Kreáció 6
Litvániába:
“Ismered-e a Litván öblöt? Nem-a térképeken nem szerepel. A geográfusok könyveiben sem.
Egy több tucat vagy csak pár tucat km széles és hosszú tengeröböl, a nyílt vizektől elzárva, Litvánia délnyugati felén. Meglepően mély, van, ahol közel 800 méteres. Partvonala azonban csak enyhén tagolt. Halban és szigetekben gazdag. Szigetei persze csak pár km átmérőjűek, egy-két falvacskával. Egymáshoz annyira közel, hogy sokszor evezős csónakkal közlekednek köztük.
Az öböl déli része épp a határon fut. Északkeleti csücskében egy 9000 fős város található, a környék legnépesebb települése.
Legnagyobb szigetén egy 4200 lakosú városka valamint öt község fér el. Apró, tiszta utak által összekötve. Az ország idegenforgalmi bevételeinek nem kis hányadát adja ez a vidék:
a rengeteg, egymás mellett sorjázó szigetecske, a meghitt hangulatú házak, elegáns országutak-mint friss friss hús a kóbor kutyára, úgy hat a turistára.
Összesen 88 sziget, összesen 152 településsel. Ezek közül 16 a parton.
(…)
Stb. Ezzel is több és nagyobb és gazdagabb: Litvánia, az öreg kontinens, a Föld nevű bolygó, maga a világ-a földrajztudomány is. ”

Nincs a térképeken. A fenti sorokban, bennük, általuk, miattuk mindenesetre van. Képzeld el, hogy ott vagy.
Adjunk neki másik nevet?

Cselényi Péter az Irodalmi Rádió szerzője. A(z írói) nevem Cselényi Péter. 1981-ben születtem Pécsett. A gyerekkori próbálkozásoktól eltekintve…