Július közepe van, sugárzóan szép nyári idő. Érdeklődő arcú emberek közelítenek a város kis erdejének tisztása felé. A fák tövénél katonai járművek vannak felsorakoztatva. A filmekből ismert eredeti II. világháborús darabok. Masszív, erős technika.

A rendezvény célja az emlékezés, a főhajtás a névtelen, ismeretlen sírokban eltemetett egyszerű emberekre.

Néhányan még a Dalárda-kar énekének hatása alatt vannak. A szemükből kipergő cseppeket próbálják eltűntetni. hiszen sok családnak van mire emlékezni ezekből az időkből,

„Édesanyám, hol fogok én meghalni?

Hol fog az én piros vérem elfolyni?”

A finom nyeldeklés közben újabb megpróbáltatásra vár a kíváncsi értelem. A veterán katonai járművek hadijátékot mutatnak be. Ma ezt így mondjuk, de akad néhány szemlélődő, aki még élesben látta ezeket. Nem csak a koruk miatt ülnek le a székekre.

A felzúgó motorhang, az üzemanyag szaga, a feltörő füst teljesen lehengerli a közönséget. Nem is a taktikai tökéletesség, hanem összhatás az, ami meghatározza a pillanatot és visszarepít a múltba.

Emlékképek, melyeket a családok tagjai generációkon át adtak át utódjaiknak, most megjelenik a valóságban. Igaz, hogy játéknak nevezzük, de szívekben fájdalom, nyomorúság, félelem szakít helyet. Egyikből a másikba a puskaropogás lendít tovább.

A lelkekben felszakadnak a sebek, családtagok elveszítésének fájdalma, kik a frontokon, vagy a lágerekben pusztultak. A testi, lelki sérülések következményei. Az éhínség, az árvák szenvedései. Nélkülözés, félelem. A falun átvonuló német- és oroszcsapatok nyoma, a ledobott bombák, a bombázó repülők átvonulása.

Vizualizálják a sok rohanó embert, gyerekekért jajveszékelő asszonyokat, meggyötört időseket, amint a vermek, gödrök szegletébe sietnek, védeni nyomorult életüket.

Életre kell az érzésekben s fojtogatja az átérzők torkait.

Mire volt ez jó? Ki akar ilyen életet a gyermekeinek, unokáinak?

 

Buglyó Juliánna az Irodalmi Rádió szerzője. Balmazújvároson születtem, ma is itt élek.Alsó tagozatos gyermekek tanításával foglalkozom, melyhez a…