Sárváry Mariann

Malagai pezsgő

 

 

A legutóbbi szilvesztert Dél-Spanyolországban töltöttük. A viszontagságokkal, szomorú tragédiákkal teli elmúlt hónapok után napsütésre vágytunk. Így is mindig hosszú és sötét a január-február.

Valóban Európa Kaliforniája ez a vidék. Reggel, este lehűl a levegő, de a Nap szinte mindig süt. Vidámságot csal az emberek fásultságába. A Nap negyed kilenckor kelt fel a szobánk ablakából a tengerből. Először piros csík jelent meg a vízfelszín felett, aztán egy vöröslő pont. Hihetetlen gyorsan hízott meg, ahogy kibukott a horizonton. Erős, vakító fényébe egy idő után már nem lehetett belenézni. Mindezt körbevették a pálmafák, a tenger sejtelmes kékje, s közben az ébredező zöld papagájok rikácsolását hallgattuk. Gyógykúra volt a javából. Néha a tenger felől érdekes alakú felhőket terelt össze a szél. Ez a nyugalom felemelő volt. Minden probléma otthon maradt.

A hosszú séták és izgalmas kirándulások után elérkezett az év utolsó estéje. A szilveszterest hasonló, mint nálunk, de itt nem himnusz van éjfélkor, hanem harangzúgás, és minden harangzúgáskor be kell kapni egy szőlőszemet. Mi is ezt tettük abban a reményben, hogy szerencsét hoz 2019-ben. A malagai száraz pezsgő bekerült a hátizsákba, két szállodai pohárral, gyertyával, kubai szivarmaradékkal. Még sosem szilvesztereztünk a tengerparton bokáig süppedő homokban. A sirályok a sötétben már nem nevettek kárörvendően, helyettük  tűzijátékot láttunk az égen, hallgattuk a hangos dörrenéseket. Az egyik vizespohárba került a gyertya, utána le a homokba, majd jött a koccintás és a csöndes jókívánságok. Éjjel is andalító Andalúzia, nem csak a szikrázó napsütésben. Mit is kívánhattunk? Kevesebb temetést, jobb egészséget, bátor döntéseket, hosszú, együtt töltött harmonikus éveket. Ezt pecsételtük meg a gyöngyöző malagai pezsgővel. Minden felszálló pezsgőgyöngyben egy-egy kicsi kívánságunk rejtőzött.

 

(2019)

 

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető…