SÁRVÁRY MARIANN:

A FÉNYES TOLLÚ

 A baromfiudvar zengett a Fényes tollú hódításaitól. Éveken át ő volt a délceg járású, nagytarajú kakas a szorgosan tojó tyúkok között. Sok ellenfelével elbánt, elszánt küzdelmeivel kivívta rendíthetetlen tekintélyét.

Azonban az idő fölötte is eljárt. Fiatal kakas érkezett, akivel szemben már nem volt ereje az elsőségét fenntartani. Régi kedves tyúkjai elfordultak tőle. Eleinte csak a magány zavarta, aztán már az élelemszerzés is gondot okozott. Egyik lábára lesántult, így nem volt elég gyors, hogy időben odaérjen a kiszórt magvakhoz. Szép tolla megfakult, hullani kezdett. A felnövő csirkék nemzedéke gúnyosan összesúgott a háta mögött. Gunnyasztott a baromfiudvar árnyékos sarkában, igyekezett észrevétlen maradni, hogy elkerülhesse a megalázó konfliktusokat.

Így tengette életét, de azért a nap rá is sütött, ha kimerészkedett az árnyékot adó eperfa lombjai alól. A tudatlan, pihés kiscsirkék szerettek körülötte forgolódni, mivel türelmesen mesélt nekik a régi szép időkről.

De ahogy megnőttek, elmaradoztak. Újra egyedül maradt. Esténként alig jutott hely neki a tyúkólban. A kényelmes ülőfára már nem tudott felkapaszkodni.

Egy novemberi éjjel bejutott a róka a kerítésen. Egész éjjel ásott, hogy a tyúkól oldala alatt beférjen. A tyúkok megszeppenve bújtak össze, a halálfélelem egyre inkább eluralkodott rajtuk, ahogy mélyült a lyuk. A róka egyre gyorsabban szedte a levegőt.

Fényes tollú odabicegett a fenyegető lyuk közvetlen közelébe.

Már látta a róka földes orrát, aztán a fejét, már a fél teste befért. Ekkor megszólalt:

  • Engem vigyél el.

A róka ránézett, majd fölényesen így válaszolt.

–     Te már túl rágós vagy a kicsinyeimnek. Fiatalabbat kell vinnem – ezzel becsusszant a lyukon és két fiatal tyúkot kapott el a szétrebbenő prédák közül.

Fényes tollú megkövülten nézte a mészárlást, miközben kétségbeesetten belényilallt:

  • Hát már erre sem vagyok jó!

Másnap a gazda mérgesen fedezte fel a pusztítást.

  • Nohát, ez az öreg kakas nem tudta megvédeni a tyúkjaimat. Itt az ideje, hogy állatmenhelyre kerüljön!

Ezzel elkapta, a tyúkok közül senki sem védte meg, hagyták, hogy elvigye.

Fényes tollú bekerült egy tiszta és tágas állatmenhelyre, ahol bőven jutott neki élelem és kényelmes hely az ülőfán, amelyről két hét múlva egyik reggel lefordulva találták.

(2017)

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető…