Találkozás a Szentháromsággal

Paul Young: A viskó című könyvében

A több millió olvasóval büszkélkedő könyvről nagyon sokan és sokféle nézőpontból írtak. Ennek oka az, hogy a cselekményen, vagy mondhatjuk a sztorin kívül egyéb területekre is elkalandozik az író fantáziája. Nevezetesen a szerzőnek a keresztény vallás istenéről és a Szentháromságról alkotott képe jelenik meg sajátos értelmezésben több fejezeten keresztül. Sok párbeszéd foglalkozik vallási kérdésekkel, melyekben a szerző alkotta fantáziavilágban különböző alternatív értelmezési lehetőségeket kínál fel az olvasók számára.

A könyv 18 fejezetből áll, melyek mindegyikének az elején egy-két nagyon találó idézet olvasható. Továbbá, regényhez nem szokványos módon, előszó nyitja a történetet, melyben a főszereplő előéletét írja le a szerző. Majd végül az utórezgések zárja a történetet.

A regényt lineáris történetmesélés, keretes szerkezet, minimális cselekmény, olvasmányos, egyszerű szöveg jellemzi. Érzelemvilágát tekintve felfedezhető a regény lapjain a pszichoanalízis, mely mindig is része volt a vallásosság kifejeződésének. Ebben az esetben a gyász feldolgozásához nyújt segítséget a főhős számára a szentháromság megjelenése, mint lelkigondozók. A könyvben modellezett szörnyű élethelyzet feldolgozását, egy édesapa gyász-munkáját követjük végig, és ebben nagy segítség lehet a regény a hasonló helyzetben lévőknek, ezért nagyon tiszteletre méltó, hogy az író megírta. A lelki béke eléréséhez a kapcsolatok fontosságát hangsúlyozása.

A könyvet ért kritika tárgyát az isten és a Szentháromság megjelenítése adja. Azonban szerintem az istenkép egyéni konstrukció, nincs értelme arról beszélni, hogy az jó, vagy nem jó. Ahogy a jó és a rossz fogalma is emberi konstrukció, amint az sok könyvbéli párbeszédben is olvasható. Arról lehet vitatkozni, hogy az mennyiben felel meg a Biblia által közvetített istenképnek. De valójában az az alapján történő elképzelés is egyéni. Számomra inkább a könyvben felvetett kérdések voltak érdekesek.

 1. oldal, Papa (isten megjelenítője):

„Arra teremtettünk téged, az emberi lényt, hogy élő és közvetlen kapcsolatban légy velünk, hogy csatlakozz a szeretet-körünkhöz.       ”

Mack (az apa, a főszereplő):

„ – És hogy szolgálja ezt a célt, hogy egy kicsi lányt meggyilkol egy perverz vadállat?”

„ – Talán nem te idézed elő ezeket az eseményeket, de az biztos, hogy nem is akadályozod meg!”

 1. oldal, Sarayu (a Szentlélek megtestesítője)

„Amikor történik veled valami, te minek alapján döntöd el, hogy az jó vagy rossz?”

 1. oldal

„…hol töltöd te az időd legnagyobb részét az elmédben, a képzeletedben: a jelenben, a múltban vagy a jövőben?”

 1. oldal

„.. milyen szempontok alapján hozod meg ítéleteidet?”

 1. oldal

„…mi történik akkor, ha ezt a „várakozást” felcserélem – kimondva vagy kimondatlanuk – „elvárásra”? ”

Néhány jelentben nekem Bulgakov: Mester és Margarita című regényének története köszön vissza. Például A sátán báljához szerkezetileg hasonlatosnak látom a barlangi vízeséses jelenetet és Barátok fesztiválja fejezeteket. Különbség persze Jézus jelenléte a regényben Bulgakov Pilátusa helyett.

DE hasonlíthatjuk a könyvet Salman Rushdie: Sátáni versek című regényéhez is abban a vonatkozásban, hogy nála az iszlámmal kapcsolatos mondandója verte ki a biztosítékot egyes vallási körökben.

Azonban le kell szögezni, hogy egyik művészi, spirituális szintjével sem vetekedhet.

Érdekes még a Brian élete című 1979-es angol vígjáték, mely Jézus keresztre feszítésének történetét és a korszakot dolgozza fel vígjáték formájában. Szerintem ma nem lehetne ilyen filmet készíteni.

