Edit Szabó : Húsvéti emlékek

Falun élő kis családunkban az öcsém és én voltunk gyerekek. Ahogy cseperedtünk, mindig eszembe jutott, miért nincs nekem egy bátyám, akire felnézhetek ? Kérdésemre feleletet adtak a szüleim : voltak, de a csecsemőkor nem válogat !
A körülöttem élő – velem hasonló korú gyerekek mind fiúk voltak, így lettem én is fiúsítva. Fociztam velük, fára másztam, horgásztunk és sütöttük a folyó adományát. Édesapám a lovas szekeret is a kezem alá adta, vígan hajtottam, mellettem ültek a fiúk.
Nagy esemény volt számomra a Húsvét ! Készültek rá a családok és engem is érdekelt, én miért nem mehetek locsolkodni ?
-Mert te vagy a lány, téged fognak megöntözni, hogy nagyra nőj ! -Jött a szülői válasz.
De kit érdekelt ? Elindultam az öcsém nyomában, hová és kihez is megy, izgatottan figyeltem, mit kap a locsolásért?
Begyűjtöttem a színes főtt vagy csoki tojást, a kicsi ajándékokat, majd sorra került a pénz !
Gyűltek az apró darabok, hiszen ebben az időszakban sokat jelentett még az egy forint is. Miért is nem gyűjthetek én is ? Minden verset tudok, mégse – mert a lányok nem locsolkodhatnak !
Keserű volt a tapasztalásom,ám lassan vége volt ennek a napnak is.Visszatért ugyan évről-évre, de lassan tudatosult bennem, hogy a lánygyermek felnő és bizony a fiúk is észrevették !
Készültem várni a locsolkodó fiúkat,megtanultam mi és hogyan illik. Ám ezt a régi vágyat nem feledtem el soha,lelkem mélyére örökre beivódott, mert bizony van – ami aztán soha sem felejthető !
Elmúltak azok a régi Húsvétok ! ma már nem látok az utcán fiúkat,sem legényeket, hogy bekopogjanak az ajtón : ” szabad-e locsolni ? ”
Autók szaladgálnak, mennek a legközelebbi rokonokhoz, megadni a tisztesség módját a családnak ,mert jó ha együtt tud lenni ! Ha ma is megtehetik !
Hová lettetek ti varázslatos, izgalmas Húsvéti Ünnepek ?

Bőcs,2019.04.22.

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve.…