Ádánd, Szántód, Zamárdi Magyar kultúra napi eseményéről 2019

2019. január 19-én, Ádándon Neisz Péter, 21-én Szántódon Balogh Zsuzsa művelődésszervező köszöntötte a jelenlévőket és megnyitotta ünnepi beszédével az eseményt, aki a 30. évfordulóra különleges adatokkal egészítette ki eddigi ismereteinket. A Himnusz születésének napját Ruzsa Magdolna által énekelt egyedi felvétellel, különleges hangzásban énekelt himnuszunkkal köszöntöttük.
Maurer Teodóra könyvtáros, irodalmár vezette le az est irodalmi részét. Dóra előkészítésében került megrendezésre a Magyar Kultúra napi ünnepi műsor és megemlékezés. Egy kiállítási anyag is összeállításra került a Himnusz születési körülményeire vonatkozó adatokkal. Ez a kiállítás még egy ideig látható a könyvtár előterében.
A meghívott vendégek közül Dr. Völgyi Ildikó Kabócatánc című verses kötete került bemutatásra mind a két helyszínen. Ildikó Siófok-Széplakfelsőn él, tagja a „Berkenye Zamárdi Alkotókör” Egyesületnek és az Irodalmi Rádiónak, ahol 2018-ban, mint orvos-szerző díjazott lett egyik versével.
Ádándon, az eseményen résztvevők közül többen hoztak írásokat és verseket, melyek felolvasásra kerültek, majd baráti beszélgetéssel, közös énekléssel zárult az összejövetel. Ez az alkalom Ádándon évente ismétlődő eseményként már hagyománynak mondható, melyen a településről és a környező településekről is részt vesznek az irodalmat, a magyar hagyományokat szerető, tisztelő emberek. Mind a helyi szerzők, mind a vendégek elhozták alkotásaikat, mások a számukra kedves verseket, írásokat olvasták fel. A beszélgetés szeretetvendégség mellett baráti hangulatban zajlott.
Szántódon Maurer Teodóra könyvtáros fogadott bennünket szeretettel, aki a beszélgetést kezdeményezte és összehangolta. Ildikó kötetét Dr. Csongrády Emőke méltatta, majd a versekből a szerző, illetve a Berkenye-kör tagjai olvastak fel. Maurer Teodóra beszélgetett Ildikóval az írás, alkotás mélységeiről, feltárva a gyerekkori és felnőttkori meghatározó élményeket, melyek elvezették őt az íráshoz. A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a közeljövőben várható második kötethez, mely a Napmadár címet viseli, Teodóra írta az ajánlást. Szakáli Anna a Berkenye-kör elnöke az ünnep kapcsán beszélt a népek különböző kultúrájának szépségéről, a megőrzés fontosságáról, az anyanyelvünk ápolásáról, valamint a Berkenye-kör Egyesület – mint a helyi irodalmi és képzőművészeti alkotók előtérbe hozását segítő szerveződés – munkájáról. Tálos Ágota festőművész a január 26-i zamárdi kiállításáról, alkotásairól szólt. Morvayné Török Csillának köszönet a fényképekért, mellyel dokumentálhatjuk az eseményt.
Gratulálunk Völgyi Ildikónak, további sikeres alkotásokat kívánva!
Megköszönve a szervezők munkáját, a szántódi képviselők megtisztelő jelenlétét a rendezvényen, kijelenthetjük, hogy szívesen megyünk máskor is, ha hívnak bennünket.
Zamárdiban az eddigiekhez képest eltérő módon ünnepeltünk ezen a napon. Gál Péter népművelő jóvoltából három különböző zenei irányzat legmagasabb szintű elődása nyújtott felejthetetlen élményt. A meghívón is ez volt olvasható: 3 zenei út 1 irányba! Az alapoktól, népzenei hagyományoktól jutottunk el a szférákba emelő különleges sípokat felvonultató világhírű előadóig. Felléptek:
Fülep Benedek klasszikus- és egyházzenész,
Hajdu Klára jazzénekes, Szakonyi Milán jazzgitáros
Sándor Tímea (citera), Hamarics Imre (furulyák) somogyi népzenészek
Persze, a közös éneklés sem maradt el. Kicsik és nagyok, fiatalok és öregek egyaránt csillogó szemekkel, kipirult arccal élvezték a hangok varázsát. Ez is miénk, ez is a magyar kultúra része.

