Utána és helyette

Egy megtért bűnös álmodozása

“1945. április 29-én Berlinben a Vörös Hadsereg katonái már csak néhány lépésnyire,akár szó szerint lépésnyire vannak, járnak, harcolnak, halnak, vörösnek a Harmadik Birodalom központjától, Führerétől. Mindenre elszánt, marcona emberek. Biztosan azok. Képzeljük el őket! de tényleg! Hatalmas test, hatalmas lélek, hatalmas puska. Vörös sapka, vörös haj, fenyegető szemöldök… Aki látja, mind elismeri és kimondja: A háborút elvesztettük. Ő a 29-éről 30-ára virradó éjszaka elkészíti politikai és magánvégrendeletét, feleségül veszi barátnőjét.
(Délután 14 óra 30 perckor még egyszer, utoljára megnézi a szétlőtt és lebombázott, megbecstelenített(?), és rommá tett, megszentségtelenített Berlint. Nézi, látja, figyeli.)15 óra 30 perckor visszamegy egy kisebb szobába, de nem, nem azt teszi. Miért tenné? nem kell, nem is szabad.Hanem? Hanem? Hanem helyette kimegy a kertbe. Jócskán benne járván a tavaszban, illatoznak a virágok, lombzanak a fák. Mind figyelik, mit akar, miért jött, mit csinál. Kíváncsian. A Nap is, fentről.
Mit? nekiáll fúrni-faragni és a nácik valamennyi áldozatának emlékművet állít. Először egy közöset, utána mindegyiknek egy sajátot. Bizony, fáradságos és kemény és kézfájdító és léleksajdító és hosszú, nagyon-nagyon hosszadalmas munka.
De nem, nem ezt.
Hanem helyette feléleszti a nácizmus áldozatait. Hogyan? ó, ennek módja roppant egyszerű. Csakcsupán annyit mond: Legyél, és fel van támasztva. Legyél. Legyél. Vagy legyél újra. (Mindezenközben sem hívei, sem a szovjetek, sem a darnisták nem háborgatják!)
Ugyanezt megcselekszi a háborúban elesettekkel. És a keresztes hadjáratokban elesettekkel. És a nagy pestisjárványban meghaltakkal. Mindenkivel? nem, van,akivel más.
De az első világháborúban elesettekkel? Azokkal ő.
Miután így újraéleszti őket, még el is látja mindannyiukat egynéhány jótanáccsal, mit és hogyan és miért csináljanak az életben. És létrehozza az Örök Emberiesség mozgalmát.
Tényleg örök. És megalapítja a Béke Barátainak Társaságát. Ezt eleinte ő maga vezeti, később Heinrich Himmler. Vagy legyen Göring? Jó.

De ez nem elég.
Megírja és közzéteszi a következő művet: Pacem in Terris (Békét a Földön).
Mindenki dicséri.
Eredményes fellépésének köszönhetően hiúsul meg 2198-ban a harmadik vagy a negyedik vagy a hatodik világháború.
Valamint ő közvetít a palesztinok és az izraeliek közti barátsági és együttműködési szerződés ügyében.
Mindenki tiszteli érte(?) Izraelnek egyébként odaajándékozza régi érmegyűjteményét. Egyéb?

Például kutatja, megtalálja és közkinccsé teszi egy sor halálos betegség ellenszerét. Minden egyes rákos, AIDS-es, Ebolás stb., stb. meggyógyul, már meg is gyógyult. Ki hitte volna, hogy ő ilyen ügyes orvos és biológus.
Megoldja, igen, a globális klímaváltozás problémáját. Speciális anyagot fejleszt ki ő egyedül, és a légkörbe juttatja. Sajátos, csak rá jellemző módon! ( A légkörbe juttatásban lehetnek segítői ).
És a felmelegedés megáll.Tehetséges kémikus és geográfus is, úgy látszik.
Mindenki hálás neki ezért, nagyon?
Ennek az anyagnak a neve hitlerogén vagy hitlogén. Telítődött vele a földi atmoszféra, most ezt lélegezzük ki és be.
A Nobel-díjat visszautasította, az Emberiség Hőse címet szintén.
De legalább ennyi legyen, hogy:
ADOLF HITLER (mert róla van szó!)  AZ EMBERI FAJ BÜSZKESÉGE.”

Igen, egy megtért bűnös megálmodta. Hát higgyünk az álmok valóra válhatóságában.

Cselényi Péter az Irodalmi Rádió szerzője. A(z írói) nevem Cselényi Péter. 1981-ben születtem Pécsett. A gyerekkori próbálkozásoktól eltekintve…