Szilasi Katalin: Véges végtelen

– Ír még? -kérdezte, mikor utoljára összefutottunk egy rendezvényen. Nagy volt a zaj a teremben, meg akkor már nem is hallott jól, csak nézett rám, így próbálta leolvasni az arcomról a választ.
Valamit motyogtam. Nem akartam nemet mondani, de hazudni sem. De ő egyből tudta. Látszódott az örökös, kisfiúsnak megmaradt mosolyába csomagolt csalódás.
Szégyelltem magam.
Otthon aztán előkotortam a fél évszázad óta felgyülemlett kacatokat, köztük első verspróbálkozásaim kéziratát. Először csak egy-két íráson javítgattam, aztán eszembe jutott egy régóta dédelgetett, de torzónak maradt sor: kismadárcsőrével kocogtatja kéredzkedőn ablakomat a fagy. Vers lett belőle.
Ettől kezdve naponta írtam. Már nem csiszolgattam, javítgattam a sorokat, szinte fájt az állandó íráskényszer.
Mintha valami folytonosan arra ösztökélt volna, hogy sietnem kell. Hogy tudjam tiszta szívvel mondani, jelenteni:
– Igen, tanár úr, írok, megint írok.
Nagyon vártam az első, nyomtatásban megjelenő verseimet, hogy elküldhessem az én kedves mesteremnek- most biztos csodálkozva nézne rám, hogy ezt írom, hisz egyikőnk sem kedvelte a fellengzős, nagy szavakat.
Hogy ért valamit a hite bennem. Hogy bár tanárként dolgoztam én is, több mint negyven évig, rádöbbentett arra az ;Ír még?; kérdésével, más dolgom is van, lehet még ezen a világon.
2018. május 5-én kézbe vehettem a Könyvet, amiben öt versem megjelent.
Még aznap este olvastam a hírt az interneten, hogy Horgas Béla költő, újságíró, szerkesztő, tanár 81 éves korában május 5-én reggel elhunyt.
És én már tudom, hogy örökre szóló adósságom maradt, de ígérem, hogy megpróbálom pótolni.

Fotó: Molnár-Révész Erika

 

Verseskötet bemutató a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából, 2019. június 15-én, Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

 


Borítógrafika: Fazekas Magdolna
Kiadó: Bakos József - Holnap Magazin, 2019
130 oldal, puha kötés

Megvásárolható: 
bigbandi.hu
Közvetlenül a szerzőtől: szilasikati949@gmail.com


További megjelent köteteim: Mária, Egy régi történetA nagy ház, A nyúl, Áttetsző, Csak a keresztig

 

 

Szilasi Katalin
Author: Szilasi Katalin

Szilasi Katalin az Irodalmi Rádió szerzője. 1949-ben születtem Debrecenben. 1975-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen magyar-orosz szakos tanári diplomát szereztem. Majd Szolnokra kerültem, ahol 2013-ig tanítottam. Jelenleg nyugdíjas vagyok. Verseket, novellákat írok, melyek rendszeresen felkerülnek a Napvilág Íróklub, a Holnap Magazin, A Hetedik, a Litera-Túra, a Holdkatlan, illetve a Dokk.hu internetes oldalára. Két verseskötetem és négy kisregényem jelent meg eddig. Néhány versem bekerült a Liget c. online folyóiratba is.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

35 − 30 =

Versek
Ivántsy Gábor

pesszimizmus

  Andreának (alias Hárpi, „a Párja”)   boldog voltam, vagyok, leszek gondoltam, míg veled voltam,   de mióta elhagytál és elhagytalak, kezemen nem érzem illatodat,

Teljes bejegyzés »

Az árnyas fák alatt

Az árnyas fák alatt. Az árnyas fák alatt magamba szálltam Gondjaim elűzni, nyitottam a világra A természet őszinteségét csodáltam Ezzel életkedvem ismét megtaláltam Haragról dalolj

Teljes bejegyzés »

ars politica

Végre vége a kampánynak. Leszavazott mindenki meggyőződése szerint, vagy farhát csomag mennyiségének megfelelően. Volt, aki kézpénzt is elfogadott. (Nem, nem írtam el. A kezébe kapta

Teljes bejegyzés »

Mezei haiucsokor

Keresd a képet Berki hadakban tisztul Érik a dallam   Hersen a pázsit Réti világnak hódol Lakója halkan   Éteri légben Kanyarog jámbor felleg Levegőárban

Teljes bejegyzés »