Az álomtündér lázálma. Egy szürtreál történet

Munkából hazajövet vettem egy liter tejet, pár sóskiflit és csendben belopakodtam az otthonunkba, ahol kilencéves fiam épp aludt. Tán hangosan csuktam be az ajtót magam után, mert felébredt a nagyfiú. Ha már felébredt, akkor azon nyomban elmesélte nekem, hogy mit álmodott. Tán kuszának tűnhet a történet, mint ahogy az álmok általában meglepően ziláltak szoktak lenni.
Igyekeztem mindent gyorsan lejegyzetelni:

Leesett a hó, és a királylány szép aranytopánkája szétmállott. Elvitte hát az Eurotündérhez, aki gyorsan becserélte gumicsizmára. Térült fordult a tündér, közben siettében minden csillogó üvegszandált levert a polcról. Sebtiben összeporszívózta a szilánkokat, és a porzsákot kicserélte az épp arra járó Mikulás puttonyával. Azután megivott egy fél vödör pálinkát és halkan egy varázsigét mormolt. Hirtelen előtermett egy fonnyadt szóvirágcsokor, benne Rózsa Gyurka, a mosolygós betyár. Gyors mozdulattal megfordította a vizes porszívó csövét és a gépezet 2000 wattal kiokádta tartalmát.
Lett ám nagy csodálkozás, hogy miként kerül annyi dió a légtérbe, de mindez nem okozott gondot a nyúlnak, ki épp arra járt.
Hamar végignézte a TV-SHOP ajánlatait, és a terem vizes bázisú festékéről percek alatt eltűntette a magvas meglepetést két törhetetlen szaloncukorral.
Meghallotta ezt a környék rettenthetetlen vadállata, Megamókus.
Ő éppen a nyúl, meg a mókus című bábjátékot szinkronizálta. Nagy farkával, melyet málna-ízű bevonattal látott el, rögvest a nyúl segedelmére sietett.
No, de a nehéz napokon Rint-intim, a vadkutya sem volt rest, és szájkosarát az arra repkedő angyalkára tette, aki akkor bontakozott ki egy új hónalj-spray ködfüggönyéből.
Ekkor az Eurotündér beterelte az összes szereplőt a Való Világba, ahol szembesültek a dió világpiaci árával, különös tekintettel a fenékig tejföl nevű termék Bux-indexre gyakorolt hatására.
És dőlt a vér. Mindegy honnan, de nagyon sok. Kell az izgalom a népnek!
Közben a tündér olyan sebesen árazta fel a diót, hogy a jegybank sem tudta követni. A királylány hétmérföldes gumicsizmájával túllépte a megengedett sebességet és az ingerküszöböt, majd a magvas terméket eladta az összes 12 éven felülieknek, szülői felügyelet nélkül.
A befolyt hasznon a négyes metró társalgójában megosztoztak az arra járó csövesekkel és a közeli csehóba térve megettek egy marcipán Funár-szobrot, kolozsvári káposztával.
A szép királyleányt megnyugtatták, hogy az arcán lévő sok-sok pattanás vagy elmúlik, vagy elgennyed, és a fejét letakarva vitték a királyfi elé.
– Válassz ebből az egyből! – mondotta az Eurotündér a népnek, majd Berezsnyevev fényképe alatt összeadta az ifjú párt. Nászinduló helyett a „Szép ország Kanada, elmennék, de nem oda” – kezdetű ismeretlen dalt dúdolgatták a dejó lakoma résztvevői, majd kilós rizzsel megdobálták a boldog menyasszonyt.

Megérkezett az ittas pénzügyminiszter. Ezer lóerős magánbusszal jött és mindenkit hazavitt jókedvében. Tízmillióra büntették gyorshajtásért. És kitették az állásából. – Semmi gond! – mondta az exminiszter. Fájdalomdíjas leváltása tizedéből rendezte a számlát. A többit készpénzben kapta, ezért vett száz hektárnyi telket Rózsadombon.

Ezt volt hát az álom! Remélem, hogy nincs benne egy cseppnyi valóság sem.
Megsimogattam, megnyugtattam a fiamat, hogy ez csak lázálom lehetett és sietve elővettem Pinocchio történetét. Ő legalább nem hazudik.
Igazi párnáját igazi szeretettel feje alá helyeztem, betakartam, jóéjt-puszit adtam neki és mély álomba meséltem egy igazi, békés, kedves történettel.

Bujdosó Miklós Gábor
Author: Bujdosó Miklós Gábor

Bujdosó Miklós Gábor vagyok. A „Tél és Karácsony 2022.” c. pályázatra küldött írásom óta nagy örömömre az Irodalmi Rádió állandó szerzője lehetek. Kis gyermekkorom óta olvasok és mesélek. Prózák, versek születtek kacskaringós életutam segítségével. Gyűjtöttem régi emlékeket idős emberektől és friss történeteket kaptam apró gyermekektől. Szállodákban dolgoztam és voltam kertész, fotográfus, evezős edző, így találkozásaimat papírra vetve igaz és kitalált emlékekkel próbálom meglepni az érdeklődőket. A szürreális, fordított mesék is a kedvenceimmé váltak a gyerekek rámhatásaként. Gabriella párom és Bálint fiam folyamatosan támogatnak, segítenek az utamon. Önálló mesekönyvem és egy kis verses kötetem született már, valamint antológiákban is fellelhetőek gondolataim. Továbbra is érdekel, hogy miként érzi magát az Ecset, a Kisegér, az Ember, ha belép a történeteimbe. Írásaimhoz kívánok egy kényelmes fotelt és benne örömteli időtöltést minden kedves Olvasómnak!

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »

A kopottas és viseltes utas

Mikor felszálltam a villamosra, ő akkor már ült. Onnan, ahol még volt szabad hely, éppen rá láttam. Kissé viseltes és kopottas volt. Talán egy kicsit

Teljes bejegyzés »

Elgurult évek

Mint a gyöngyök, amikor leperegnek, szakadt láncról, úgy gurultak éveim szerteszét. Lám, talán el is enyésznek, és nem lesznek maradásra érveim. Szerettem őket, egyenként mindahányt,

Teljes bejegyzés »

Rossz ébredés

Ma reggel úgy ébredtem, Hogy nem voltál mellettem, Pedig csak korábban keltél, Hogy anyósodnak segítsêl. Mégis eszembe jutottak A magányos éjjelek, Mikor nem voltál még

Teljes bejegyzés »