A maszk véd és eltávolít.

Ismertük eddig is. Tudtuk, mire használja az orvos a műtőbe, vagy a laboros a szövetvizsgálatnál. A régész az ásatásoknál, vagy éppen a tűzoltó egy gázrobbanásnál.

De most? Világdivat lett! Látható színes, csíkos,még népi hímzésüt is bemutattak.

A TV, rádió harsogja: Az előírásokat be kell tartani! A távolságot meg kell tartani! Kitől? Akiket szeretünk, azoktól is? Az idős otthonok lakói, addig még csak elviselték, amíg szeretteik jöhettek. Igaz, hónapok óta csak maszkban, ölelés nélkül, de ott voltak. A szemedből kiolvashatták végtelen szeretetüket irántuk.

Egy napon viszont, megjelent az a bizonyos Covid! A szobák lezárva. “Lélek az ajtón, se be, se ki” Nem elég a fájdalom, mely sokszor elviselhetetlen. Enni sem tudsz, nem is kívánod! Éjjelente a lidérces álom, mely néha repít a semmibe. Majd, nem kapsz levegőt! Sivító mentő visz a kórházba, majd a lélegeztető gépre. Előtted angyalok repkednek, hívnak! Rajtuk is maszk! Rémítő!

Ekkor, simogató kéz ébreszt: Nénike, ezt túl élte! Gratulálok!

Názáreti Szeretet Otthon lakója!

Benedek Erzsébet az Irodalmi Rádió szerzője. Benedek Erzsébet néven születtem Miskolcon, iparos családból. Szinte egész életemet Miskolcon étem.…