Halál és élet

Azzal kezdődött el, hogy osztálykirándulásra mentek. Régóta készülődtrk rá, eltervezték, szép idő volt. Az állatkertbe mentek: a majmok, a hiúzok ketrece előtt végigmentek, a papagájok ketrecéhez mentek aztán oda, Emma benyúlt a rácson, az egyik papagáj odament, ő talán meg akarta simogatni, az beléharapott a kezébe, ő visszarántotta a fájdalomtól és a félelemtől, az állat lezuhant a földre, olyan szerencsétlenül esett, hogy halálos fejsérülést. Meghalt. Állatkínzás, feljelentés, előállították, kihallgatás, vádemelés, állatkínzás, eljárás, járom év végrehajtandó javítóintézet. Elsőfokon, jogerősen, a kegyelmi beadvány elutasítva. A ketrecbe tilos benyúlni, ki is van írva.
A papagáj mindenki kedvence volt. Szép tarka tollazatú, a szivárvány valamennyi színében pompázik, recsegő ám kellemes hangú, szemeit mindig figyelmesen pislogtatta, minden érdekelte, vidáman ugrált a faágakon, édesen mozgatta a fejét evés közben. Alfonznak hívták.
Emma ekkor 11 esztendős volt. Barna hajú, világos szemű, vékonyka. Átlagos külsejű. Érdeklődő, eszes lány, nem szélsőségesen kedves, de nem is rosszindulatú. Az ítélethirdetéskor sírt, a javítóintézetben: ült, nézett maga elé, nem szólva senkihez, nem reagált semmire. De az élet szép és élni kell. Belevetette magát a tanulásba. Hihetetlenül sokat sajátított el hihetetlenül rövid idő alatt.
Kepler törvényeit, a népvándorlást, a phalaikoszi sort.
Letelt a három és kiengedték.
Emma és teljes családja nevet változtatott,el is költöztek a világ túlfelére. Milyen néven és hová?-kérdezed.
Emma ott elvégezte a gimnáziumot, az egyetemet. Ilyrn-olyan tudós, művész lett. Kutatott, alkotott,publikált. Elismerések, kitüntetések. Múltjáról senki nem tudott semmit, soha.
Mi lett volna, ha…? Mit szóltak volna hozzá? Tizenegy évesen állatot kínoz, évekig börtönben is volt.
Még ilyet! Korán kezdte.
Vajon észrevették volna-e a művészt, a tudóst vagy csakis és csupán a papagájgyilkost, a felelőtlent a neveletlent, aki mindent megenged magának?
Emma mindig gondolt erre és rettegett, hogy kitudódik. Persze, 11 évesen ilyen hanyagnak lenni, holott oda is van írva, hogy ne nyúlj a papagájok közé… Szigorúbban kell büntetni az állatgyilkosokat,  de ideértve a a kismacskákat vízbe fojtókat, kutyákat autó után kötve vonszolókat is. És itt nem aról van szó, hogy ő később milyen ügyes művész vagy tudós lesz. Kevés az a három év. Aki állatot öl, már gyerekként, az később embert is. Bizonyított tény. Ennek elejét kell venni. Aki nem tiszteli az életet, azt nem lehet eléggé megnevelni.

Zs-nek, P-nek, Sz-nek

 

(Egy ún. “miron”=mini roman, miniregény, olyan novella, olyan elbeszélés, ami egy hosszabb mű, egy teljes regény cselekményét magába sűríti.)