Megjelent Török Nándor harmadik kötete Hangok szürkületben címmel.

Könyvbemutató helyszíne: Rátkai Klub, BP.,XI., Zsombolyai u.6. (lásd.:Meghívó)

Könyvbemutató időpontja: 2019.máj.30.(csütörtök) 17:30 óra

A szerző előszava:

Hangok szürkületben. Talán egy kicsit szomorú és pesszimista csengésű a cím, ahol a hangok természetesen a kimondott gondolatokat, az elsuttogott vágyakat, az elhaló segélykiáltásokat, esetleg a harsány örömujjongásokat jelentik lírai formában, versekbe szőve szürkületben. De hogy kerül ide a szürkület és mi az, amit a szó takar? Meglátásom szerint sűrű szürkület gomolyog körülöttünk és lappang bennünk. Néha fel-felszakadozik, néha több rétegben rakódik körénk. Ha gondolatainkat, érzéseinket szabadjára engedjük, jóval többet is beleláthatunk, beleérezhetünk a puszta jelentésén túl.

A borongós, ködös, homályos hangulatú fogalmon kívül utalhat a szó a szürkületben eltévedt, bizonytalanságban tévelygő lélekre, vagy az ember szürkeségére, jelentéktelenségére az univerzumban. Utalhat a lét alkonyára, a haj fakószürke színére, a szürke messzeségbe eltűnt évekre. Lehet korunk jellemző jelzője is. Ahogy a középkor jelzője a ’sötét’, úgy automatizált létünkben szürkülettel jellemezhető az egyre növekvő szellemi s erkölcsi hanyatlás. S természetesen jelentheti klasszikus értelemben az estét megelőző napszakot vagy a pirkadat előtti derengést. Mindenkinek mást jelent, mindenki másként éli meg az őt érintő szürkület valamelyik fajtáját, s ennek megfelelően mindenki másféle hangokat hall ki a szürkületből, hall meg a szürkületben.

Ezek a szubjektív külső és belső hangok alkotják a kötet hat fejezetét. Vannak a családról, az érzelmekről (Vagy, aki vagy) mesélő fel-feltörő és elfojtott hangok. Vannak a természetnek és környezetünknek (Csendéletek) lelkünkön átsejlő, alig hallható kicsi hangjai. A fény és az árnyék világából (Több fényt) az igaz vagy hamis hangok káosza. A szürke valóságból a homályos álmokba (Valóság és illúzió) oda-vissza átszivárgó rejtélyes, kétes hangok. A régi bölcs mesterek (A vers csak ráadás) örökérvényű, mindenen áthatoló, visszhangzó erényes hangjai. S a múló idő (A játék egyszer véget ér) hideg, könyörtelen hangja a lét koordinátarendszerében a múlt és a jövő végtelen egyenesén.

Ezek azok a hangok, gondolatok, amiket most megosztok a kedves olvasókkal, abban a reményben, hogy néhány hangot felismernek, mintha a sajátjuk lenne és talán örömük telik bennük. Vagy néhány idegen, új hang hallatán maguk is új gondolatokra döbbennek, amik jó esetben kellemes élményként, jó irányt mutatva hasznosak lehetnek.

Mert a szürkület itt van, akár be(fel)ismerjük, akár nem. S csak rajtunk múlik, hogy mi lesz belőle: ragyogó hajnal vagy sötét éjszaka?

 

 

A szerző

Török Nándor az Irodalmi Rádió legjobb szerzője 2017. cím birtokosa. 1965-ben születtem, a felvidéki Lelesz községből származom. Gimnáziumi…