A tavasz már épp a forróságért nyújtózkodott, mikor az öreg sirály a tóból kikandikáló hegy szirtről szemrevételezte a környéket. Kipihent, jóllakot volt, kicsinyeket már nem nevelt, mert a párját elvesztette.

Nem úgy, mint a közelben lakó fiatal vadkacsapár, akik épp fiókáikat tanítgatták a víz meghódítására.

Ekkor egy hirtelen ötlete folytán, azt gondolta, majd ő megtanítja ezeket a kacsákat repülni.

Eléggé tehetetlennek és idétlennek találta a szülőket is, így elő is állt azonnal az ajánlatával.

Ha azt teszitek, amit mondok, kitárul előttetek a világ! Eljuthattok más vizekre is, mást is ehettek, ihattok. Kényelmesebb fészket rakhattok.  Csak meg kell tanulnotok repülni a kéklő fellegekig.

Meg kell tanulni repülni? Mióta szoktak a kacsák magasban kószálni? Miért kellene az nekünk? -gondolta az öregebbik, de nem szólt egy szót sem.

Némi tétovázás, – mert egy kicsit csak kecsegtető volt a világfelfedezés – után a két szülő rábólintott az egyezségre, miszerint a sirály naponta tanítgatja őket szárnyalni a magas égen.

A mester pontosan megtervezett mindent, sorrendet, napirendet, edzést, táplálkozást és kitartóan és türelmesen is végezte munkáját. Egyenként a hátára vette őket, magyarázott. De mindhiába. A leckét ugyan nap, mint nap felmondták, de előrébb nem jutottak az eddiginél.

A kacsáknak tetszett ugyan a röpködés, de csak a sirály hátán maradtak mindenkor. Eleinte türelmesen várta az eredményeket a jótevő, de kezdett fogyatkozni a hite. Azt gondolta szándékosan nem munkálkodnak a tanítványai, csak őt kihasználják, hiszen mindig jókedvben teltek a tanórák.

Majd hangot is adott a gondolatainak: Ha nem teszitek, amit mondok, nem foglalkozom veletek többet!

Hogyan tehettek volna szerencsétlenek eleget ennek az elvárásnak, hiszen adottságaik folytán soha sem fognak tudni, úgy szárnyalni, mint a sirályok.

Később a sirály belátta, hogy a célja nem volt helyén való. Mindenki csak született határain belül képes cselekedeteket elvégezni.

Csak ekkora már valamit mégis elrontott, megmutatta azt a világot, ahová továbbra is csak sóvároghatnak a kacsák, de maguktól el nem juthatnak. Ígéreteinkben legyünk körütekintőbbek, hogy ne okozzunk felesleges fájdalmakat másoknak.

Buglyó Juliánna az Irodalmi Rádió szerzője. Balmazújvároson születtem, ma is itt élek.Alsó tagozatos gyermekek tanításával foglalkozom, melyhez a…