A sorsosztó kaméleon

Sárváry Mariann: A sorsosztó kaméleon

 

A Galápagos szigeteken éltek ezek a kaméleonok. Kerülték a helyi leguánokat, így jó életkörülményeik miatt sokáig élvezték a napfényt és a földi paradicsomot, mielőtt a másvilágra szenderültek. Különleges képességük sok generáción keresztül alakult ki, 200 fajtársuk között egyedül nekik. Köztudott, hogy a hímek és a nőstények üzennek egymásnak a különböző színekkel.

Ezek a kaméleonok megérezték a halált. Megmagyarázhatatlan módon vonzódtak azokhoz az élőlényekhez, akik a halál előtt álltak. Színváltó képességüket arra használták, hogy megjósolják a haldoklónak, milyen halálra számíthat. Ha földszínű lett, akkor gyors és fájdalommentes elmúlásban reménykedhetett a delikvens. Ha azonban fekete színre váltott, hosszú, keserves és fájdalmas halála lett az élőlénynek.

A Galápagos szigeteken élő tudósok előtt nem maradt észrevétlenül ez a képességük. Elkezdték befogni őket. Jó pénzért Európába szállították nagy részüket, hiszen az emberek szeretik tudni előre a sorsukat. Mindenki ilyen kaméleont akart tartani a lakásában, hogy lássa a jövőjét.

Nekem is sikerült egy vagyonért szereznem egyet. Jól érezte magát a terráriumban, figyeltem rá, hogy örök tavasz, azaz 25 fok legyen körülötte.

Éveken keresztül éltünk egymás mellett, a zöld szebbnél szebb árnyalataiban pompázott. Egyszer anyám ellátogatott hozzám, hosszú, szenvedéssel teli élete megtörte már, de mégis derekasan feljött a negyedik emeletre. Ültünk, beszélgettünk, mesélt a múltjáról, a fiatalságáról. Végtelen nyugalom és bölcsesség áradt belőle. Hirtelen észrevettem, hogy szeretett kaméleonom izgatottan mászkál a fán. Harsány zöld színe barnára váltott. Anyám a mesélést abbahagyva, megpihent egy kicsit. Rosszat sejtve ébresztgetni kezdtem. Többé már nem ébredt fel, megállt a szíve. Átszenderült a másvilágra. Jósága, áldozattal teli élete miatt kegyes halált kapott.

Nevelőapám egyedül maradt. Mindnyájan nehezen dolgoztuk fel anyám halálát, de neki volt a legnehezebb, mivel a rázuhanó magányt reggeltől estig el kellett viselnie. Eleinte sikerült elfoglalnia magát, még a kertbe is kimerészkedett egészségügyi sétákra. Aztán jöttek a fájdalmak, amiket nem csillapított semmilyen pirula.

Egyik látogatásunkkor bevittük hozzá a terráriumot. Sose szerette az állatokat a lakásban, gyerekkorunk beszélő, kék hullámos papagáját is csak akkor engedhettük ki a szobánkból a fürdőszoba tükréhez, ha ő nem volt otthon.

Most sem örült a találkozásnak, de elviselte üvegen keresztül. Ahogy beléptünk a szobába, a kaméleon zöld színe gyorsan feketére váltott.

Nem sokkal később a vizsgálat eredménye csontrák lett. Hosszú és tartalmas élete három hónapnyi szenvedéssel zárult.                                                             (2018)

 

Sárváry Mariann
Author: Sárváry Mariann

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető és pedagógus szakvizsga1986: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – történelem szakos középiskolai tanár Tudományos fokozatom:1994-ben bölcsészdoktori fokozatot szereztem az ELTE Bölcsészettudományi Karán a történelem segédtudományaiból. (dr. univ) Publikációim:1991: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII-XIX. században – Készült a Magyar Történelmi Társulat által meghirdetett országos családtörténeti pályázatra, amelyen II. díjjal jutalmazták1993: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII. századtól napjainkig (internet-hozzáférhetősége: http://mek.oszk.hu/ 02300/2335) Bölcsészdoktori disszertáció1993: Szilánkok – verseskötet, Magánkiadás, Budapest1997: Megérint, rádtalál – antológia1997: Karácsonyi ajándék 1997 – Örök adventben antológia1998: Családi körben- antológia1999: Én az optimista, én a pesszimista – antológia2000: Antológia 2000 II. kötet – Millenniumi kiadás, Alterra Svájci – Magyar Kiadó, Budapest2001: Alföld Antológia, Raszter Kft. Könyvkiadó, Csongrád2004: Betűk glóriája – antológia, Alterra Svájci-Magyar Kiadó, Budapest2004: A fehér tükrei – versek, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Fényjelek, szavak- versek, aforizmák, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2007: A Hóreménység tűzfoka – versek, pózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Szépirodalmi Figyelő 5.számában Kultúra rovatban kritika Tremkóné Meszleny Mária: Életrezzenések című regényéről2008: Szépirodalmi Figyelő 4.számában Kultúra rovatban kritika Losonczy Tóth Árpád : Egy boldog menyasszony levelei –...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 58 = 68

Versek
Ivántsy Gábor

pesszimizmus

  Andreának (alias Hárpi, „a Párja”)   boldog voltam, vagyok, leszek gondoltam, míg veled voltam,   de mióta elhagytál és elhagytalak, kezemen nem érzem illatodat,

Teljes bejegyzés »

Az árnyas fák alatt

Az árnyas fák alatt. Az árnyas fák alatt magamba szálltam Gondjaim elűzni, nyitottam a világra A természet őszinteségét csodáltam Ezzel életkedvem ismét megtaláltam Haragról dalolj

Teljes bejegyzés »

ars politica

Végre vége a kampánynak. Leszavazott mindenki meggyőződése szerint, vagy farhát csomag mennyiségének megfelelően. Volt, aki kézpénzt is elfogadott. (Nem, nem írtam el. A kezébe kapta

Teljes bejegyzés »

Mezei haiucsokor

Keresd a képet Berki hadakban tisztul Érik a dallam   Hersen a pázsit Réti világnak hódol Lakója halkan   Éteri légben Kanyarog jámbor felleg Levegőárban

Teljes bejegyzés »

Mozsasarcos galambharcos

[Duplázott haiku]   Galambkavalkád Remél falatkát Őrült morzsareménnyel Harcol a placcon hévvel Gyilkos eréllyel Galambepével Author: M. Tóth Sándor 1955-ben születtem Tatabányán, azóta is itt

Teljes bejegyzés »