Családi koprodukció: Nyul-Donka Balázs meséjével és Nyul-Donka Judit rajzaival.

Nyul-Donka Judit és Balázs tanárként ismerték meg egymást egy budapesti középiskolában, s utána hamarosan össze is házasodtak. Jelenleg köztisztviselőként dolgoznak, de a szürke hivatali munka mellett mindig találnak időt az alkotásra is. Nagyon szeretnek együtt alkotni, és ez a mesekönyv is egy ilyen közös munkának az eredménye.

A Meseceruza eredetileg színpadi műnek készült, és a brüsszeli magyar Château – Vár – Castle Színtársulat adta elő az arcFAM Egyesület szervezésében. Balázs írta és rendezte a mesejátékot, Judit pedig a kreatív stáb tagjaként a kellékekkel és a jelmezekkel foglalkozott. Még bábokat és készített, melyek kiegészítették a színészek játékát.

Az eltelt évek alatt többször felmerült bennük az ötlet, hogy könyv alakban is elkészítsék a Meseceruzát. Amikor megérett rá az idő, valóra is váltották az álmukat: ennek a közös munkának a gyümölcse készült el 2020-ban. Reméljük, hogy ugyanannyi örömet ad az Olvasónak, mint az alkotóknak, és nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is tetszeni fog!

Guti Csabának, aki 2019-ben elnyerte az év prózai szerzője címet az Irodalmi Rádiótól, tetszett. Íme megtisztelő kritikája:

Királylánnyal, királyfival, gonosz boszorkánnyal, sárkánnyal felvonuló, klasszikus mesevilágot elénk táró történet. Olvasás közben mégis kicseng belőle egyfajta fiatalos lendület, amely kicsit színesebbé teszi az egészet. A történet fordulatos, eddig nem látott, nem olvasott buktatókat tartalmaz, melyek összességét le kell küzdeni, hogy a végén a fiatalok elérhessék céljukat. A főhősök menetelését megannyi segítő vigyázza, a végén a kedves olvasó talán már nem is tudja, hogy a valódi világban jár-e, vagy átlépett a mesébe, csakhogy a nemes cél érdekében maga is tegyen valamit. Egy mélyebb érzelmű vonal keretbe foglalja a történetet, egy néhai édesanya is szerepet kap, ezzel még inkább szerethetővé téve a mesét.

És akkor még a csodákat rejtő „meseceruzát” és „a világ legjobb szívét” nem is említettem, pedig azok is fontos részei a történetnek.

Remélem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a végén kialakul a teljes idill, így válik igazán lélekformálóvá a gyermekek részére.

Az illusztrációk szépek, kidolgozottak, minden ecsetvonásával növeli a mese és az olvasás hangulatát. A kötet méltán válhat a művészcsalád büszkeségévé.

A könyv megvásárolható a Líra hálózatán.

Nyul-Donka Balázs az Irodalmi Rádió szerzője. 1975-ben születtem Budapesten. Különös érzékenységet kaptam a Jóistentől a művészetek iránt. Szeretek…