Figyelmeztetés!

Figyelmeztetés! Ez az írás nyomokban gondolatokat tartalmazhat. A gondolatok az erre érzékenyeknél reakciókat válthatnak ki, rohamokat okozhatnak. Olvasás előtt kérdezze meg könyvtárosát, irodalomtanárát!

Eddig tudatos olvasónak tartottad magad. Hát elárulom, nem vagy az! Mielőtt belekezdenél egy könyv elolvasásába, kérdezd meg kezelőorvosodat, gyógyszerészedet, hogy ő mit olvasott legutóbb. A tudatos olvasó még mielőtt kezébe veszi azt a könyvet tájékozódik, hogy nem okoz-e függőséget és azok a könyvlapok tartalmaznak-e az egészségre káros anyagokat (szénhidrátot, toxikus anyagokat, tudatmódosítókat, mittudoménmit). Én a helyedben óvatosabb lennék! Senki nem vizsgálta még, hogy milyen hatással vannak az emberi szervezetre a felkiáltójelek és ha a kettőspontok kettős látáshoz vezetnek?! Kié a felelősség?!

Ha már ismert gondolatallergiában szenvedsz, nézzél inkább tévét. Ne olvass! Ha nem érdekelnek a könyvek, untatnak, egy se köt le téged, inkább kíméld magad, a közösségi oldalakon is csak a képeket meg a videókat nézegesd.

Hallottam, egyszer az írótáborban egy vaskos könyvből, súlyos gondolatokat felolvasó sérvet kapott. A mentő vitte el. Nem lehetünk elég óvatosak. Az ember gyanútlanul beleolvas valamibe és kész a baj. Vastag, nehéz könyvet olvasni biztosan káros az egészségre. Belélegzed a betű tintáját, görbe háttal meredsz a lapokra – annyi a csigolyáknak. A vállad és a karod sajog a rossz testtartástól. Az emberi faj fejlődése nem az olvasásra összpontosított.

Az e-könyveket se ajánlom senkinek. Amikor megvettem az Egri csillagokat így, ráment egy egész hétvégém és két festékpatron a nyomtatóban mire az egészet kinyomtattam. Utólag okos az ember! Sokkal olcsóbban kijöttem volna, ha elmegyek egy antikváriumba és megveszem ott, kinyomtatva azt a könyvet.

Könyvtári könyv olvasása előtt kérd ki könyvtárosod véleményét!

Tájékoztató könyvtári könyvet olvasók számára.

Mielőtt elkezdi lapozni azt a könyvet, olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a véleményét magának erről a könyvről és a könyvtárosról, mert a későbbiekben is szüksége lehet rájuk.
 • Ezt a könyvet a könyvtár kizárólag Önnek adta kölcsön. Ne adja át a könyvet másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha az érdeklődési köre az Önével hasonló.
 • Ne olvasson könyvtári könyvet, ha Ön allergiás a nyomtatott betűkre vagy a könyvek bármely egyéb összetevőjére.
 • Ne menjen könyvtárba, ha Ön nem szeret olvasni, ha bármikor előfordult Önnél dühroham a könyvek látványától.
 • Azonnal hagyja abba az olvasást, ha olvasás közben szédülést, émelygést vagy más mellékhatást tapasztal.
 • Hagyja abba az olvasást átmeneti időre, ha Ön olyan állapotban van (álmosság, éhség, kávéhiány), hogy már nem érdekli a könyv és legszívesebben a sarokba vágná. Ne vágja sarokba.
 • Terhesség és szoptatás alatt kerüljük a keményfedeles könyveket, a puhafedelűek kevésbé balesetveszélyesek.
 • Gépjárművezetés közben könyvtári könyv olvasása nem javasolt.

Még néhány jó tanács saját tapasztalat alapján:

 • Sötétben sokkal nehezebb olvasni, mint világosban.
 • Ha áramszünet van és már beesteledett csak olyan könyvet vegyél a kezedbe, amit már kívülről fújsz. Legjobb egy verseskötet, próbáld ott kinyitni, ahol az a vers van, amelyiket mondod magadnak. De az se baj, ha nem ott van nyitva. Úgyse látja senki.
 • Amikor egy új könyvet kinyitsz és összefolynak a betűk benne, az nem nyomdahiba! Tedd fel a szemüveged!
 • Ha elolvastad a könyv utolsó oldalát, akkor VÉGE!

 

Mandel Imre
Author: Mandel Imre

Mandel Imre az Irodalmi Rádió szerzője. Nagyon fiatalon kezdtem el írni. Először csak betűket, aztán szavakat is (cica, papa). Fogalmam sem volt hogyan kell fogalmazni. Később belejöttem. Felelősséget nem szívesen vállalok az írásaimért. Nem én találtam ki, hogy közre adjam őket. Lelkemnek kedves menyecske terelt erre. Azt gondolom, hogy a humornak mindig, mindenhol helye van.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Doberdó 1.

Magyarok a Nagy Háborúban… A csapattestemhez utaztam. Már harmadszor behívtak, mentem a frontra… A háború már, a harmadik évébe fordult. Ez a katona sorsa. A

Teljes bejegyzés »

Hétköznapok… szilánkokban

Mereven bámulok Álmélkodó rosszallással, Arra, mi nem tetszik. * Lehetetlen az, mit Én nem tudok megcsinálni. Rosszak, körülmények. * A hideg kávémat Iszom, nem megyek

Teljes bejegyzés »

ELSZÁNT EMBER

ELSZÁNT EMBER Egy kiváltság szorong, Bennem a düh forrong. Elnyúlnék egy vágyon, Vezess felé lábnyom. Szorongásom kiváltság, Elkerülni nagy bátorság. Halhatatlanok hordaléka, A tudás maró

Teljes bejegyzés »

Majd nászt ülünk!

A halál már, a lépcsőkön lefelé jön, szinte érzem… Bármit tesz is azonban, nekem ő még biz’ nem a fékem. Mi ketten majd valódi, nagy

Teljes bejegyzés »