Kovács Gergely: Láncreakciót indíthat el az amerikai élelmiszermérnök ötlete

      Bár kétségtelenül zseniális ötletének köszönhetően sikert sikerre halmoz Doug Boudrie, bostoni élelmiszeripari mérnök, sajnos, ahogy a szólásmondás is tartja, ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz. Ahogy Doug learatja a babérokat, úgy tevékenységét mások alaposan megsínylik. Története – mint megannyi sikersztori – egy semmiből jött szikrának köszönhető.

      Egy átlagos márciusi délutánon Doug éppen a közösségi médiában szörfözött, mikor az egyik adatlapon ismerős arcra lett figyelmes. A profil tulajdonosa nem más volt, mint régi magyar barátja, akivel gyerekkorában egy nemzetközi táborban találkozott. Nyomban be is jelölte ismerősnek, hamar beszélgetésbe elegyedtek, és nem sokkal később Doug kéthetes nyári meghívást kapott a magyar családhoz. Alig várta, hogy megismerhesse őket, és újra láthassa barátját.

      A közös időtöltés első napjai tartalmasan teltek el, együtt bejárták Budapestet és az ország fő nevezetességeit, de a Doug által legjobban várt esemény mégis a szalonnasütéssel egybekötött gulyásozás volt a szabadban. Néhány nap fárasztó, de élménnyel teli túrázást követően a közös főzicskézésnek is elérkezett az ideje.

      Doug igencsak elcsodálkozott azon, hogy a család kutyája, a Koszos névre hallgató, fekete szőrű magyar puli milyen fegyelmezetten várja az étel elkészültét, és főzés közben milyen türelmesen gubbaszt az egyik diófa árnyékában. Sosem gondolta volna, hogy egy kutya képes ennyire visszafogni magát, mikor ilyen finom illatok terjengenek mindenfelé. Azonban egyszer csak a kis fekete szőrpamacs hirtelen felugrott, heves csaholásba kezdett, odaszaladt gazdájához, és fékeveszetten körbe-körbe rohangászott a lába körül. Minden előjel nélkül, egy csapásra teljesen megkergült. Barátja lecsitította Koszost, és a kutya, engedelmeskedve gazdájának, újra leheveredett a diófa alatt. Azután szép nyugodtan megebédeltek, és az utolsó falatig jóízűen elfogyasztották a gulyást és a sült szalonnát. Nem feledkeztek meg Koszosról sem. Doug legnagyobb meglepetésére a puli végül jutalmat kapott, és nem büntetést.

      Doug először nem tudta mire vélni a kutya viselkedését, és azt sem, hogy barátja miért reagált ilyen kimérten a kutya fegyelmezetlenségére, és miért nem intette meg sokkal erélyesebben a pulit. A jutalomfalatot, na azt végképp nem értette. Némi gondolkodás után azonban rájött a titok nyitjára: a magyarok a puli jelzése alapján tudják, hogy pontosan mikor készül el az étel. Gondolta magában, ez aztán nem semmi! Az eset miatt aznap éjjel egy szemhunyásnyit sem aludt, de megérte hosszan töprengeni, mert hatalmas ötlete támadt.

      Élelmiszeripari szakember lévén pontosan tisztában volt azzal ténnyel, hogy milyen nagy probléma az amerikai gyorséttermekben a fluktuáció miatti selejt mennyisége. A gyorséttermek Amerikában sokszor alkalmaznak fiatalokat, akik csak egy-két hónapra vállalnak munkát, hogy megkeressék például a nyaralásra valót. Sokszor éppen csak betanulnak, és már mennek is. Mivel még nincs elég tapasztalatuk, számtalanszor odaégetik a hozzávalókat, főleg az ételek legdrágább alapanyagát, a húst. Több se kellett Dougnak, máris nekilátott, hogy magyarországi tartózkodásának hátralévő ideje alatt kidolgozza új üzletének modelljét. A két hét leteltével megköszönte a szívélyes vendéglátást, elköszönt régi barátjától és családjától, és már indult is vissza az Államokba. Lesz ami lesz alapon, próbából magával vitt két magyar pulit.

      A kutyák munkába állítását követően már az első tapasztalatok is egészen elképesztőek voltak. Az új módszernek köszönhetően a két minta étteremben több mint kilencven százalékkal csökkent a selejt mennyisége. Ráadásul a kutyák jelenléte mágnesként vonzotta a kisgyermekes családokat, ennek eredményeképpen a gyerekmenük értékesítése szárnyalni kezdett. A két puli pedig mindig türelmesen gubbasztotta végig a hússütést, de mikor elkészült az étel, akkor aztán akcióba léptek, és még a legtapasztalatlanabb idénymunkás is másodpercre pontosan tudta, mikor vegye le a serpenyőt tűzhelyről. Doug is dörzsölte a tenyerét, mivel a know-how értékesítéséből származóan szép summát remélhetett. Nem sokkal később további tíz étteremben helyezett el egy-egy pulikutyát. A siker sehol sem maradt el.

      A problémára Magyarországon senki sem figyelt fel, egészen addig, amíg a Gyereknapi Krónika adásában le nem közölték, amint az ünnep alkalmából meginterjúvolt egyik apuka – a kezét tanácstalanul széttárva – elpanaszolja a kamerák előtt, hogy május utolsó vasárnapján szerette volna hatéves kislányát egy kiskutyával meglepni, de egész egyszerűen sehol sem lehetett hozzájutni. Mint kiderült, az apuka pulikutyát szeretett volna, de bárhol is próbálkozott, mindenhol hoppon maradt. Az interjú – gyereknap lévén – nagy visszhangot keltett, és az adást követően pórul járt apukák százainak hívásai árasztották el a tévécsatorna telefonvonalát.

      A szakmai szervezetek azonnal nagyszabású vizsgálatba kezdtek, és bár a felmérések még tartanak, az eddigi eredmények megdöbbentő képet mutatnak. Minden jel arra utal, hogy az egész országban soha nem látott mértékű pulikutyahiány alakult ki. Egyes falvak esetében – vidéken a tradicionális kutyafajták házőrzőként tartása igen elterjedt – a települések teljes elmacskásodásáról számoltak be. Sokak szerint – amennyiben a szakmai szervezetek nem találnak gyors megoldást – a macskainvázió hamarosan elérheti a nagyobb városokat is. Többfelé már arról hallani, hogy – amennyiben a helyzet nem javul – hamarosan bevezetésre kerülhet a kivitelt szabályozó rendkívüli pulikutyavám.

      Bár az igazán hatékony intézkedések vélhetően még terv szintjén sem léteznek, máris a helyzet további súlyosbodásától lehet tartani. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a közelmúltban Németország legnagyobb kutyás lapja, a Die Deutsche Zeithund, magyar vizslákkal kapcsolatos etológiai kísérletek sikeréről számolt be. A szintén hagyományosnak tekinthető magyar kutyafajta állítólag megoldást jelenthet az utóbbi évek egyik legnagyobb problémájára, amely elsősorban az Oktoberfestet érinti. A bajor kolbászt – kényes füstölési eljárása miatt – nagyon könnyű elrontani, és tavaly Berlinben a sok silány minőségű Wurst alaposan felborzolta a kedélyeket. A tesztek tanúsága szerint a magyar vizsla heves farokcsóválással jelzi, ha a bajor kolbász kellő mennyiségű füstöt kapott, és fogyasztásra kész állapotba került. Komoly aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt hetekben több állatkereskedésben is német anyanyelvű vevők vásároltak papagájokat. A kereskedők szerint a papagájvásárlás csak elterelés, valójában az álcázott vevők titokban a magyarországi vizslahelyzet feltérképezésén dolgoznak.

Gödöllő, 2024. május 25.

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

2 Responses

  1. Hopp, hát akkor erről most lemaradtam, de nagyon kedves tőled, hogy pont rám gondoltál. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Árvák

                                                                Árvák   A városnak ezen a részén mindig sokan járnak. Itt a buszmegálló, csillogó-villogó áruház, helyijárat-megálló; bank, iskola, pláza, szerkesztőség, ügyészség, illatozó látványpékség, börtön.

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Scherzo

Rózsa Iván: Scherzo Kövérek és soványak A kövér emberek mind joviálisak! A soványak viszont gyomorbetegek… Valami hasonlót mondott tréfásan megboldogult Popper Péter tanár úr annak

Teljes bejegyzés »

Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »