Rózsa Iván: Érdekes öregemberek

„Szeretnék érdekes öregember lenni!” – nyilatkozta ezt többek között Anton Newcombe, amerikai zenész-dalszerző, a pszichedelikus zenét játszó Brian Jonestown Massacre együttes vezetője: négy évvel ezelőtt, az A38 hajón történt koncertjük előtt, akkor a maga 49 évével. Én most már 61 múltam, de nem érzem még magam öregnek, de remélem, hosszú lesz az életem, és mások szemében érdekesnek tűnök. Hát igen, a lázadás korszakát szerencsésen túléltem; lényegesen több élményem, egyéni és sajátos gondolatom van, mint egy átlagembernek. Tézis-antitézis-szintézis: így teljes az élet! Öregesen már bölcselkedhetünk, bár már gyerekkorunkban bennünk rejtekezett a bölcsesség csírája.
Érdekes öregember volt például Dalí vagy Picasso, Weöres Sándor vagy Faludy György. Utóbbiak különösen, hiszen a költők nem szoktak sokáig élni… Bár mondjuk a festő Modigliani sem volt egy matuzsálem, amikor meghalt… De nagyon sok érdekes öregember élt, él és élni fog még: hála Istennek. Én is közéjük szeretnék tartozni! Az nem érdekel különösebben, hogy a világ annak tart-e; elég, ha a szűkebb környezetem igen, és főképpen, ha Isten és a magam szemében az vagyok.

Budakalász, 2020. november 4., hajnal, a Brian Jonestown Massacre zenéjét hallgatván…

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…