Rózsa Iván: Ok és okozat

Ha Bhutánban elkiáltja magát egy halálkiáltó, s erre meglebbenti a szárnyát egy lepke; a gondolat, az akarat tovaszáll, s lehet, hogy Kelet-Közép-Európa egyik elnyomott, megtévesztett országában kitör a forradalom. Lehull a lepel. A cél szentesíti az eszközt? Fekete mágiát is be lehet vetni jó ügy érdekében? Az egész úgy működik, mint a homeopátia: a milliomod részére legyengített hatás felerősödik a milliárdszorosára… Mert valaki úgy akarja! Valaki, aki nem kívánja felfedni személyét. De sejtéseink szerint létezik… Ő is rejtőzködik, miért ne, ha már Isten sem nyilvánul meg napjainkban. Csak a mi napjainkban minden pillanatban… Van, akinek megjelenik: van, akinek nem. Egymás mellett élünk egy más dimenzióban… És ez így is marad. És valóban, ez így jól van! Mi volt előbb: ok vagy okozat? Vagy causa sui?

(Egyébként annyira veszem komolyan a homeopátiát, mint egyes „terveket”, némely láthatatlan irányítókról szóló összeesküvés-elméleteket…)

Budakalász, 2018. május 17.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…