Klotz Mária: Az igazi otthon

 

Este a családban ki-ki a maga módján, tette a dolgát, végezte a feladatát. Gyermekkoromban anyukám a késő esti órákban terítőt hímzett, apukám újságot olvasott, a bátyám általában tanult, én pedig babáztam. A folyton égő kályha kellemes meleget sugárzott, a lángja beragyogta a lelkeket.

Ezekre az estékre emlékszem a legszívesebben. Néha meg-megszólalt valaki, többnyire az anyukám, de szavak nélkül is tudtuk, összetartozunk.

Nem vágytunk máshova, csak az otthon melegére. Hiszen otthon az, ahol jól érzed magad, ahol nem szorongsz. Ahol egy pillantásból tudod, mit gondol a másik. Ahol jó együtt lenni, ahol nem kerülget senki. Ahol figyelnek rád, tisztelnek, ahol biztonságban vagy.

Otthon az is, ahol mindennek megvan a maga helye. Tudod, mi a tied, hol van a másik tárgya, dolga. Tudod, hogy mi a feladatod, mit kell tenned. Tudod, mikor kell segítened, mikor vágysz másnak a véleményére. Azt is tudod, hogy mindig számíthatsz mindenkire.

Otthon ott van, ahova hazavárnak. Ahova szeretsz hazamenni. Ahova vágyódsz, amikor nem ott vagy. Ahol kedvesek veled, ahol szeretettel vesznek körül. Ahol szeretnek.

Otthon érted, mi a jó, mi a rossz. Otthon ismered a megszokott illatokat, a kellemetlen szagokat. Érzed a finom étel ízét, tudod, ki mit szeret enni-inni. Otthon vannak rituálék, szokások, hagyományok. Ünnepek.

Otthon jelen van az Isten, a kereszt. Léteznek értékek. Tudod, hol a hazád.

Otthon ott létezik: ahol együtt él a család. Ahol közösek a vasárnapi ebédek, ahol osztozol fájdalomban, örömben.

Vigyázz az otthonodra!

Igazi otthon csak egy van!

 

  1. szeptember 28.

 

Klotz Mária az Irodalmi Rádió szerzője Klotz Mária vagyok, szívesen írok, énekelek és fotózom. Gyakorló (német nyelv és…