Ahol a nap mindig korábban kel-14.rész

Xin már messziről kitűnt az étterem bejáratánál állók közül nem csak a nyúlánk termetével, vállig érő göndör fekete hajával, hanem vörös selyemből készült qipao ruhájával, melyen az élénk szín mellett feltűnő virágokból álló bordűr volt. A kínaiaknál a vörös szín szerencsét hoz, s ezért az esküvőn viselt hagyományos menyasszonyi ruha, sőt a vőlegényé is vörös színű. Általában a választott három ruha közül az egyik fehér -hasonló az Európában viseltekhez – de ekkor a vőlegény is fehér szmokingot visel, mert a fekete szín szerencsétlenséget hoz.
A hagyományos kínai esküvőt szűk családi körben, már egy héttel azelőtt megtartották Xianban, a lány szülőhelyén, ezt a vacsorát most a kollégák tiszteletére adták.
A meghívó egy elegáns étterembe szólt a Jinsui Road-on.

A bejáratnál kétoldalt várakozott az ifjú pár, s az örömszülők a vendégek fogadására.
Xin édesapja katonatiszti egyenruhában üdvözölte őket.
Ezután végképp nem volt kétséges számára, hogy a lány még véletlenül sem keveredhetett kalandba európai főnökével.
Úgy tűnt, Gábor számára is világossá vált, hogy a szálakat inkább Xin karriervágya mozgatta.
Búcsúzáskor, viszonzásképpen, meghívták az ifjú párt és a közvetlen kollégákat egy igazi magyaros ebédre Phoenix Islandra, a következő hétvégére.

Vasárnap késő délelőtt már majdnem teljes létszámban foglaltak helyet vendégeik a nappali kanapéján. A német származású Stephan nem csak kínai feleségét Xiut hozta el, hanem a náluk vendégeskedő nyolc éves forma rokon kisfiút is. De a meglepetés mégsem ez volt, hanem egy hatalmas csoki nyuszi, amellyel a férfi felidézte, hogy ezen a hétvégén otthon a feltámadást ünneplik.
A következő pillanatban Jinsong dugta be a fejét az ajtón, ajkán a már megszokott huncut mosollyal, amely, mint kiderült, nem volt egészen alaptalan. Addig be sem lépett a nappaliba, amíg Gáborral hosszas sutyorgásba merülve, engedélyt nem kapott rá. Ekkorra már minden tekintet rájuk szegeződött. Jinsong kezében egy műanyag zsákba többszörösen betekert, és leragasztott zöldesbarna, tüskés növény volt, mely leginkább egy hatalmas vadgesztenyéhez hasonlított külsőleg, s mely ilyen hermetikusan elzárva a külvilágtól is orrfacsaró szagot árasztott. Gyorsan elsüllyesztették a hűtőszekrény mélyére az „illatos” ajándékot, amelyről kiderült, hogy egy durian nevű ismert, és borsos árú kínai gyümölcs, mely rothadó húshoz hasonló szagot áraszt, a belseje viszont mennyeien finom.

A magyaros menü nemvárt sikert hozott. Tudta, hogy a kínaiaknak nagyon idegen és furcsa lesz az ízkombináció, mely az ételsort jellemezte, de éppen ez volt a célja.
Kínai és ázsiai utazgatásaik során egyetlen magyar ételt tartalmaztak a sok csillagos szállodák menükártyái, s ez pedig az „ungarishe gulash” volt. A közeli Phoenix City Hotel séfje – ahol kiköltözésük után két hétig éltek, amíg meg nem találták a lakásukat a közeli szigeten – igencsak meglepődött, amikor az egyik vasárnapi ebéd után elmondta neki, hogy ez az étel, amit ő készít egyáltalán nem hasonlít a valódi magyar gulyásleveshez.
Bár lehet, hogy az apró csészében felszolgált „valami” a szakácsművészet remekének számított, melyben a híg paradicsomlében aprócska hús, krumpli, és zöldségdarabkák úszkáltak.
A kritikai észrevétele után megígérte a séfnek, hogy amint berendezkedtek phoenix islandi otthonukban készít neki egy igazi gulyáslevest.

A szereposztás változott, s most ő volt az, aki kalauzolta a vendégeit a magyar kulináris élvezetek világában, s elmagyarázta nekik, hogy hogyan kell fogyasztani a paradicsomlevest reszelt sajt betéttel, csirkepaprikást nokedlivel és tejfölös fokhagymás, ecetes uborkasalátával, és desszertként a lekváros és kakaós palacsintát.
Az alapanyagok beszerzése nem kevés gondot okozott, ugyanis Kínában a szupermarketben nem kapható tejföl, sőt igazán jó sajt sem, a túróról már nem is beszélve.
Szerencsére a szigeten volt egy aprócska élelmiszerbolt, ahol a kedves kínai tulajdonosnő mindent beszerzett. Francia President márkájú tejfölt, holland sajtot, de a túróról még csak nem is hallottak.

No és az aperitif! Igazi magyar különlegesség volt, amit erre az alkalomra tartogattak! Egy hat puttonyos Tokaji aszú.

Boldog volt, hogy az ebéd a furcsasága ellenére is osztatlan sikert aratott, de a legkedvesebb bókot Xiu unokaöccsétől kapta, aki azt súgta nagynénje fülébe, hogy ő még ilyen finomat életében nem evett.

A napot a tóparton fejezték be. Elkattintottak néhány közös fotót, s látszott, hogy mindegyiküket elvarázsolta a látvány, úgy ahogyan őt mindennap, megunhatatlanul.

Bollók Irén
Author: Bollók Irén

„…Otthon, az én hazámban nem terem meg a babér, és nem fonnak belőle koszorút annak a magános énekesnek, aki az útszélén a maga dalát dúdolja maga elé az alkonyatba, amely nemsokára eltakarja. De azért csak végigdúdolom, amit kezdek, nem a babérért, hanem mert jó énekkel végezni a napot, és mert szeretlek benneteket, városok és búzamezők egyformán lehajtott fejű, szomorú és fáradt emberei.” (Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről) Bollók Irén vagyok, a gyerekkori becenevemen Sutyi. Az Alföldön születtem, s ott is töltöttem a gyerekkoromat és a fiatalságomat, ezért áll hozzám közel a Móra idézet. Akkoriban az ötvenes években egy kis faluban teljesen más volt az élet,mint ma. Sok szempontból sokkal nehezebb, de a nehézségek ellenére az emberek mégis összetartottak, segítették egymást. A szüleim maszek pékek voltak az ötvenes évek közepétől a falu központjában az apai nagyapámtól örökölt vertfalú vályogházban, amely még ma, több,mint száz év után is áll. Ábrándos, zárkózott gyerek voltam, s gyakran merültem el a könyvek varázslatos világában.Jórészt azért is, mert ilyenkor a fantáziám mindig máshova vitt, s beleláthattam más korok, más tájak, városok, emberek életébe. Talán, ha apám nem figyelt volna rám, s nem terelgetett volna vissza a való életbe, elveszek az élet útvesztőiben. Tőle tanultam, hogy a...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »

A kopottas és viseltes utas

Mikor felszálltam a villamosra, ő akkor már ült. Onnan, ahol még volt szabad hely, éppen rá láttam. Kissé viseltes és kopottas volt. Talán egy kicsit

Teljes bejegyzés »

Elgurult évek

Mint a gyöngyök, amikor leperegnek, szakadt láncról, úgy gurultak éveim szerteszét. Lám, talán el is enyésznek, és nem lesznek maradásra érveim. Szerettem őket, egyenként mindahányt,

Teljes bejegyzés »

Rossz ébredés

Ma reggel úgy ébredtem, Hogy nem voltál mellettem, Pedig csak korábban keltél, Hogy anyósodnak segítsêl. Mégis eszembe jutottak A magányos éjjelek, Mikor nem voltál még

Teljes bejegyzés »