2019. január 19-én, Ádándon Neisz Péter, 21-én Szántódon Balogh Zsuzsa művelődésszervező köszöntötte a jelenlévőket és megnyitotta ünnepi beszédével az eseményt, aki a 30. évfordulóra különleges adatokkal egészítette ki eddigi ismereteinket. A Himnusz születésének napját Ruzsa Magdolna által énekelt egyedi felvétellel, különleges hangzásban énekelt himnuszunkkal köszöntöttük.
Maurer Teodóra könyvtáros, irodalmár vezette le az est irodalmi részét. Dóra előkészítésében került megrendezésre a Magyar Kultúra napi ünnepi műsor és megemlékezés. Egy kiállítási anyag is összeállításra került a Himnusz születési körülményeire vonatkozó adatokkal. Ez a kiállítás még egy ideig látható a könyvtár előterében.
A meghívott vendégek közül Dr. Völgyi Ildikó Kabócatánc című verses kötete került bemutatásra mind a két helyszínen. Ildikó Siófok-Széplakfelsőn él, tagja a „Berkenye Zamárdi Alkotókör” Egyesületnek és az Irodalmi Rádiónak, ahol 2018-ban, mint orvos-szerző díjazott lett egyik versével.
Ádándon, az eseményen résztvevők közül többen hoztak írásokat és verseket, melyek felolvasásra kerültek, majd baráti beszélgetéssel, közös énekléssel zárult az összejövetel. Ez az alkalom Ádándon évente ismétlődő eseményként már hagyománynak mondható, melyen a településről és a környező településekről is részt vesznek az irodalmat, a magyar hagyományokat szerető, tisztelő emberek. Mind a helyi szerzők, mind a vendégek elhozták alkotásaikat, mások a számukra kedves verseket, írásokat olvasták fel. A beszélgetés szeretetvendégség mellett baráti hangulatban zajlott.
Szántódon Maurer Teodóra könyvtáros fogadott bennünket szeretettel, aki a beszélgetést kezdeményezte és összehangolta. Ildikó kötetét Dr. Csongrády Emőke méltatta, majd a versekből a szerző, illetve a Berkenye-kör tagjai olvastak fel. Maurer Teodóra beszélgetett Ildikóval az írás, alkotás mélységeiről, feltárva a gyerekkori és felnőttkori meghatározó élményeket, melyek elvezették őt az íráshoz. A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a közeljövőben várható második kötethez, mely a Napmadár címet viseli, Teodóra írta az ajánlást. Szakáli Anna a Berkenye-kör elnöke az ünnep kapcsán beszélt a népek különböző kultúrájának szépségéről, a megőrzés fontosságáról, az anyanyelvünk ápolásáról, valamint a Berkenye-kör Egyesület – mint a helyi irodalmi és képzőművészeti alkotók előtérbe hozását segítő szerveződés – munkájáról. Tálos Ágota festőművész a január 26-i zamárdi kiállításáról, alkotásairól szólt. Morvayné Török Csillának köszönet a fényképekért, mellyel dokumentálhatjuk az eseményt.
Gratulálunk Völgyi Ildikónak, további sikeres alkotásokat kívánva!
Megköszönve a szervezők munkáját, a szántódi képviselők megtisztelő jelenlétét a rendezvényen, kijelenthetjük, hogy szívesen megyünk máskor is, ha hívnak bennünket.
Zamárdiban az eddigiekhez képest eltérő módon ünnepeltünk ezen a napon. Gál Péter népművelő jóvoltából három különböző zenei irányzat legmagasabb szintű elődása nyújtott felejthetetlen élményt. A meghívón is ez volt olvasható: 3 zenei út 1 irányba! Az alapoktól, népzenei hagyományoktól jutottunk el a szférákba emelő különleges sípokat felvonultató világhírű előadóig. Felléptek:
Fülep Benedek klasszikus- és egyházzenész,
Hajdu Klára jazzénekes, Szakonyi Milán jazzgitáros
Sándor Tímea (citera), Hamarics Imre (furulyák) somogyi népzenészek
Persze, a közös éneklés sem maradt el. Kicsik és nagyok, fiatalok és öregek egyaránt csillogó szemekkel, kipirult arccal élvezték a hangok varázsát. Ez is miénk, ez is a magyar kultúra része.

További jó munkát, erőt, egészséget kívánunk a magyar kultúra ápolásában végzendő feladatok ellátásához!

2019-01-22 Szakáli Anna

Tags:

Szakáli Anna az Irodalmi Rádió legjobb szerzője 2013. cím birtokosa. 1952. január 1-jén születtem Zamárdiban. Bogláron érettségiztem 1970-ben.…