érdekesen alakul majd a napja. Otthon úgysem várja senki.

Néhány órával később Lajos elköszönt tőle és a fürdőszoba felé indult, Ági meg szótlanul mosolyogott.

Lopva a faliórára nézett és látta, hogy az utolsó vonat is elment már. Tudta, hogy hajnalban megy a következő amikor felállt, ünnepélyes mosollyal átölelte Ágit és elbúcsúzott tőle.

Ági már nem marasztalta. Az ajtóhoz kísérte és integetett egészen a lépcsőfordulóig. Egy emelettel lejjebb járt már, amikor hallotta, hogy kattan a zár. Léptei tompán koppantak az éjszakai csendben. Arcán bénult mosollyal kereste a megoldást: Hova mehetnék?

Mire leért a földszintre, elfogta a rémület.  Hátát a kapunak döntötte és kétségbe esve meredt maga elé. Látta szemben az alagsorba vezető lépcsősort. Lassan elindult rajta.

Lent a sötétben halványan kivehető volt, hogy a fal mellett áll a ház két szemétgyűjtő konténere. Azt is látta, hogy egyiknek az oldalához támasztottak valamit.

Kartonpapír – érezte ujjaival ahogy megfogta. Felemelte a laposra hajtott kartondobozt és a két kukán végig fektette. Mielőtt felkuporodott rájuk, kibújt a cipőkből, hogy ne nyomja éjjel a lábát. Eligazgatta a szoknyáját, a táskáját az ölébe fektette és ráhajtotta a fejét. Hajnalig bóbiskolt. Mikor meghallotta a lakásokból kiszűrődő első zajokat, visszabújt a cipőibe és elindult a Keleti felé.

Pataky Tünde
Author: Pataky Tünde

Pataky Tünde az Irodalmi Rádió szerzője. 2016-ban az United kiadó gondozásában megjelent „Pamacs mesék” című mesekönyvem. 2017-ben az Országos Mécs László Irodalmi Társaság jelentette meg „Mesélj még Mormogó” című mesém. A Magyar Irodalmi Ház „Zűrhajó” című szerkesztés alatt álló könyvében „Játéknyuszi” című mesém jelenik meg. Az Irodalmi Rádiónál „Tavaszcsalogató mese” és „Bori mókus hazamegy” című mesém került a 2018-ban kiadott antológiákba. A „100 szóban Budapest 2018” pályázatra írt „Pesti hölgyek”című írásom a legjobb 12 történet  közé választották, ezért a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezvényén kiállításra került illusztrálva és a legjobb 100 írásból szerkesztett zsebkönyvben is olvasható. Az írással megtaláltam legkedvesebb szabadidős tevékenységem.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 3 =

Uncategorized
Halászné Magyar Márta

Gyümölcsöt érlel a nyár

Nyár ízletes gyümölcsöt érlel, aszal, fény a víz tükrében fürgén táncol, nem állíthatja meg más, csak zivatar, lepke libbenve virágokat számol. Falevél alig mozdul, szellő

Teljes bejegyzés »

Hidegrázás

Amióta megismertelek (még csak neten, nem személyesen), Nem tudlak kiverni a fejemből S máris ráz engem a hideg ettől. Eszembe jutnak emlékek, Rossz tettek, de

Teljes bejegyzés »
Versek
Tarrósi Éva

csak hagyom

csak hagyom fájjon a szívembe marjon a porba taszítson   csak hagyom fáradjon ereje elfogyjon a fájdalom meghaljon   csak hagyom felrázzon egészen elnyeljen új

Teljes bejegyzés »

Szerelmes akrosztichon

Gyermeki kacajod tölti meg szívbéli Űrömet. Lehet, hogy ez a versem csak kósza Ötletek sorhalmaza. Lehet, hogy ez a versem üres, Ötlettelen. Mit ér ez

Teljes bejegyzés »

A tavasz illata

Ölel a csönded, simogat, Míg a szívedben keresed önmagad, Öröklétem e pillanat. Tavasz illatban fürdőzik a hajad. Szemeid tüzét szívembe elrejtem, Akár napfényt a rengeteg,

Teljes bejegyzés »