Ítélet

– Őt nem szeretheti!

Mary a terem közepére helyezett fém széken ült.

– Miért nem? – kérdezett vissza rezzenéstelen hangon.

Az ítélőszék azonnal felmordult. Úgy harmincan lehettek, férfiak és nők vegyesen, többféle korosztályból és nemzetiségből.

– Hogy kérdezhet ilyet? – emelte fel a hangját Agy. Idegességében igazgatni kezdte a nyakkendőjét, lazított rajta, aztán kézfejével megtörölte gyöngyöző homlokát. Fény felé pillantott, aki csendes lüktetéssel terült szét a terem hátsó részében.

– Elnézést, amiért kérdezni merek. De szeretném hallani a választ, őt miért nem szerethetem? – kérdezte Mary újra.

– Szóval, ki meri jelenteni, hogy szereti? – dörrent fel Agy.

Mary gondolkodás nélkül vágta rá a választ.

– Igen.

Fény erősebben pulzált, az ítélőszék hangosan morajlott.

– Máglyára vele!

– Égjen!

– Bűnhődjön!

– Nincs helye az emberek közt!

Agy felemelte az előtte heverő fekete kalapácsot és erőteljesen az asztalára csapott vele.

– Csendet! – kiáltotta hangosan, mire a morajlás elült.

– Hogy képzeli? – meredt a terem közepén ülő nőre.

– Uram, a szeretet nem lehet bűn – felelte Mary.

– Már hogy ne lehetne!

– Akkor kérem, mondja meg, miért bűn az, ha szeretem őt.

– Mert férfi!

– És? – tárta szét a karját Mary. – És ha férfi?

– Maga mással áll kapcsolatban! Akkor őt nem szereti?

– De szeretem. Önök rosszul értelmezik a szeretetet. Sőt, nem is értelmezik sehogy. Tévúton járnak.

Fény fellobbant, mire mindenki felé fordult. Várták, hogy megszólaljon, de mivel nem tette, Agy válaszolt helyette.

– Akkor is férfi.

Mary erőteljes hangon vágott közbe.

– Nem csak azt kell benne látni, hogy férfi!  Azt kell látni, hogy egy ember! Egy lélek! Egy jó lélek! Szeretem a szomszéd nénit is, szeretem a kolleganőmet a mellettem lévő íróasztalnál, szeretem a portásbácsit, a kutyámat, a fát a házunk előtt, a rózsaloncot az udvaromban, és a méhet, amelyik körülötte repked. Szeretem a fűszálakat, amelyek beterítik az udvaromat, a harmatcseppeket, amint megcsillan rajtuk a reggel, a Napot, a Holdat, a Tejutat… mégsem baj egyik sem, csak az, hogy őt szeretem.

A teremben azonnal hangos morgás támadt, ahogy Mary kiejtette az utolsó szót.

Olyan gyűlölet áradt az ítélőszékből, hogy Fény inkább lejjebb vett az erejéből.

– Égessük el!

– Máglyára…

– Halál rá…

Agy újra a kalapácsához nyúlt.

– Az ítélőszék véleménye elég nyilvánvaló számomra, és egybecseng az én meglátásommal. Hallgassuk meg a férjet. Máglyára vetné a nőt?

Csend borult a teremre. Ha lélegeztek is az ott tartózkodók, azt némán tették. Fény alig pislákolt.

– Méghogy máglyára vele! – zengte a férj. – A Pokol tüzén égjen el!

Sötétség felröhögött valahonnan a mélyből, Fény szomorú lüktetése visszatükröződött a könnycseppen, ami Mary szeme sarkában remegett. Szeretettel nézett a férjére, de senki nem látta.

– Legyen hát úgy! – harsogta Agy.

Mary lángoló testének körvonalai hullámzó táncot jártak. Mindenki azt várta, hogy kínlódó halálsikolyai töltsék be a teret, de ő némán tűrte Sötétség tomboló lángjait.

Fény betöltötte a termet, magába olvasztotta a nőt, még mielőtt a teste egy kupac fekete hamuvá porladt volna, csak aztán szólalt meg.

– Ti itt semmit nem értetek. A Szeretet nem lehet rossz! A Szeretet soha nem lehet bűn! Ott rontottátok el, hogy beskatulyáztátok, jelzőket állítottatok elé. A Szeretet nem vágy! Nem vonzalom! A Szeretet nem birtokol, és főleg nem bánt! Ha a szeretetet a legtisztább formájában éreznétek, úgy, mint az Univerzum egyetlen és örök mozgatórugóját, rájönnétek, hogy soha, soha nem lehet semmiféle negatív vonzata. A Szeretet az egyetlen létező érzés, ami valaha teremtetett, az összes többi csak az emberek produktuma. Elítélni valakit azért, mert szeretni mert: az Élet meggyilkolása. Mert az Élet maga a Szeretet.

Fény kifolyt az ablakokon.

Az ítélőszék, Agy és a férj sötétben maradtak, csak a szívük tájékán pislákolt egy halvány fénysugár.

 

Pelesz Alexandra
Author: Pelesz Alexandra

Pelesz Alexandra az Irodalmi Rádió szerzője. Tizenhat éves korom óta írok. Voltak időszakok, amikor nem ragadtam tollat, de a szívem mindig visszahúzott a papírhoz, mégpedig azért, mert írás közben a szabadság olyan fokát élhetem meg, amelyet máskor soha. Lehetek bárki, bárhol, bármennyi ideig. Belemerülhetek az emberi lelkekbe. Írás közben nincsenek korlátok, szabadon szárnyalok. És ha a soraimat olvasva sikerül néha megérintenem másokat, ha csak egy-egy ember is úgy érzi, kapott tőlem valamit, akkor az írásban lelt örömöm - amely egyébként visszacsatolás nélkül is létezik - megsokszorozódik.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rózsa Iván: Még élünk!

Rózsa Iván: Még élünk! Mennyi, mennyi szószátyár, naplopó, cselszövő gazember! De itt vagyunk mi is, és még élünk! Budakalász, 2024. március 1. Author: Rózsa Iván

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Még mindig

Rózsa Iván: Még mindig Igaznál több a Hazug ember. Megváltó, Tényleg működtél? ! Budakalász, 2024. február 17. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi Rádió

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Biztos?

Rózsa Iván: Biztos? Nem csak a való Lét, bizonytalan az is; Mi van odaát? Budakalász, 2024. február 16. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Mágnes

Rózsa Iván: Mágnes (Három haiku) Elment mellette, És mágnesként vonzotta Magához a hölgy. Japánba repült, Hisz mágnesként vonzotta A szent hegy, Fudzsi. Japánba készülsz, Mágnesként

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Nyuszi-forradalom

Rózsa Iván: Nyuszi-forradalom Az állatoknak kell végül megmenteniük a Földet! Szavaimon bennfentes „okostojások” jót röhögnek… Lázadjatok fel delfinek, majmok, kutyák, macskák: Takarítsátok el az emberiség

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Fejlődés?

Rózsa Iván: Fejlődés? Lásd, emberiség: Hanyatlással fejlődünk! Kiirtjuk magunk… Budakalász, 2024. február 28. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek

Teljes bejegyzés »