További jó munkát, erőt, egészséget kívánunk a magyar kultúra ápolásában végzendő feladatok ellátásához!

2019-01-22 Szakáli Anna

Szakáli Anna
Author: Szakáli Anna

Szakáli Anna az Irodalmi Rádió legjobb szerzője 2013. cím birtokosa. 1952. január 1-jén születtem Zamárdiban. Bogláron érettségiztem 1970-ben. Ügyvitel technikus, majd okleveles ügyvitelszervezői végzettséggel dolgoztam a Dunántúli Regionális Vízműnél 1986-ig, majd a Gábor Dénes Számítástechnikai és Műszaki Főiskolán okleveles ügyvitel és folyamatszervezői képesítést szereztem 1991-ben. 2009-ben mentem nyugdíjba. Első novellám 1989-ben jelent meg. 2002-től kezdtem el rendszeresen írni. Kiadott köteteim 2003 Tisztafényű lélekkel  (versek) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2005 Hajnali napköszöntő  (versek) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2008 Nevető hold (versek) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2011 Névtelen dalnok (versek) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2015 Szivárványkapu (balatoni mese) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2016 Pillantás (versek) - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2017 Lángoló tűzmadár (MEK válogatás a szerelmi költészetemből) 2017 Elfutott életek - online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban Díjak Prímavera díj 2007 Szerelmi költészet II. helyezés 2007 (Író kilencek) Advocatus Pro Urbe Siófok 2008 Az év legjobb szerzője 2013 – Irodalmi Rádió Zamárdiért elismerő oklevél 2015 Az év szenior költője II. helyezés 2016 – Irodalmi Rádió Nyomtatott megjelenések – folyóiratok – antológiák Somogyi Hírlap 1989, A lélek temploma, Jelen-lét,...

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Virágok

Edit Szabó : Virágok “Virágok, szép virágaim, Be kedvesek vagytok nekem !” mikor kinyíltok, álmaim kertjében ragyog színetek. Kora tavasz hoz indulót, melyet követ minden

Teljes bejegyzés »

kártékony

szeretett engem mamám onnan tudom hogy bár csak a hasznosat kedvelte mégis sütött-főzött rám ha nála nyaraltam kecske nyulak tyúkok veteményes voltak a büszkeségei a

Teljes bejegyzés »

Szól a hegedűm

Edit Szabó : Szól a hegedűm “Hegedülnek,szépen muzsikálnak,” Leány áll a fények sugarában, hosszú ruha fedi a termetét, pódiumon csak ő lesz a vendég! .

Teljes bejegyzés »

Mormolt, halk szavak…

Bánatosan mormolt, nyájas, halk szavak, Viharban is repülnek a madarak… Siránkozó lőrések vágyják a harcot, Én mikor vághatok csodálkozó arcot? Sokan várjuk, eljön az idén

Teljes bejegyzés »

Haladásban fékeződő élet

Hétköznapi pszichológia… a lét csapdájában. (Senrjon) Járvány még nem múlt végleg, De pluszban már van egy háború. Harc dúl egy hete… * (Senrjú) Lesz cudar

Teljes bejegyzés »

Végső filozófiámban

Hétköznapi pszichológia… (Anaforás, 3 soros zártükrös) Esteledik már az életem, ez a vég a végső? Eszerint igaz a tétel, új gondolathoz, késő… Esteledik már az

Teljes bejegyzés »