Rózsa Iván: Restaurációk

Franciaországban annak idején, több mint két évtizedes távollét után visszatértek a hatalomba a Bourbonok; egy igen változatos, vérfürdős, mondhatni anarchisztikus időszak után. Nálunk a „kommunisták” 1989-ben színleg elvesztették a hatalmat, de tulajdonképpen nem távoztak a tűz közeléből, s majd három évtizedes, sok áldozattal járó, anarchisztikus korszak után összenő, ami egybetartozik, ahogy sejthető volt: egypártrendszer után gyakorlatilag újra egypártrendszer lesz.
Ugyanaz a leányzó fekvése, csak most másképp hívják. Kezd kirajzolódni a diktatúra, csak ezúttal mintegy NDK-módra. Ott az állampárt, a Német Szocialista Egységpárt mellett névleg más pártok is működtek, de a hatalom teljesen a „kommunistáké” volt. Csak ne legyen olyan „konstruktív” a mostani ellenzék is, Magyarországon! Csak ne tartson olyan soká a „keresztény” Fidesz-éra, ameddig fennállt az NDK! Csak ne legyen olyan merev és kemény a rendszer, mint egykoron a kelet-németeknél!

Budakalász, 2018. május 23-24.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…