User banner image
User avatar
  • Jousse Erzsébet

Bemutatkozás :
Jousse Erzsébet az Irodalmi Rádió szerzője.

Kiskoromtól kezdve a versek bűvöletében élek. Már akkoriban az irodalom szeretete nálam a versek olvasásában tornyosult ki. Nagyon sokáig csak olvastam őket, hiszen alig kilenc éve – már nyugdíjasként – kezdtem el magam is verses formába önteni a gondolataimat. Mint mindennek, ennek is megvan az ára, hiszen a késői kezdés miatt sem számíthatok az „ismert költő” elismerést kiváltó jelzőre. Kilenc évvel ezelőtt egyszer csak spontán elkezdtem verseket írni, csak úgy jött magától, aztán már nem tudtam abbahagyni. Így az eltelt idő alatt több száz versem látta meg a napvilágot. Nagyon sok verset olvasok, a neves klasszikusoktól, és a kortárs költők verseiből egyaránt. Imádom a verseket: a gondolkodás, az érzelem, a természet, az emberi kapcsolatok és a mindennapi élet legkifejezőbb, az irodalomnak a legrövidebb formájában megírt sokszínű, tarka világát. Alapvetően az érzelem, empátia, az igazságszeretet, és a nyitott gondolkodás nagy szerepet játszik az életemben. Elsősorban a lírai költészet áll közel hozzám, és általában ez tükröződik a megírt verseimben is.


Magamról pár szóval: 1947. szeptember 10-én Csepelen születtem. Szüleimmel 1951-ben kötöztünk Dunaújvárosba. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal most is itt élek. Fiatalon 7 évet éltem Franciaországban, férjem után kettős állampolgárságot szereztem. Hazatérve sokat tanultam, majd közgazdász, és mérlegképes könyvelői végzettséggel dolgoztam nyugdíjazásomig, többnyire vezetői poszton. Két felnőtt korú gyermekem és két nagy unokám van. 2016. óta tagja vagyok a Váci Mihály Irodalmi Körnek. Azóta rendszeresen részt vettem az évenként megrendezett Szabolcsi Írótáborban is. Tagja vagyok, megalakulása óta, a Magyar Nemzeti Írószövetségnek, illetve pár hónapja a Batsányi-Cserhát Művész Körnek is. Verseim különböző antológiákban, a Magyar Múzsában, a helyi Hírlapban jelentek meg, illetve a Dunaújvárosi Művelődési Központban fellépő Írisz Versszínpad élő adásában hangzanak el időnként. Eddig két önálló verseskötetem jelent meg, az első 2018. év elején, magánkiadásban: Érzelmek Hullámain címmel, 120 verssel. A második, a Hullámok fogságában címmel, 165 verset tartalmaz, ez utóbbi a RÍM Könyvkiadó kft. kiadásában jelent meg 2020 augusztusában. Tehát pontosan kilenc éve, 2012 májusában kezdtem verseket írni. Ez a harmadik önálló verseskötetem, amely az első két kötet verseinek a válogatását, (az első hét és fél év verseiből), valamint a 2020-tól 2021 májusáig, a közel másfél év alatt megírt új verseimet tartalmazza. Jelen pillanatban ez a kötetem szerkesztés kész állapotban van és kiadásra vár. Három éve szabadidőmben festeni is szoktam, többnyire olajjal, ritkábban akril festéket használok a képeim elkészítéséhez. Ehhez, a most megjelenő harmadik kötetemhez az eddig elkészült festményeimből válogattam képeket, és az azokról készített fekete-fehér fotókat használtam fel a könyvem illusztrálásához.


Hosszas előkészületek után végre megjelent a harmadik verseskötetem is, melynek címe: Elherdálták a Megváltót. Ez  egy szép vaskos kötet lett, 268 oldal terjedelemben, amely , mint az előzőkben írtam, versválogatásokat és az új verseimet tartalmazza, összesen 210 verssel. A könyvet én magam szerkesztettem, sőt a könyvborítót is magam terveztem, és készítettem el, valamint belül a saját festményeimről készült fekete-fehér fotókkal illusztráltam. Kemény borítást kapott és gyönyörű lett, a nyomtatás minőségét a szekszárdi SÉD nyomdának köszönhetem. Ezt a harmadik kötetemet a Hét Krajcár Kiadó jelentette meg, és 2021 október 18-án szállította a címemre a nyomda! Köszönet nekik érte! Már most nagyon sokaktól kaptam pozitív  visszajelzést, dicséretet. Ha valaki szeretne a kötetemből, úgy azt itt, vagy a privát oldalamon, kérem jelezze! Nagyon boldog vagyok!

Persze azóta sem tétlenkedtem, megírtam az első saját szonettkoszorú versciklusomat és ezenkívül néhány új  verset is.

Üdv mindenkinek és sikeres alkotómunkát kívánok a következő években. Boldog új évet!
Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás