Disszidálásom története

Nyaranta jugókkal laktunk közös udvarban a baranyai fürdővárosban. Hallgattam idegen szavaikat, ittam a beszélgetés zenéjét. Mi Trabanttal mentünk, ők Forddal, Opellal, esetleg Zastavákkal. Akkor még voltak nagy Zastavák.

Még nem is láttam addig kazettás magnót. Vágyott, nyugati rockzene dübörgött a nevetségesen kicsi hangszórókból.

Pár nap múlva véget ért a nyaralásunk. Hazatértünk a Tisza-parti kisvárosba. A rádiót a Kossuthról áthangoltam Szabadkára. Nekünk olyan rádiónk volt, ami fogta a nyugati adókat.

Újvidék nem a mi nyelvünkön sugárzott. információt, Tudtam is én, hogy ott is ’komenizmus van.

A könyvesboltba néha érkeztek Yugoton lemezek. Ezek többnyire EMI licensz lemezek voltak.  Megfizethetetlen áron. Iskolai nagyzolásokon meséket szőttem jugoszláviai utakról. Dúdoltam lemezek dalait. Irigyeltem azt, aki eljutott a szabadkai piacra. Levisért. Én csak a szabadságot szerettem volna megnézni. Útlevelet intézni lehetetlen feladat volt. Olyanra nem pocsékolták az energiát a szüleink. Annak nincs gazdasági haszna. Mert csak az számított. Kádárkocka, rántotthús. Jugó konyak az ünnepre. Vagy rumpuncs. Az magyar volt. Aminek címkéjén a h betű felét kajla vihogással letakartuk. RUMPUNCI.

Egy nyári hajnalon vízre bocsátottam a kenumat. Azt gondoltam, meglátogatom egy barátomat.  Harminc kilométert eveztem. Ő most ötszáz métert nem sétált.

Elkeseredésemben hagytam, hadd sodorjon a víz tovább. Ilyen közel még nem voltam a szabad világtól. Azt hittem, a vízen nincs határ. Rettentő hőség volt. Szomjas voltam és fáradt. Tenyeremben szűrtem a Tisza vizét. Talán egy kicsit meg is szunnyadtam.

Ismert, régen kedvelt dallamú hang riasztott fel.

– Stajati! – arra már nem emlékszem, cirill vagy latin írással kiáltott az a hang.

Kapkodtam, az evezőt elejtettem.

A hajó sodródott tovább.

Géppisztoly sorozat a vízen.

Mit tegyek?

Kiugrottam a hajóból.

Hogy ússzam feltartott kézzel a part felé?

Ennyit értettem a parancsból. –  Ruke gore!

Két napig ültem kisgatyában a csokai fogdán egy stokin.

Az őrök sapkáján kétszer akkora veres csillag.

Úgy örültem, amikor értem jöttek fele akkora magyar csillagok.

 

Balatonalmádi 2022 augusztus

Hajdú László
Author: Hajdú László

Talán már büszkén mondhatom: író, költő és szerkesztő. A Dél-Alföldön és a Káli-medencében élek. Ihletet e két távoli környék mindennapi történéseiből merítek. Műveim már jelentek meg olyan antológiákban és peridokikákban is, ahol nem kellett fizetni

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Versek
Barna Benedek

Fénytörés

Én mondom, hiába minden: egy csillogó prizmán át sem mutat a világ jobban annál, amilyen valójában…             Author: Barna Benedek

Teljes bejegyzés »

Mindened lennék

  Lennék az, vagyonnal tele, Minden atom, minden tárgy; körülötte. Lennék, azért, hogy egy pillanatra csodáljon, S azokkal a szemekkel, egy pillanatra új életet adjon.

Teljes bejegyzés »

Gulyásleves újragondolva

Gyönyörű nyári nap volt a Dunán. A csapat reggel hétre érkezett a Római-parti csónakház elé. Evezősök voltak és háromnapos táborba készültek Visegrád alá, a Szentendrei-sziget

Teljes bejegyzés »