Rózsa Iván: Kényelem és/vagy félelem?

A legnagyobb kényelmesség a világon: más szenvedése által „megváltódni”! Aztán halálunk után, más hátán, bejutunk a mennybe is. Számítanak így, sokan… Hát, nem! Minden kényelmes együgyűt el kell, hogy keserítsek. Ez nem így működik. Mindenki váltsa meg önmagát! Ha például Kovács Józsi Peresztegen, – elnézést, pont ez jutott eszembe – nem tudja: hát, magára vessen! Felnőtt emberek vagyunk, nem? Nincs szükségünk már dadára, pótmamára vagy pótpapára!
Vagy nem is kényelem kérdése ez, hanem inkább félelemé? Félünk szembenézni a valósággal, önmagunkkal? Mik is vagyunk valójában? A szenvedéstől való félelemről, a széllel szembe pisilésről már ne is beszéljünk! Van pár millió bátor ember kisebbségben; és van pár milliárd többségi „ember”. És őket, mármint ez utóbbiakat lehet terelni birkaként a hatalmon lévőknek… Tetszés szerint: hol vágóhídra, hol háborúba; hol ki tudja, hová?!
De eljött az igazság pillanata! Itt az idő! Vagy győz több ezer év történelemhamisítás, félresiklatás után az igazság, és szerves fejlődés következik be újból a történelemben, vagy vége a földi (emberi) életnek! Ahol a tehetség, az ötlet: ott az erő, és legyen ott végre (végül) a hatalom! Jaj a plagizátoroknak!

Budakalász, 2021. április 8-9.

Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek jegyében születtem, 1959. május 27-én. Tehát tüke pécsi vagyok.…