Bizalom

Négytől-hatig. Ennyi volt az idő, amit a fiatalok kaphattak. Esetleg nevelőtanári engedéllyel nyolcig. De ahhoz be kellett vállalni a kapcsolatot.

A strand, ahová szerette volna elvinni a lányt legalább öt kilométerre volt. Ha nagyon kilépnek éppen oda-vissza megjárják De akkor nincs strandolás. Nincs egymás előtti levetkőzés.

A lány valahogyan szerzett egy biciklit. A fiúnak volt, ő abban a városban lakott. Még soha nem látta így a lányt. Ilyen önfeledtnek. Barna haja lobogott a szélben, ahogy izmos lábával taposta a pedált. Virágos, szellős kartonruha anyaga vibrált a fiú szeme előtt. Nem is tudta, hogy a lány is tud biciklizni. Miért ne tudna, ő is kisvárosból származott.

A járgányokat letámasztották egy fához. Kellet is foglalkozni azzal, hogy lezárják. Mindenki biciklivel járt. Hová tettek volna egy plusz biciklit. A fiúval egyszer előfordult, hogy valaki tévedésből elvitte a biciklijét, majd ő az utolsónak maradt kerékpárral tekert haza. Kisváros, hamar kiderült a csere és megtörtént a sztornó.

Milyen forró május vége volt!

Törődtek is azzal, hogy még két hét és a lány hazautazik. A tömegtől messzire, a torkolattal szemben tanyáztak le. Ott már rajtuk kívül nem volt senki más.

Milyen szép volt a lány a virágos bikiniben. Más volt a fürdőruhája, mint a többi lányé. Tömören, egyáltalán nem volt divatos. A fiú sem panaszkodhatott, fekete klottgatya volt a nadrág alatt.

Csak nehogy meglátszódjék, mennyire tetszik neki a lány.

A lány kényeskedő gazella léptekkel megindult a víz felé. A fiú azt gondolta, majd előtte a parton lesz egy kis nyali-fali, ölelkezés.

Ez most nem az a nap volt.

A fiú magabiztos volt a vízben, hiszen vízi sportot űzött. A lány is folyó mellett élt, feltételezhető volt, hogy szintén tud úszni.

Azon a részen már nem volt egyenletes és sekély a folyó medre. Itt ott mélyedések alakultak ki, amik a sekély időkben kivájt kubikgödrök maradékai voltak. Két mumus volt a folyón. A torkolat örvényei és az alattomos kubikgödrök. A helyen, amit kinéztek, mindkettő előfordult.

A lány az egyik pillanatban a még térdig érő vízben hirtelen eltűnt. A fiúban megszólalt a vészcsengő. A lány arra számíthatott, mindenhol sekély a víz.

Azonnal a lány után sietett. Nem volt egy lépésnyire sem, ahol eltűnt, de egy örökkévalóságnak tűnt, mire oda ért, ahol utoljára látta. Minden, amit addig tudott, tanult a vízi mentésről, az úszásról, egy pillanat alatt szertefoszlott. Nincs idő segítséget hívni. A talaj az ő lába alól is kicsúszott.

A lány kétségbeesve kapaszkodott belé. Meg kellene fordítani a hátára és a hajánál fogva, félkézzel tempózva kiúszni vele a gödörből. Vagy a hóna alá nyúlni. Ő is csak süllyedt, nem volt helye a tempózáshoz. Nem akarta a lányt megrúgni, megütni. Próbálta a talajról elrugaszkodva a lányt kilökdösni a part felé. Néha sikerült a lány fejét a víz felé emelnie. Mintha a lány nem ijedt volna annyira meg. Ő azt érezte, most meghal. Nem baj, csak a lányt biztonságban tudja. Soha nem érezte még magát ilyen kétségbeesetten nyugodtnak. Előbb utóbb csak kiér vele a partra. Amíg van levegő a tüdőjében. Semmi nem akart úgy működni, ahogy a vízi jártassági tanfolyamok szemléltető ábráin van.

Valahogyan kijutottak. A lány átölelte a fiút. Boldog volt, hogy bízhatott valakiben, kétségek nélkül.

Felöltöztek

Hazabicikliztek.

Hajdú László
Author: Hajdú László

Talán már büszkén mondhatom: író, költő és szerkesztő. A Dél-Alföldön és a Káli-medencében élek. Ihletet e két távoli környék mindennapi történéseiből merítek. Műveim már jelentek meg olyan antológiákban és peridokikákban is, ahol nem kellett fizetni

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bujaság

Bujaság Isten özönvízzel súlytotta a bűnös emberiséget, mert elhagyva az Urat bűneivel elvesztett minden társas szépséget A bűnös nemi vágyakozás a tisztaság elleni támadás s

Teljes bejegyzés »

Credo

Látod-e, testvér, hogy morog, s közben csetlik-botlik ez a világ, hogy velünk együtt forog, megrág, kiköp, s szalad tovább? Látod-e, hogy az elmúlás gondolatától a

Teljes bejegyzés »

Fösvénység

Fösvénység Önzővé vált az ember, s tettei öncélúvá, Vagyongyűjtés lett az egyik legnagyobb kísértés Közben a világ elmarad, s elmúlik ifjúsága Értékeit elveszti, ami talán

Teljes bejegyzés »

Tavaszi szél

Author: Halász Zoltán Nevem Halász Zoltán. 1957-ben születtem Pécsett. Az itt – jellemzően műszaki pályán – ledolgozott 46 év után immár nyugdíjasként szeretnék a mintegy

Teljes bejegyzés »

Az első tavaszi nap

Beck Brigitta: Az első tavaszi nap   Mézízű zsongás libben A szirmok közt, S lobogva úszik el a fényben, Keresztül az egész városon, Melegen, puhán,

Teljes bejegyzés »

Kevélység

Kevélység A történelem peremére sodródott az ember mert vitára adta a fejét a teremtő Istennel Gondolta : meg tud egyezni a természettel majd hogy végleg

Teljes bejegyzés »