Rózsa Iván: Szenteskedők, magyarkodók, pásztorkodók

Magyarkodók között nehéz magyarnak; álszentek, szenteskedők közt nehéz embernek maradni. Maszkot hord most az egész világ. Igaz, előtte is álarcok mögé bújt az emberek többsége; és nem csak karnevál idején… Mármint átvitt értelemben, nem szó szerint, fizikailag.
Titkainkat őrizzük meg, csak azokat fedjük fel, amiket akarunk! És csak azoknak, akik megérdemlik! Maradjunk titokzatosak! De ne legyünk álszentek, csalfák, álarcok mögé bújók! Hiszen ha nem fedjük fel összes titkunkat, ettől még őszinték maradunk. Ha viszont elrejtjük igazi arcunkat álarc mögé, hazudunk a világnak.
A farkas tudja magáról, hogy az, hogy fenevad, mégis báránybőrbe bújik, hogy megtévessze az embereket. Illetve főleg a birkákat. De ha fogy a nyáj; előbb-utóbb csak kiderül, hogy ki a pusztítója, ki tizedeli. Netán pont a pásztor, aki titkon a farkas legjobb haverja?!
Bárányokat bíznak pásztorokra, lelkeket lelki pásztorokra, akiket nem lenne szabad kilóra megvenni… A pásztorok közül ki kellene emelni a pásztorkodókat, a pásztorkodást is csak színlelőket, akik csak úgy tesznek, mintha a rájuk bízott nyáj érdekét képviselnék, ám valójában egy bálványét. A főpásztor, a pásztorok pásztora tán hamarosan el is kezdi a szűrést…

Budakalász, 2020. október 10.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…