” CSEN CSEN GYŰRŰ”

Festés, és burkolás volt pár napja nálunk.Előző nap mindent kipakoltunk a szobából, módszeresen dobozoltunk, hogy a munka végeztével minden a helyére kerülhessen.A dobozok a nappaliba kerültek, ahol már hegyekben álltak a szobából kikerült cuccok.
Aztán beindult a munka. Jani elhozta az egyik munkását, akiről mindenki tudta, hogy finoman szólva” lopós”. Amit a szeme meglát, a keze nem hagyja ott. Erre persze nem gondoltunk, hisz évek óta Jani látja el munkával, segíti a bajban, minden olyan dolgot neki ad, amire már nincs szüksége, de még hasznos lehet másnak.Szóval a bizalmatlanság nem volt most előtérben, Janitól biztos nem vinne el semmit.Egyébként most ez a dolog eszünkbe sem jutott.Kész lett a szoba, kihordták a szerszámokat, és még volt egy kis idő, hát Évike megkérte, állítsa be az egyik ajtót, ami nem zár pontosan. Meg is tette, majd elment.
Ezt követően két napig pakoltuk vissza a holmikat, és már csak az utolsó doboz volt hátra, amikor, mint a villámcsapás, eszébe jutott Évikének, hogy abban a dobozban volt a gyűrűjük, és most nincs ott. E két gyűrű a Bulgari gyűrűk utánzata volt, úgy is nézett ki, mint az igazi, gyönyörű, és értékes volt, több százezret ért
.Na, kitört a pánik! Biztosra vették, hogy a Pityu vihette el, hisz rajta kívül senki idegen nem járt a házban. Évike sírt, Jani őrjöngött, felkutattak mindent, nincs.
Másnap menni kellett dolgozni, és ott volt a nagy dilemma, hogy álljon a Pityu elé, hisz bizonyíték nincs, csak gyanu.Elmondta egyik kollegájának, de megkérte, ne szóljon róla, hisz nem tudja bebizonyítani, hogy elvitte.
Évike eltervezte, hogy bemegy a bizományiba, mert ott dolgozik egy ismerőse, és megkéri, segítsen valahogy , ha beviszik a gyűrűket, legalább visszavásárolhassa.Aztán elvetették ezt a gondolatot, hisz az alkalmazottat titoktartás kötelezi, nem fog segíteni.
Egész éjjel nem aludtak, egyre az járt eszükbe, hogy szerelmük záloga elveszett.
Másnap Jani nagyon szomorú, és sértett volt. Hiába szólt hozzá Pityu, ő nem nagyon akart vele beszélgetni.Szegény Pityu többször próbálkozott a nap folyamán, de Jani rá sem bírt nézni.
Harmadnap reggel Jani be akarta venni a gyógyszerét, és hirtelen észrevette, hogy ott csillognak a gyűrűk. Akkor tette oda, amikor meglátta, hogy nagyon szem előtt van, csak az a baj, hogy közben elfelejtette eme óvintézkedését.
Hát ennyit a bizalomról. Mennyire sérülékeny, hogy kell rá vigyázni, hogy soha el ne veszítsük, mert az egyik félnek sem jó.

Mészárosné Maya az Irodalmi Rádió szerzője. A magyar kultúra egyik legszebb bölcsőjéből, Sárospatakról származom. Diákéveimet életem legszebb szakaszának…