Sípos Ete Zoltán református lelkész bírálata szerint:

„…jó lett volna, ha A viskó írója egyszerűen meghajol Istennek a Bibliában adott kijelentése előtt, és nem tesz úgy, mintha a Biblia Istenről szóló kijelentései a férfidominanciát valló régi korszak lecsapódásai lennének, amiket időszerű és jogos is megváltoztatni egy olyan korban, amiben a nők egyenrangúsítása megtörtént.”

Sípos Ete Zoltán: Istent is lehet hamisítani? – Él bennem a Krisztus (blog.hu)

Kérdezem, hogy miért?

Az én értelmezésemben a Biblia egy adott időpillanatban, keletkezése idején érvényes társadalmi konstrukció írásos lenyomata. A szövegek tartalma persze hosszú évszázadok, az ószövetség esetében pedig akár évezredek fejlődése során keletkezett, változott, de akkor is egy adott kor lenyomata. És persze egy válogatás. Ezek ma újra értelmezhetők. Illetve miért ne értelmezzük újra mai társadalmi felfogásunknak megfelelően?

A könyv tartalmának egyéni értelmezését sokan megtették. A magam részéről inkább az olvasó saját értelmezésének kialakításához ajánlok néhány kérdést, melyeken el lehet gondolkodni.

Kérdések a könyv interaktív olvasásához

 • Ki írhatta Mack-nek a levelet? Miért éppen rá gondolsz?
 • Mi történt éppen akkor, amikor Missy-t elrabolták?
 • Hogyan változott meg Kate viselkedése? Miként sikerült ezt végül feloldani?
 • Miben lehet hasonlóság Bulgakov: Mester és Margarita könyvében lévő A sátán bálja és a vízeséses továbbá a Barátok fesztiválja jelenetek között? Miben különböznek?
 • Mennyiben meghökkentő számodra a Szentháromság megjelenése a műben? Mennyiben érdekesek a nevek?
 • Mi a szerepe a megbocsátásnak? Miért vált ebben a részben nemet az isten a regényben? Mi lehet ennek a szerepe?
 • Miként érti meg Mack Jézus áldozatát? Mi vezeti el a megértésig?
 • Szerinted a rendőrség mit gondolhatott, amikor Mack elvezette őket a barlanghoz, ahol végül megtalálták a holttestet? Megtalálhatták volna ők is?
 • Neked mi a véleményed az emberi kapcsolatokról?
 • Mit szimbolizál a viskó? A gyerekek szoktak kis kuckót építeni maguknak. Lehet ennek hasonló szerepe, mint a könyvbéli viskónak?
 • Mit gondolsz, miért lehetett a regénynek ekkora sikere?

 

Radnóti Katalin
Author: Radnóti Katalin

Budapesten születtem, itt tanultam, kémia-fizika szakos diplomát szereztem, dolgoztam tanárként, lett családom és unokám. Régóta dédelgetett álmom volt, hogy novellákat írjak életem érdekes eseményeinek felhasználásával a sok szakmai jellegű publikáció után. Elterveztem, hogy amint nyugdíjba megyek és lemennek a vállamról a munkából adódó terhek, feladatok, írni fogok. Már évekkel ezelőtt elkezdtem a témák gyűjtését, és amint tehettem, máris elkezdtem az írást. Emellett sokat olvasok szépirodalmat, történelmi regényeket, minegy olvasási lázban égek, hiszen a hosszú munkás évek alatt erre jóval kevesebb időm volt. Tudom, hogy még tanulnom kell a novellaírást. Ezért szívesen olvasom a társszerzők írásait is. Napjaimat családom, nemrég született kisunokám édesíti meg. További fontos tevékenységem még a rendszeres uszodalátogatás, ahol nemcsak a sport a fontos, hanem a közösség is. Mindig van kivel beszélgetni, megosztani az örömöket, bánatokat, reflektálni az aktuális eseményekre. Szakmai honlap: https://rad8012.members.iif.hu/

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Árvák

                                                                Árvák   A városnak ezen a részén mindig sokan járnak. Itt a buszmegálló, csillogó-villogó áruház, helyijárat-megálló; bank, iskola, pláza, szerkesztőség, ügyészség, illatozó látványpékség, börtön.

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Scherzo

Rózsa Iván: Scherzo Kövérek és soványak A kövér emberek mind joviálisak! A soványak viszont gyomorbetegek… Valami hasonlót mondott tréfásan megboldogult Popper Péter tanár úr annak

Teljes bejegyzés »

Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »