SÁRVÁRY MARIANN:

Gyermekáldás

 

Paolo és Francesca nemcsak hogy kibékültek a koronavírus kényszerű karanténja alatt, hanem harmadik gyermeküket várták. Hosszú volt a bezártság, lassan teltek az egyforma napok, egy hét annyit számított, mintha három lett volna. Máskor gyorsan repült az idő, de a koronavírus járványa alatt lelassult minden. Az emberek már nem pörögtek, a megmaradt közlekedési eszközökön csak néhány ember ült jó messzire egymástól, és újdonság volt az örökös sorban állás. Senki nem tudta, hogy meddig tart ez e szokatlan egymásra figyelés. Eleinte néhány hétig, aztán két hónapig, aztán nyár végéig.

Elérkezett az ősz, lassan kezdett visszaállni az élet a megszokott kerékvágásba. Szeptember végén kinyitottak a színházak, a múzeumok, a koncerttermek. Az emberek fellélegeztek, végre lelkiismeret-furdalás nélkül mehettek addig elkerült társaik közé. Az árak az egekbe szöktek, de a szolgáltatók újra elláthatták a feladataikat. A bizalmatlanság nehezen oldódott fel. Mindenki újult erővel akarta megszerezni azt a kiesett profitot, amit egyik napról a másikra veszített el. De az öröm nem sokáig tarthatott, mivel a rettegett vírus alattomosan mutálódott. Decemberben és januárban nagyon sok családba hozott gyermeket a gólya. A vírus egyik kezével elvett, a másikkal új emberéleteket adott.

Paolo és Francesca is nagy egyetértésben nevelgették gyermekeiket. Nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra. Kevesebb ruhát vásároltak, kevesebb szemetet termeltek, nem cserélték le a technikai eszközöket csak akkor, ha tönkrementek. Felnőtt egy új generáció, a crown-generáció, amelyik nem divatból, hanem meggyőződésből nem pazarolt. 2040-ben, amikor huszonévesként, friss diplomásként ők kezdték irányítani az életet, létrehozták a pazarló kommandót. Elhivatott környezetvédőkből álltak, akik szent hivatásuknak érezték, hogy lefüleljék azokat, akik nem tanulva gyerekkoruk járványaiból, tovább folytatták az esztelen fogyasztást.

Paolo és Francesca megélték az öregkort, bár több halálos járvány is pusztított még, mire kikísérletezték a megfelelő gyógyszereket és a védőoltást. Versenyfutás folyt az idővel az emberiség megmentéséért. A vírusok felértek egy biológiai fegyverrel, ami nemcsak ott pusztított, ahová szánták volna őket kifejlesztőik. Nem volt menekvés előle. Lassan az egész világot behálózta óriási figyelmeztetésként, hogy letelt a halogatás ideje. Vagy összefogunk, vagy tovább ássuk a saját sírunkat. A Föld megelégelte, hogy értelmetlen módon kizsákmányoljuk, szennyezzük.

Paolo és Francesca a koronavírus alatt fogant gyermeküket Beatricének keresztelték el. Tőle és az új crown-generációtól várták, hogy felelősségteljes vezetőként elkalauzolják az emberiséget az önpusztító életmódból egy új, élhető világ felé. Ahogy Beatrice is átvette Vergiliustól Dante kísérését a Pokol és a Purgatórium megjárása után.

( 2020 márciusa)

 

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető…