User banner image
User avatar
  • Fogarasy Attila

Bemutatkozás :
Fogarasy Attila az Irodalmi Rádió szerzője.

1957-ben születtem Budapesten. Értelmiségi családból származom, édesanyám könyvtáros, édesapám tanár, könyvtáros és helytörténész volt. Általános és középiskolába Pilisvörösvárott jártam. 1980-ban szereztem oklevelet a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán. Végzettségem: magyar nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár és könyvtáros. 40 éven át dolgoztam tanárként és könyvtárosként. 2022-ben megyek nyugdíjba. Jelenleg felmentési időmet töltöm.


Újságírással, újság- és könyvszerkesztéssel a rendszerváltás óta foglalkozom. Szerkesztője voltam a Szentiváni Újságnak, a Vörösvári Újságnak, a Magyar Sportlövésznek és a Természetbarát Híradónak. 1993-ban OPUS néven regionális irodalmi-kulturális folyóiratot jelentettem meg Pilisvörösváron és környékén. Az elmúlt 30 évben 30 könyv írásában, szerkesztésében és nyomdai előkészítésében vettem részt. Ezek nagyrészt Pilisvörösvárról és Pilisszentivánról szóló honismereti, helytörténeti kiadványok és iskolai évkönyvek. 2008-ban indítottam el az „Otthon a világban” című honismereti könyvsorozatot. Jelenleg a sorozat 10. kötetét szerkesztem „A Pilisi-medence bányászata” címmel. Újság- és könyvszerkesztői tevékenységemért 2015-ben „Pilisvörösvárért” emlékéremmel tüntettek ki.


Alapító tagja vagyok a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesületnek, vezetője a Pilisvörösvári Honismereti Klubnak, tiszteletbeli tagja a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttesnek.


Verseket gyerekkorom óta írok. Költőként rendszeresen szerepelek a nagyobb városi ünnepségeken. A legtöbb versciklusom, verseskötetem csak online olvasható. Ezek a következők:


Bölcsőnk és sírunk, Magyarország (2013)
Ötsorosok Magyarország egykori vármegyéire


Képek és haikuk (2014)
Haikuk Imre Gábor fotóira


Vörösvári hexameterek (2014)


Nálatok kihalnak-e állatok? (2015)
Versek ronda állatokról


Hol lakik Künikosz? (2015)
Versek, táncszók, szótáncok


Irodalmi lépegető (2016)


Elérhetőségük: http://fogarasy.hu/irodalom.htm
(Ugyanitt iskolai színdarabjaim is olvashatók.)


Az elmúlt két évben könyv formában három verseskötetem jelent meg: 2019: Vörösvári képek, 2020: Bölcsőnk és sírunk: Magyarország, 2020: Eclogák.


2020-ban a Kossuth Rádió, a Magyar Írószövetség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett „Együtt a versben” című pályázaton fődíjas lettem amatőr kategóriában.


Zenei téren is aktív vagyok, szerzeményeimet a YouTube-on lehet elérni: https://www.youtube.com/user/fogarasyattila/videos


Az elmúlt évben (64 évesen) beiratkoztam a pilisvörösvári zeneiskola jazzdob tanszakára. Az első évfolyamot sikeresen elvégeztem.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás