Kapszulás időutazás

Sárváry Mariann:

KAPSZULÁS IDŐUTAZÁS

 

Kedvenc városomban a múlt héten megnyílt a legmodernebb Nespresso kávézó. Szép, nyárvégi délután volt, amikor én is eljutottam, hogy kipróbáljam. Amint beléptem, azt láttam, hogy a falakat végig polcok borítják, a polcokon katonás rendben rengeteg színű kávékapszula várt a sorsára.

Leültem egy ablak melletti asztalhoz, ahonnan éppen ráláttam a Dunára. A folyó fenséges látványt nyújtott, meglepően zölden hömpölygött.

Egy jóképű pincér felvette a rendelésem, a kínálatból – hosszas töprengés után – a lila színű kapszulát választottam.

A kávé illatos és kiváló aromájú volt, ahogy lenyeltem, éreztem, hogy furcsán forog velem a világ. Néhány másodperc múlva körülnéztem. Legnagyobb meglepetésemre ugyanott ültem, ugyanúgy ráláttam a békés arcát mutató Dunára, de sűrű cigarettafüst vett körül. Hangos kiabálásokat hallottam:

– Pincér! Egy feketét, egy doboz Figarót és egy kutyanyelvet kérek!

– Az élőkről vagy rosszat vagy semmit!

Ahogy a ködszerű füstöt lassan megszokta a szemem, láttam, hogy a kutyanyelven, azaz a cégjelzéses papíron a Bristol kávéház felirat olvasható.

A mellettem lévő asztalnál két szép nő beszélgetett. Egyikük szecessziós mintájú hajpánttal szorította le barna haját, kezében vékony szipka égett. Révedező pillantással nézett ki az ablakon, miközben ezt sóhajtotta:

– Dide megint egész éjszaka dolgozott – s kezével a nyakában lévő fehér gyöngysorral babrált.

Hiszen ő Harmos Ilona! – nyilallt belém a felismerés. Mellette Böhm Aranka igazgatta frissen fodrászolt bubifrizurás haját!

Micsoda szerencse, hogy a lila kapszulát választottam. Most már értem, miért reklámozták olyan hevesen ezt az új kávéházat! Nemcsak jó kávét ihatsz, hanem időutazásban is részesülhetsz.

Nocsak, ott a sarokban Babits ül papírja fölé görnyedve, szorgalmasan rója a sorokat, miközben néha áthúzásokat csinál. A hamutálat már régóta nem vitte el előle a pincér.

Egyre kíváncsibban nézek körül, tovább hallgatom szomszédaim párbeszédét.

– Holnap elmegyünk a Dunakanyarba fürdőzni. Dide szereti a vizet.

– Én inkább az Orfeumba mennék, de van egy vacsorameghívásunk is.

– Nagyságos asszonyom, telefonhoz hívják. Legyen olyan szíves odafáradni a készülékhez!- mondta udvariasan a pincér.

Gondoltam egy merészet, s odaintettem őt az asztalomhoz.

– Egy feketét és egy kutyanyelvet kérek!

A fiatal férfi elkerekedett szemekkel nyugtázta szokatlan öltözékemet. Térült-fordult, s hozta a feketét, ahogyan illik: ovális tálcán egy pohár vízzel és egy étvágygerjesztő aprósüteménnyel.

A kávé szokatlanul erős volt, annyira, hogy ereje visszapenderített a XXI. századi Nespresso kávézóba. Asztalomon egy Bristol kávéház feliratú levélpapír feküdt. A füst eltűnt, a zajok megváltoztak, csak a Dunára néző pazar kilátás maradt változatlan.

Mikor magamhoz tértem, első gondolatom az volt, milyen jól is választott Kosztolányi feleséget. Szívesen élnék köztük az 1920-as években. Folyton jazzt hallgatnék és charlestont táncolnék.

Legközelebb azonban a kék kapszulát választom, az a hatvanas évekbe repít vissza. Kipróbálom azt a híres szimpla kávét üvegpohárban alpakka kiskanállal, miközben a Jamaikai trombitást fogom hallgatni.

(2016)

 

 

 

 

 

Sárváry Mariann
Author: Sárváry Mariann

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető és pedagógus szakvizsga1986: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – történelem szakos középiskolai tanár Tudományos fokozatom:1994-ben bölcsészdoktori fokozatot szereztem az ELTE Bölcsészettudományi Karán a történelem segédtudományaiból. (dr. univ) Publikációim:1991: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII-XIX. században – Készült a Magyar Történelmi Társulat által meghirdetett országos családtörténeti pályázatra, amelyen II. díjjal jutalmazták1993: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII. századtól napjainkig (internet-hozzáférhetősége: http://mek.oszk.hu/ 02300/2335) Bölcsészdoktori disszertáció1993: Szilánkok – verseskötet, Magánkiadás, Budapest1997: Megérint, rádtalál – antológia1997: Karácsonyi ajándék 1997 – Örök adventben antológia1998: Családi körben- antológia1999: Én az optimista, én a pesszimista – antológia2000: Antológia 2000 II. kötet – Millenniumi kiadás, Alterra Svájci – Magyar Kiadó, Budapest2001: Alföld Antológia, Raszter Kft. Könyvkiadó, Csongrád2004: Betűk glóriája – antológia, Alterra Svájci-Magyar Kiadó, Budapest2004: A fehér tükrei – versek, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Fényjelek, szavak- versek, aforizmák, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2007: A Hóreménység tűzfoka – versek, pózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Szépirodalmi Figyelő 5.számában Kultúra rovatban kritika Tremkóné Meszleny Mária: Életrezzenések című regényéről2008: Szépirodalmi Figyelő 4.számában Kultúra rovatban kritika Losonczy Tóth Árpád : Egy boldog menyasszony levelei –...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

58 − = 53

Mammográfia

Már késő este volt, amikor kiment a nő az udvarra, hogy kivegye a küldeményeket a postaládából. Aznap csak egy levelet talált, a feladót a félhomályban

Teljes bejegyzés »

A Solti kiskocsmánál

A többi kutyához képest róla elég homályosak az emlékeim. A színe is csak haloványan rémlik, a fajtáját pedig meg nem tudnám mondani.

Teljes bejegyzés »
Kiadványok
Farkas Norbert

A Corgi a parkban

Egy csütörtöki délután a kollégium mögött, a parkban sétáltam a mandulafák között   Megpihentem közben az egyik fa alatt, épp akkor mikor egy Corgi arra

Teljes bejegyzés »

Laggoló pillangók

Sokszor azon gondolkozom, Hogy hova tűnnek a pillangóim, Ha egy nap nincs helyén a ‘gógyim’ S épp magamban tartózkodom. Mert bizony van, hogy eltűnnek És

Teljes bejegyzés »

Életjáték

Az elmúlt napokban több olyan beszélgetésem volt, amelyben feljött, hogy mennyire intenzív ez az időszak. Sok mindenkinél felfokozottan jöttek mostanában a kihívások, a nehézségek, legyen szó kapcsolati, anyagi, egészségi, családi, munkahelyi, bármi. Ezzel a verssel azt az üzenetet szeretném átadni, hogy legyen hitünk az életben, a gondviselésben. Mindenki életében vannak borús és derűs időszakok, az élet természete a változás, azon belül is a hullámzás. Ha igyekszünk tudatosan felfeküdni ezekre a hullámokra és nem hagyjuk, hogy csak ide-oda dobáljon minket, akkor időnként látni fogjuk magunk előtt az irányt. Lehetünk a saját életünk hullámlovasai! Sosem tudhatjuk, hogy egy helyzet, hová fog továbblendíteni minket, éppen ezért fontos a hitünk.

Teljes bejegyzés »
Versek
Tarrósi Éva

Sirály

Világok tetején oly élő a sirály mint maga az ének, amit dalol, a táncában keringő porszemek hófehér felhővé forrnak össze, hogy öröktől élő forrásponton nevetve

Teljes bejegyzés »