Zenés irodalmi est és kiállítás Zamárdiban 2019-01-26

Csőre töltött álom – Párhuzamos világok

2019. január 26-án szombaton a Közösségi Házban nagyon különleges délutánon vehetett részt, aki eljött az eseményre. Már a terem elrendezése sem a szokványos módon történt, hanem látványosan teret engedve a kiállítási anyag képeinek, a színpadnak háttal helyeztük el a székeket. Ez az elrendezés izgalomba hozta a közönséget is, hiszen nem tudták mire számíthatnak. Újdonságként élték meg azt a pillanatot, amikor a kiállítás megnyitója véget ért, és felkértük őket, hogy fáradjanak át a terem másik részébe, ahol a bejárattól kezdődően a színpad felé fordítottan álltak a székek, és az irodalmi délutánhoz szükséges technikai eszközök várakoztak használatba vételükre. Az áthelyezkedés pár perc alatt, minden gond nélkül megtörtént, a jelenlevő ötvenhat ember látható és hallható élvezettel vett részt a „megmozdulásban”.
A „hátsó”, általunk fő falnak nevezett rész, melyen három csodálatos balatoni festmény lett elhelyezve, vonzotta az emberek tekintetét, kellemes látványt nyújtva színeivel, a képek hangulatával. A zenés irodalmi est és kiállítás megnyitójának első része Tálos Ágota Zamárdiban élő festőművész köré lett felépítve. Tálos Ágotát, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagját, nem kell a zamárdiaknak bemutatni, hiszen a művésznő közöttünk él, alkot. Évente megszervezi a Nemzetközi Művésztelepet, mely a kilencedik alkalommal lesz látogatható 2019-ben. Ebben az évben március 9-én (szombaton) egész napos, Élmény és alkotás – Családi nap az alkotás jegyében címmel ingyenes rajzköri foglalkozást is tart, minden korosztálynak, de főleg a családokat várja, egy kreatív és lélekemelő együttlétre, a harmónia, a színek, formák és a környezetünk szépségeinek felfedezése jegyében.
Jelenlegi kiállítási anyaga nem csak a Balaton egyedi színvilágát hozta el képein, hanem az ausztráliai tengerpartot, a portugál kisvárosok forró hangulatát. Portréi egyediek, az emberi lét lényegét, kisugárzását megragadó ábrázolással. Legújabb képei teljes mértékben felkeltették a közönség figyelmét, izgalmas látványt nyújtva elrendezésében is. A délután szintén meghatározó személye Jancsó Benedek, a zenei világ hírességei közé kerülés várományosa, nem először vállalta, hogy zenei tudásával, tehetségével emelje a rendezvényeink színvonalát. Tálos Ágota meghívására, most is eljött és csodálatos zenei élményt adott a közönségnek. A kiállítás február 11-ig látogatható. A festmények iránti érdeklődéseket a művésznő szívesen fogadja.

Az esemény irodalmi tartalma szintén rendkívülinek nevezhető. A filmvetítéssel egybekötött, zenei aláfestéssel fűszerezett eseményt a Kálmán Imre Művészeti Kör előadása tette érdekessé, és hatásában is rendkívülivé. A Kálmán Imre Művészeti Kört Karancz Katalin színművész vezeti, aki foglalkozik a fiatalok nevelésével, a színpadi és előadásbeli képességeik csiszolásával. Valóban mindannyian remekeltek. A tagok közül Szabó Ferenc, Póka Erik, Knezics Elizabet vettek részt a mai eseményen. Előadásuk drámai volt.
A vetített film a hetvenes évek lázadó ifjúságát, a társadalmi gondokat, azokban az évtizedekben folyó háborúk szörnyűségeit idézte fel. Gyarmati László, a szerző, aki író, költő és újságíró, ezekben az években volt fiatal, aki ugyanúgy útkereső volt, lázadó, álmodozó, szerelmes és tenni vágyó ember, aki nagyon jól látta a társadalmi viszonyokat. Irodalmi alkotásaiban a szójáték, a képversek, a párhuzamos és mátrix versek meghatározóak. Nem érdemes visszamenni Apollinaire-ig, mert volt nekünk Nagy Lászlónk is, aki szintén útkereső volt a költészetben, a képversek megalkotásában, és ez a fajta útkeresés csábította el Gyarmati Lászlót, amikor elkövette képverseit, több kötetében is. Legújabb kötete, a Csőre töltött álom az elmúlt évtizedek írói alkotásainak válogatása. A megkapó erejű szavakba sűrített gondolatok egy új látásmódot adnak az olvasónak, ami által újra lehet gondolni az élet nagy és jelentéktelen dolgait. A siófoki Helyi Érték Egyesület elnöke, Gyarmati László, úgy tűnik divatos költővé lép elő, és ehhez az Egyesület tagjai is segítséget nyújtanak.
Mindkét alkotónak köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket alkotásaik bemutatásával. Kívánunk további sikereket és olyan jó közönséget, mint amilyennel Zamárdiban találkoztak.
A délután szervezője, a „Berkenye Zamárdi Alkotókör” Egyesület, a műsor után szeretetvendégségbe hívta kedves közönségét. A műsorvezető és beszélgetőtárs, Hirschmann Attila közvetlen és kedves személye, tréfás és fordulatos szavai nagyon megnyerték a közönséget. A szereplők ajándékcsomagját a Berkenye-kör állította össze (könyvadományból, édességből, italból). Tálos Ágota Jancsó Benedek édesapjának megköszönte, hogy Budapestről eljöttek Zamárdiba. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a szeretetvendégséghez adományaikkal hozzájárultak: Karancz Katalin, Gubányi Kata, Prigli Zsuzsa, Völgyi Ildikó, Széles Ágota, Tálos Ágota, Szakáli Anna, Stummerné Rajna Zsuzsanna.
Köszönjük a technikai berendezés összeállítását Szabó Gábor képviselőnek, és a felvételkészítést Döme Tamásnak, a városi tévé munkatársának.
Kedves közönségünket várjuk 2019. február 16-án, 16 órára a zamárdi Közösségi Házba (Honvéd utca 6.), a Tormay Cecil Művésztársaság Zenés irodalmi estjére!
2019-01-29
Szakáli Anna

