Rózsa Iván: Örök fény

Alapigazságok
A fű zöld, az ég kék, a vég végtelen…

Minek?
Ha a vég után nincs semmi: minek jelentünk meg a világban? Hogy nyomot hagyjunk egy bolygón: mely mondjuk, néhány millió év múlva úgyis szétrobban?! Miért lenne eleve értelmetlen az emberi élet?! Még egy kis virág létének is van értelme: gyönyörködtet…

Végtelen fény
A fény végtelen… A fekete lyukakon kívül mindenhol uralkodik, és reményt sugároz magából…

Örök fény
A gyertyák csonkig égnek, elalszanak: de a fény örök!

Földi lét után
Válassz magadnak egy csillagot! És halálod után oda is kerülsz… Válasszunk magunknak csillagot! És közös földi létünk után együtt kerülünk oda!

Öröklét
Örökölted az öröklétet, add hát tovább!

Örökkön örökké
Isten öröktől fogva örökkön örökké létezik. Ha semmi sem lesz, akkor a Semmi istene lesz! És a Semmi lesz az igazi valóság… Érzed a Semmit, érzed a Valamit?!

Álarcok
Maszkot visel magán most a totális diktatúra, de egyszer felfedi igazi arcát vagy pofáját. A maszkok lehullnak, és a diktátorok buknak… A fény örök!

Gyerekesség
A növények önzetlenek, az állatok őszinték, csak az ember rafinált: gyerekes, óvodás, ovis módon…

Gyerekcipő
Gyerekcipőben járt nálunk a demokrácia, de ezt is elvették tőle, így most csupasz lábbal készül a télre…

Mezítláb
A háború előtt falun, sok helyütt, a gyerekek még télen is mezítláb jártak. Szegények, gazdagok egyaránt. Nem csak a pénztől függött ez, hanem szolidaritás és egészséges életmód kérdése is, és edzettebbek is voltak őseink a mai, kütyüs gyerekeknél… Meg ők tényleg éltek, valóban játszottak, és nem a virtuális világban…

Kütyüs világ
Nézem a HÉV-en a kis „családot”: másfél éves forma gyerek már tabletezik, az anyuka is, és ha elveszi a gyerekétől a kütyüjét, az rögtön ordít utána. Legalább együtt, egy gépen kütyüznének!

Gépies világ
Egyes sci-fi filmekben láthatjuk olykor, hogy a gépek átveszik a hatalmat majd az emberektől. A valóság is elindult már ezen irányba?!

Örök derűlátás
Néha sötéten látjuk sötétnek a világot. Aztán túléljük ezen állapotot. Az ember természetes állapota a derű…

Borúra derű
Borúra derű; maszk után ismét tengerparti napozás, lubickolás! Bezártság után újra nyitott határok! Népbutítás után világosság! Ámen.

Budakalász, 2020. október 10.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…