Edit Szabó  : Életrajzi töredék

A gyermekkori élményt soha nem feledi el az ember, hiszen minden megváltozott, átalakult az évtizedek folyamán.
Szegény kis család volt a miénk akkoriban, szoba-konyha és kamra.Melléképületek, melyekben azért volt aprólék,többféle és egy malacka is.
Minden vasárnapra jutott egy tyúkocska, melyből finom húsleves és pörkölt készült nokedlivel .Ekkor került édesanyám süteménye is az asztalra.
A legnagyobb esemény volt mindig a karácsonyra hizlalt disznó leölése. Korán megtanultam, hogyan kell a vájdlingot a vérével megtöltenem. Ezután jött a perzselés, igazi búza-árpa szalmával,égett a disznó szőre,mi meg csak raktuk körbe,hogy mindenütt érje a forró láng. Szépen barnult, ezután pedig a mosás és a késsel kaparás, hogy tiszta legyen.
Tisztított körömmel, fehéren került a nagy asztalra, ahol édesapám darabjaira vágta, kiszedve a belsőségeket.
Mi az udvaron üstben fövő forró lében abároltuk a hurkába való májat, fejet, veséket ,lépet, majd lepucolva a bélzsírt is. A hurkához való rizst már kora reggel kifőzte édesanyám, dinsztelődött a hagyma is. Pihenőnek várt a reggeli, a pirított vér rizzsel és hagymával.
Ezután megosztoztunk a feladatokon, édesapa darabolt, édesanyám készítette a sütőben a savanyú káposztát, a sparhelten pedig sült a déli hús. Az öcsém ide-oda segített, én pedig tüzeltem és neki álltam a hurkának való belet tisztítani. Minden ment sorjában !
A megfőtt belsőségeket ledaráltuk, kezdődött a hurka töltése. Figyeltem apámat, hogyan pergeti a rizs szemeket,mivel fűszerez. Egy életre való tanulás vette kezdetét, mert utána az évek során ez a feladat is az enyém lett, mint a kolbásznak ledarált hús ízesítése,bélbe töltése – ami a hidegre került a másnapi füstölésig.
Közben megettük a toros-húsos káposztát, minden dolog adta magát. Elkészült a sóba teendő szalonnák sora, sódarok szépen megtisztítva.Ha felolvad a só, kétnaponta forgatni kell, hogy jól átérje, a vér ne pirosodjon benne !
Megtöltöttük a hurkát – volt benne véres is, meg a kolbászt, került belőle a sütőbe, készülve vacsorára.
Édesanyám húslevest készített, hogy mire mindennel végez a család, pihenhessünk jólesően !
Nagyon sokáig hozzá tartozott a karácsony előtthöz ez az évenkénti munka, idővel könnyebb lett és gyakoribb, a gázperzselő és a villamos árammal működő gépek viszont nem feledtették el a gyermekkori élményeket.
Sok örömet és boldogságot jelentett, hogy a felnőttek mindenben társnak tekintettek, általuk tanultam és sokkal gazdagabb lettem felnőtt emberként lelkemben !

Bőcs,2018.11.27.

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve.…