Szakáli Anna
Author: Szakáli Anna

Szakáli Anna az Irodalmi Rádió legjobb szerzője 2013. cím birtokosa. 1952. január 1-jén születtem Zamárdiban. Bogláron érettségiztem 1970-ben. Ügyvitel technikus, majd okleveles ügyvitelszervezői végzettséggel dolgoztam a Dunántúli Regionális Vízműnél 1986-ig, majd a Gábor Dénes Számítástechnikai és Műszaki Főiskolán okleveles ügyvitel és folyamatszervezői képesítést szereztem 1991-ben. 2009-ben mentem nyugdíjba. Első novellám 1989-ben jelent meg. 2002-től kezdtem el rendszeresen írni. Kiadott köteteim 2003 Tisztafényű lélekkel  (versek) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2005 Hajnali napköszöntő  (versek) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2008 Nevető hold (versek) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2011 Névtelen dalnok (versek) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2015 Szivárványkapu (balatoni mese) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2016 Pillantás (versek) – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2017 Lángoló tűzmadár (MEK válogatás a szerelmi költészetemből) 2017 Elfutott életek – online letölthető verzió a Magyar Elektronikus Könyvtárban Díjak Prímavera díj 2007 Szerelmi költészet II. helyezés 2007 (Író kilencek) Advocatus Pro Urbe Siófok 2008 Az év legjobb szerzője 2013 – Irodalmi Rádió Zamárdiért elismerő oklevél 2015 Az év szenior költője II. helyezés 2016 – Irodalmi Rádió Nyomtatott megjelenések – folyóiratok – antológiák Somogyi Hírlap 1989, A lélek temploma, Jelen-lét,...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

ELILLANT BARÁTSÁG

Rég nem jártam erre, aminek oka abban keresendő, hogy nem igazán voltak új írásaim. Szerencsére ez a tél számomra elég termékenyen telt, ami az írást illeti. A közeljövőben tehát több írásomat is szeretném veletek megosztani. Az elillant barátság című novellám zömében valós alapokon nyugszik. Fogadjátok szeretettel kis művemet, amihez nagyon jó szórakozást kívánok hozzá!

Teljes bejegyzés »

Az emberi gyarlóságok

Az emberi gyarlóságok Gyűlölet Ha testét, lelkét átjárja a gyűlölet csak rövid ideig tud örülni, De végtelen képessége van a fájdalom okozáshoz, mit korlátlanul bír

Teljes bejegyzés »

Hírösszefoglaló – 2024. február 29.

Kedves Alkotótársunk! Ebben a cikkben összegezzük a szerkesztőségünk háza táján történt februári eseményeket. AZ ÉV TRUBADÚRJAI 2024. 2024. február 3-án kihirdettük idei szerelmes vers versenyünk

Teljes bejegyzés »

Embernek maradni

Embernek maradni   Világegyetem gyönyörű földgolyóján, harcok dúlnak vízen, földön és az égen, ádáz küzdelem folyik sok csatatéren, pokolnak tüze ég az élet bolygóján.  

Teljes bejegyzés »

A fény útja

A hit ereje   Az Isten házában égi fényben csillog az oltár ragyog a mennyezet az orgonaszó gyógyít a szentelt víz tiszta forrás a padokból

Teljes bejegyzés »