Az új vezetők

Az új vezetők

Az előző részek tartalmából: Ketyeg az óra, közeledik az Idő. Hogy áll az Akvarista Blokk szénája? Utódlás tekintetében remekül: masszív, megbízható új halasokból álló bázis került ki a kilencedik c osztály soraiból. Az állomány a szokásos tendenciát mutatja: a nyári pusztulásnak már emléke sincs, apró kellemetlenségek adódnak legfeljebb – mint a túletetés. Pénzügyi téren már nem ilyen rózsás a helyzet: Svájc betegeskedése miatt a könyvelés kaotikussá vált, a befizetés-kiadás követhetetlenné, ebből kifolyólag a halpénzt se lehetett rendesen, igazságosan behajtani, ergo a kassza erősen vérzik. A helyzet tehát – egy idézettel élve – „nem jó, de nem is tragikus.”

Nagyjából márciust írtunk, mikor elhatároztam, hogy (bár többen közülük tudják már), hivatalosan is kijelölöm utódaimat, az új vezetőket. Eredeti terveim szerint eddig a pontig nem is tudták volna az érintettek (hogy ne befolyásolja halas tevékenységüket), de a pletyka fortélyos erő, nehéz ellene védekezni. Félcitrom igen hamar hírét vette, hogy őt szánom az új főnöknek, s elsőre meglepődött, kicsit tán meg is ijedt. Megnyugtattam, hogy addig még van egy év, valamint terv szerint nem egyedül rá hárul a felelősség. Aztán nem is igazán került szóba a dolog. Márciusig.

Említettem korábban, hogy a hatalmat többfelé akartam osztani. No nem mintha attól tartottam volna, hogy diktatúra üti fel a fejét (az már rég megtörtént – hihihi…), inkább a feladatköröket akartam szétválogatni, hogy ne egy ember nyakába szakadjon minden. E alapján agyaltam ki a következő tisztségeket/vezetői pozíciókat:
A gyakorlati vezető/a Blokk arca/akvarista gyula/a szervező. Ő örökölné szinte egy az egyben az én szerepkörömet. Nagytakarítások szervezése, kapcsolattartás Juli nénivel, feladatok kiosztása, bejelentések kihirdetése, végső döntéshozás, feddés, ellenőrzés, hasonlók. Ha a magyar kettős fejedelemséghez hasonlítanánk, e poszt birtokosa lenne a gyula, avagy tényleges vezér. S mellette (mögötte) állna a bölcs tanácsadó, vallási vezető kündü – így jutunk a következő tisztséghez.
Az elméleti vezető/tanácsadó/akvarista kündü/a szakmai biztos. Az ő feladatai nagyjából a Mesteréivel egyeznek meg. Egy tapasztalt, régimotoros halas, aki nem csak lelkes, de a szakmában is jártas, ismeri az állatok, növények igényeit, minden akvarisztikai tudás birtokosa. Tanácsaival segíti a szervező munkáját, s ebből kifolyólag a döntésben is hangsúlyos szerephez jut (lényegében Vándormadár is ezzel járult hozzá a Blokkhoz…mást nem nagyon tett vezetői regnálása alatt.
A szerelő/szaki/gépész/technikus. Nem meglepő módon a Szerelő utódját értem alatta. Munkaköre a Blokk technikai hátterének ismeretére és karbantartására terjed ki. Ismeri a szűrők, a lámpák, az időkapcsoló, a vízszippatyú, s általában minden elektromos kütyü működését, ezen felül ami a Blokkban elromolhat, meg tudja javítani – akár igencsak kreatív módon. Repedt üvegtől az eltömődött szűrőig, penészes állványtól a kerekét vesztett kiskocsiig bármit újjá varázsol, amennyiben lehetséges.
S végül, de nem utolsósorban: a bankár/pénzügyminiszter/könyvelő/államkincstárőr. Svájc szerepköre száll rá, így Akvarisztán bevételei és kiadásai fognak keze alatt futni. Őrzi a Pikkelydobozt, s benne a Halpénzt; könyvelésében vezeti, ki mennyi hozzájárulást fizetett, mire mennyit költött a Blokk; számon tartja a halas vagyont, s ennek mértékében javaslatot tesz arra, mekkora összeget lehet max elkölteni; részt vesz a pénzügyeket is érintő döntésekben. Rajta áll vagy bukik, milyen lesz az állatháztartás…pardon, államháztartás.

Egyértelmű, hogy mindezt egy, de akár két ember nyakába varrni nem lehet. Így is épp elég teher hárul egy személyre, de azok legalább összefüggenek egymással. Kis könnyebbség.
Összehívtam hát négy jelöltemet az egyik óraközi szünetre: Félcitromot, Csöndest, Vöröst és Kacarászt.
– Néhányan talán sejtitek, miért vagytok itt – kezdtem. – Nos, röviden és tömören: ti lesztek az új vezetők.
Félcitrom csak bólintott, Csöndes szeme elkerekedett és azt mormogta: „Az szép lesz…”, Kacarász pedig grimaszolva vállat vont (Vörös nem volt iskolában, ő később tudta meg). Azt is felfedtem előtttük, ki melyik pozíciót kapja: Félcitrom lesz a szervező, Csöndes a szakértő, Vörös a szerelő és Kacarász a bankár (Svájc kifejezett kérése volt, hogy egy hölgy vigye tovább a kincstárőri posztot…hát üsse kavics, gondoltam).
– Nem kell megijedni, rövidesen tartok nektek egy kis gyorstalpalót – folytattam. – Beavatlak titeket a vezetőség rejtelmeibe. Azután az érettségi időszak alatt kipróbálhatjátok magatokat élesben, akkor még közel leszünk, bármikor tudunk ugrani és segíteni. Nyáron is rátok nézünk még, szeptembertől pedig profik lesztek már. De ha gond adódik, szóltok akkor is, mi pedig jövünk.

Többet nem tudtunk beszélni, a szünet véget ért. De nem volt szükséges, ugyanis a lényeg, az emlegetett betanítás időpontja kezdett körvonalazódni. Ez, és több más esemény vezetett oda, ami egyike volt a Blokktól vett három búcsúmnak. Ez volt az egyik utolsó pillanat, mikor teljes jogú vezetőként tettem valami nagyot. Egy emlékezetes nap, számos elképesztő pillanat, nagy tervek megvalósulása: az utolsó általam szervezett nagytakarítás.

Cserni András
Author: Cserni András

Cserni András az Irodalmi Rádió szerzője. Cserni András vagyok, 18 éves érdi gimnazista diák. Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kezdtem meg a 12. évfolyamot, ahol biológiát és történelmet tanulok emelt szinten, fakultációként. Írással ötödikes koromban kezdtem el foglalkozni, kezdetben versekkel, három éve pedig regényekkel is. Verseimmel sikereket is értem el iskolai- és egyéb pályázatokon, regényeim egyelőre nem jelentek meg. Az írás számomra több, mint egyszerű hobbi. Kikapcsolódás, kiszakadás a mindennapokból, próbálkozás mély gondolatok megértésével. Témáim változatosak, komoly erkölcsi kérdésektől kezdve történelmi eseményeken át személyes élményeimig.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Orosháza

Orosháza. Írta: Egyed-Husti Boglárka   Épp szálltam ki a vonatfülkéből, amikor Zoli rám pillantott. Az édesanyja nagyon beteg volt őt jöttünk meglátogatni, de Zoli sem

Teljes bejegyzés »

VÁROK RÁD MIKULÁS

         VÁROK RÁD MIKULÁS   Szarvasok húzzák a szánom, hozzád jövök ma este, Ajándékot viszek neked, vágyaidat meglestem. Figyeljetek aprónépek, kisfiúk és kislányok, Ez

Teljes bejegyzés »

Pünkösdi királyság

Való igaz, hogy furcsán nézett ki! Felül csákó alakú zöld sapka, lejjebb élénk, tarka színek nevettek a rácsodálkozóra. Nagy batyu is volt nála, mint egy

Teljes bejegyzés »
Versek
Bora Ildikó

Karácsonyváró

Aranyszálra fűzzük lelkünk legjavát, Fénylő gyöngyszemekből kötünk koszorút. Ajtónkra függesztjük a várakozást, Karácsonyestéig hosszú még az út. Gyertyalángban lobog kezdet és a vég, Csend telepszik

Teljes bejegyzés »

Az eltűnt tavasz

Tétova ősz, amint halad, Néha még izzó nyárba vált. Látva hófehér, szép hajad, Csillámló, hűs telet kiált. Bennem a nyár lebbent tova, Örök varázzsal hiteget.

Teljes bejegyzés »