Az esetek néha elfelejthetetlenek...És esetünk szinte mindennel lehet. 
Olykor többször is, ahogy nekem a vasalózsinórral. 
A „zsinóros” esetek száma – már ami a jelentősebbeket illeti – eddig három.

.....

A másik „eset”, amit elmesélek, inkább csak érdekes, de az eseményre most is emlékszem. A rejtélyt mindmáig nem sikerült megfejteni.

18 éves múltam, életem első nagy szerelmét éltem meg azokban a hónapokban. Az első „igazi” nagy szerelmet, nem volt lehetetlen, nem volt félsz, csak remény, lángolás és bátorság. Igen, bátrak voltunk!

Kitaláltuk a barátommal egy szép napon, hogy – ha már nyár van – menjünk el Krakkóba. Igen, Krakkóba! És hogy miért éppen oda? Nagy oka volt annak! Ott ugyanis, ha tudtunk a határon átmenekíteni valutát – ne felejtsük, a szocializmusban járunk!-, lehetett venni eredeti márkás farmert. Itthon nem lehetett hozzájutni ilyesmihez, aranyért se, csak viszonteladóktól, hatalmas felárral. Még a szegedi zsibin is csak nagy szerencsével jutott hozzá valaki, ha a „jugók” át tudták csempészni, de még akkor is fennállt a veszélye, hogy a zugárú hamisított.

Ma már elképzelhetetlen, mekkora divatja volt akkor a Levi’s, Lee, Wangler farmernek, a nadrágnak, pláne a dzsekinek! Beszerezni, azt hordani, maga volt a csoda!

Az én szerelmem minden áron eredeti farmert akart, hát mentünk!

Nem vacilláltunk sokat, 2-3 nap múlva már a vonaton ültünk, valuta elrejtve, szállás, kaja sehol, de mentünk… Semmi nem volt elrendezve, nem volt lehetetlen akkor még a lehetetlen sem, szerelem volt csak, és mi már úton is voltunk!

(Itt jegyzem meg kuriózum-információként: akkor úgy állapítottuk meg, hogy igazi-e a farmer, hogy sokáig dörzsöltük, tán smirglivel – a próbafülkében -, hogy mennyire kopik, de legbiztosabb az volt az eredetiségre vonatkozóan, ha megpörköltük gyújtólánggal, és nem égett ki. Az volt ám az anyag!)

Ahogy írtam, szállásunk nem volt, de voltak címek, amiket haverok ajánlottak, azokat érdemes volt felkeresni, mert potom áron szállhatunk ott meg.

Na, és itt jön a képbe a vasalózsinór!

Egyik szállásunk, amit javasoltak, egy apácazárda – nem tévedés, nem mese! -, egy lengyel apácazárda volt. Egy éjszakát kellett ott eltöltenünk, mert arra az estére nem volt más elérhető, vagy nem fogadtak bennünket, nem emlékszem már.

Ma is előttem van viszont a hely, a maga misztériumával. Már az a tény, hogy egy lány egy fiúval érkezik oda, már az is megbotránkoztató volt! Mert ahogy az később, a tömegszállást látva kiderült, leginkább lánycsoportokat fogadtak ott.

Ahová először beléptünk, olyan volt, mint egy „másvilág”. A hatalmas előcsarnokban – nevezzük így – óriási „katlantűzhelyeken”, leírhatatlan méretű fazekakban melegedett, forrt a víz. Ezt még meg tudtam magyarázni, hogy miért – nem volt vezetékes víz az apácáknál -, de amit az odaérkezésünkkor láttam, azt nem. 

Mielőtt még elmondanám, előrebocsátom, hogy féltem ott aludni. Féltem a vasalózsinór miatt!

Milyen vasalózsinór miatt?!

Szóval, ahogy beléptünk az épületbe, jobbra, egy kis fülkeszerű szobában egy idős apáca ült. Szegényes, puritán berendezés volt ott, áramnak nyomát se lehetett észlelni, gyertyával világítottak mindenhol. És… hogy, hogy nem, a falon, belül a „portásfülke” falán ott volt felakasztva egy vasalózsinór! Éppen olyan, olyan külön-beledugós, mint amilyennel történt az először elmesélt „esetem”. Nem tudtam róla levenni a szemem: te jó ég!, miért van itt az a kábel, ha nincs is áram? Azzal verik a szófogadatlan apácákat? Vagy: van áram, de minden arra utaló „bizonyíték” el van rejtve, mert direkt vezekelni kell… Ilyen könnyen elérhető élvezetekhez, mint az áram, a villanyfény, itt tilos hozzájutni?

Én csak a vasalózsinórt láttam, amíg a barátom egyezkedett az amúgy sem szívélyes apácafőnökkel. Utána egy nagy terembe „vezettek be”, amiben nagyon sok vaságy volt, és sötétség. Egyedül kellett ott aludnom. Vagyis kellett volna… Féltem.

Egész éjjel le sem hunytam a szemem – talán. Láttam magam előtt a fiatal, földig hajoló apácákat, akiket vasalózsinórral riogatnak, vagy tán vernek.

Elképzeltem, hogy amikor elalszom, bejön a legöregebb, legmogorvább apáca, és büntetésből agyonüttet az árammal, ami eleve benne van a kábelben, vagy beledugja valami szerkezetbe, és hozzám érinti, amiért én ilyen bűnös cselekedetet hajtottam végre, hogy fiúval akartam aludni.

Lehet, hogy mégis elaludtam, és ez utóbbit ott álmodtam?