User banner image
User avatar
  • Sáfrány-Tóth Kata

Bemutatkozás :


Sáfrány-Tóth Kata az Irodalmi Rádió szerzője


18 éves koromban, nagymamám halálának éjszakáján a tetőtérben a szekrény mögé bújva kék színű tollal elkezdtem teleírni a hófehér falat. Írtam reggelig. Szavakat, mondatfoszlányokat, mindent, ami bennem kavargott. Így sirattam el első példaképemet, és így leltem nyugalmat. Akkor éreztem először, hogy az írásnak milyen felszabadító ereje van. Később tapasztaltam meg, hogy az alkotás e formája mekkora örömöt okoz, főleg, ha másnak is jut belőle. Így hát az írás felkerült a többi hobbim, a gobelinezés, kertészkedés, tánc, nyelvtanulás mellé. Kedvelt műfajaim a novella és a mese. Nyomtatott és online folyóiratokban itt-ott olvashatóak, pályázatokon többet díjazásra méltónak találtak. Témáimat leginkább a családi legendáriumból, a természet törvényeinek szemléléséből és a játékos mesés képzeletből merítem.


Fontosabb díjaim:


2017 decembere: Kincs a kincsben (Szombathely, Berzsenyi Könyvtár, mesepályázat, különdíj)


2018 tavasza: A tükör szembogara (OMLIT, Igazgyöngy pályázat, különdíj)


2018 ősze: Holdudvari táncos vacsora (VII. Benedek Elek Nemzetközi Meseíró pályázat nyertes meséje)


2018 tele: Kincs a kincsben (Holnap Magazin, Tollforgató történetek, 3. helyezés)


2019 tavasza: Ítélet (Tollforgató történetek, 1. helyezés)


2019 tavasza: Szabolcs aranyai (Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete, Életmese írói pályázat,  1. helyezett)


2020 tavasza: Orgona bokra, mogyoró vesszeje - Párhuzamos történetek a Nyírségből (Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete, Életmese írói pályázat, Életmese-emlékérem)


Debrecen – Nyírbátor – Miskolc, e derékszögű háromszög, amely eddigi életemet meghatározta. Születésem helye az elegáns, polgári Debrecen, a „maradandóság városa” (1976). Nyírbátor, Szentvér utca 24., a nagyszülőknél eltöltött vakációk, a boldog gyermekkor helyszíne. Végül Miskolc, a fészekrakás választottja (2015). Metszéspontjukban az irodalom és kultúra szeretete, a család fontossága, az értékek keresése és továbbadása áll.


Tanulmányaimat magyar-angol-finn szakokon végeztem a cívisvárosban és a Jyväskyläi Egyetemen, Finnországban. A háromszögön túl is gyakran megfordulva, hosszú évekig Szabó Magda kedvenc iskolájában, a Dóczy-gimnáziumban tanítottam, majd házasságkötésem után a miskolci Lévay-gimnázium tanára lettem.  A szakkörök, versenyek, a tehetségkutatás és -fejlesztés sokféle formája, valamint az idegen nyelveken való megszólalás és megszólaltatás mindennapjaim része. Jelenleg férjemmel, Gáborral, és hároméves kisfiunkkal, Ferikével töltöm legtöbb időmet.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás